ADIVA Plus sadržaj - 23. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Marija Gudelj Plazanić, univ. mag. pharm dermatofarmacije i kozmetologije, ADIVA Plus sadržaj

Savjeti za mlade: učinkovita njega kože sklone aknama

Odgovarajuće i pravovremeno liječenje akni, kao i pravilna njega kože sklone aknama osigurat će brže postizanje rezultata, ali i smanjiti rizik od trajnih tragova na koži. U tom procesu korisno je slijediti stručne savjete ljekarnika

akne-pubertet

Tijekom puberteta mnogi mladi započinju s korištenjem različitih kozmetičkih preparata za njegu lica i tijela. Većinom je razlog početka upotrebe kozmetike pojava različitih nepravilnosti, prištića ili akni u području lica ili gornjeg dijela trupa.

Budući da postoji velik broj proizvoda na tržištu u tu svrhu, izbor onog najprikladnijeg za vas je najbolje otkriti kroz savjetovanje s ljekarnikom.

Akne, komedoni i prištići

Akne su najčešća upalna kožna bolest koja se pojavljuje obično u ranim pubertetskim godinama te pogađa otprilike 80% adolescenta.

Unutar pilosebacealnih jedinica (folikul dlake i pridružena žlijezda lojnica) u dermisu, odnosno srednjem sloju kože odvijaju se patološki procesi koji dovode do stvaranja akni: nakupljanje mrtvih stanica kože, bakterija Propionibacterium acnes te osušeni sebum koji blokira folikule dlake u koži i dovodi do nepravilnosti i stvaranja otvorenih i zatvorenih komedona, prištića, cisti, a ponekad i apscesa.

Normalna, masna, suha ili mješovita: Znate li odrediti svoj tip kože?

Lojne žlijezde izlučuju masnu tvar, sebum, koji izlazi na površinu kože kroz pore. Kada sasušeni sebum, mrtve stanice kože i bakterije začepe folikul dlake i tako onemoguće sebumu izlučivanje kroz pore, tada nastaju akne.

Kada se otvor folikula dlake ne začepi potpuno nastaju otvoreni komedoni (miteseri, blackheads), a ako se otvor folikula dlake začepi potpuno sebumom i mrtvim stanicama nastaju zatvoreni komedoni (whiteheads) bijelog vrha.

Prištić je upaljeni zatvoreni komedon. Bakterija Propionibacterium acnes je stanovnik pilosebacealnih jedinica, no kod začepljenog folikula ispunjenog sebumom ona počinje prekomjerno rasti i razgrađivati sebum u tvari koje iritiraju kožu. Tako nastala upala na koži rezultira izbočinama prištićima (bubuljicama). Dublje u koži upala će uzrokovati ciste, a ponekad i apscese.

Utjecaj hormona na akne

Tijekom puberteta, zbog povećane razine hormona, osobito testosterona, žlijezde lojnice prekomjerno proizvode sebum. Kod adolescenata, djevojaka i žena prije mjesečnice te u trudnoći, hormonske promjene uzrokuju ili pogoršavaju akne. Obiteljska anamneza, stres, kao i neki lijekovi mogu potaknuti nastanak akni.

Akne se po kliničkoj slici dijele na blage, umjerene i teške oblike bolesti te, sukladno tome, dermatološka terapija može biti samo lokalna primjena preparata izvana na kožu ili kombinacija lokalne i sistemske (oralne) terapije.

Liječenje akni i njega kože

Pri pojavi prvih nepravilnosti na koži, masnog sjaja, prištića, mitesera ili akni bitno je pronaći odgovarajuću kozmetičku rutinu prilagođenu dobi i stanju kože.

Kad akne zahtijevaju terapiju lijekovima, dermatolozi propisuju različite receptne lijekove za topikalnu primjenu, nanošenjem izvana, na kožu, u obliku krema, gelova, pjena, losiona poput benzoil peroksida, retinoida, antibiotika, azelaične kiseline. Također, osim primjene lijekova izvana na kožu, dermatolozi ponekad propisuju i lijekove za akne koje je potrebno unositi oralno u organizam, retinoide ili antibiotike.

Uz receptne lijekove koje dermatolog propisuje, također je važno pronaći odgovarajuće kozmetičke proizvode, osobito za čišćenje i dopunsku njegu kože. Ponekad je kod terapije lijekovima, osobito sistemskim retinoidima, potrebna intenzivna hidratacija kože i sluznica zbog nuspojava tih lijekova.

Pomoć ljekarnika

Odabir kozmetičkih proizvoda s ciljanim aktivnim sastojcima pomoći će poboljšati stanje masne, akneične kože, što je jako važno jer ima pozitivan utjecaj na samopouzdanje mladih i stvaranje pozitivne slike o vlastitom izgledu. Jednako važno kao i odabir prikladne kozmetike, važna je i empatična podrška ljekarnika tijekom savjetovanja o odabiru preparata, kao i u svim faza liječenja akni.

Ljekarnik će vam pomoći odabrati prikladne dermokozmetičke proizvode koji neće začepiti pore i koji mogu pomoći u uklanjanju viška sebuma, ublažavanju akni, upala i hiperpigmentacija, balansiranju pH vrijednosti i poboljšanju teksture kože.

Tri koraka beauty rutine

Prvi korak beauty rutine akneične kože je čišćenje kože čime se postiže uklanjanje viška sebuma, nečistoća ili ostataka šminke. Mladi s akneičnom kožom isto mogu prakticirati double cleanse metodu korištenjem micelarne otopine te, nakon nje, gel ili pjena za umivanje. Iako kod deklaracija micelarnih otopina stoji da nakon upotrebe nije potrebno ispiranje, budući da je micelarna otopina ipak jedna vrsta detergenta, bolje je nakon nje upotrijebiti još dodatno gel ili pjenu za umivanje.

Sredstva za čišćenje trebaju biti bez agresivnih sapuna, odnosno trebaju sadržavati blage spojeve, tzv. surfaktante. Oni nježno, ali učinkovito čiste lice ujutro od nakupljenih mrtvih stanica i viška sebuma, a navečer od šminke i nečistoća.

Nakon čišćenja, preporuka je korištenje adstrigentnog losiona (tonika) koji uklanja višak sebuma, osobito s T-zone lica. On pomaže odčepiti pore i smanjiti veličinu pora. Ovi adstringentni losioni često su obogaćeni sastojcima koji imaju umirujuć, antibakterijski i protuupalni učinak.

Idući korak je nanošenje hidratantne njege koja mora djelovati izrazito umirujuće i hidratizirajuće. Proizvodi u ovom koraku moraju biti izrazito lagane teksture, dakle fluid ili gel-kreme koje se brzo upijaju, hidratiziraju i ne maste dodatno kožu.

Na što sve treba paziti pri izboru proizvoda?

Akneična koža ne podnosi ulja, voskove, ni okluzivne sastojke u proizvodima, mora biti nekomedogena, što znači da ne zatvara pore. Ovo je bitno imati na umu i kod odabira dekorativne kozmetike, korektora te podloga za šminku, pudera ili toniranih krema.

Učinkovita njega akneične kože podrazumijeva dovoljnu razinu hidratacije, seboregulacijsko i protuupalno djelovanje čime se postiže zdrava i umirena koža sa smanjenim porama i bez masnog sjaja. Da bi se to postiglo, proizvodi iz linija za masnu kožu obiluju različitim aktivnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, alantoina, bisabolola, pantenola, cinka, niacinamida, azelaične kiseline. Biljni ekstrakti su također dragocjeni sastojci ovakvih proizvoda te u njima nalazimo ekstrakte ili aktivne sastojke zelenog i bijelog čaja, eukaliptusa, čajevca, kore vrbe.

Niacinamid i azelaična kiselina su dva jako korisna njegujuća sastojaka za tretman akneične kože. Možemo ih pronaći u sastavu različitih hidratantnih krema ili seruma te njihovo uključivanje u rutinu akneične kože imat će pozitivne učinke.

U jutarnjoj rutini je jako važno nanositi proizvod lagane teksture (fluidi, gelovi) sa SPF zaštitom budući da UV zračenje dokazano pogoršava kliničku sliku akni. Korištenje fotoprotekcije je obvezno uz terapiju retinoidima i kod upotrebe kozmetičkih proizvoda koji sadrže kiseline, osobito AHA kiseline (mliječna, glikolna, mandelična), bez obzira na to koristimo li ih samo navečer jer čine kožu izrazito fotosenzitivnom.

Jednom tjedno je preporuka napraviti piling nježnim mikročesticama ili kemijskim sredstvima (mliječna, glikolna, mandelična, salicilna kiselina…) Salicilna kiselina je dobar izbor piling sredstva za masnu kožu budući da spada u skupinu BHA kiselina, topljiva je u lipidima te ulazi u pore i čisti ih. Ima antimikrobno i antifungalno djelovanje i smanjuje lučenje sebuma. Omekšava rožnati sloj kože te tako djeluje eksfolijativno. Osim sa salicilnom kiselinom, na tržištu su prisutni pilinzi za masnu kožu s voćnim kiselinama ili kombinacijama kiselina i mikročestica.

Proizvodi za spot tretmane tj. za ciljano djelovanje na pojedine prištiće su najčešće u obliku pasti ili koncentrata, u formi olovke ili kistića za lakšu primjenu. Djeluju isušujuće te obično sadrže cink, glinu, kaolin ili salicilnu kiselinu.

Mislite o prehrani i cinku

Osim korištenja neodgovarajućih kozmetičkih proizvoda, nepravilna prehrana te izloženost stresu također mogu pogoršati stanje masne i akneične kože.

Akne mogu imati i psihološke posljedice

Prije borbe s aknama dobro se naoružajte strpljenjem i stručnim savjetima

Akne su kožna bolest koju razvije 80 % ljudi u svom životu. Mogu se pojaviti u različitim oblicima, od...

SAZNAJTE VIŠE

Različiti nutraceutici i dodaci prehrani mogu pomoć poboljšati stanje i izgled akneične kože, no među njima se izdvaja korištenje cinka u obliku dodatka prehrani. Cink potiče zacjeljivanje rana, važan je za zdravlje kose, kože i noktiju. Bitan je za regulaciju izlučivanja žlijezda lojnica te različite studije pokazuju njegovu učinkovitost kod akni. Djeluje antioksidativno što se odražava i na kožu.

Smanjite rizik od tragova

Jako je važno pravilno njegovati masnu i akneičnu kožu u pubertetu da bi smirili, ali i prevenirali  nove upalne procese na koži te spriječili stvaranje ožiljaka i postupalnih hiperpigmentacija.

Ovo je osobito važno znajući da čak 90% odraslih osoba pogađa problem postupalne hiperpigmentacije, crvenih ili smeđih tragova na licu, a koji nastaju kao posljedica akni. 

Osim fizičkih tragova, akne vrlo često mogu ostaviti i emocionalne tragove; stoga je dostupnost specijalističke dermatološke terapije i dopunske dermokozmetike jako važna.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button