Koža, kosa i nokti - 20. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Možemo li i kako spriječiti nastajanje ožiljaka od akni?

Akne mnogima zadaju brige, a njihovo liječenje traži puno strpljenja. Dodatne frustracije nerijetko izazivaju ožiljci, posebice oni na licu. Iako postoje tretmani kojima se njihova vidljivost može smanjiti, najvažnija je prevencija

akne-ožiljci od akni

Akne su među najučestalijim bolestima kože, a borba s njima je dugotrajna te zahtijeva puno strpljenja. Često se javljaju tijekom adolescencije, točnije između 11. i 18. godine, a njihovoj su pojavi ponešto skloniji dječaci nego djevojčice. No to nije pravilo, pa se tako akne mogu javiti i kasnije, u odrasloj dobi, pa tako mogu iznenaditi i žene u menopauzi.

Javljaju se na masnijim područjima kože, posebice na licu, gornjem dijelu vrata, dekolteu, na ramenima, leđima i nadlakticama. Akne se najčešće pojavljuju kod osoba kod kojih je i netko od najbližih članova obitelji (otac, majka, brat ili sestra) imao isti problem. Naime, masna i aknama sklona koža se nasljeđuje. Različiti uzroci dovest će do toga hoće li i kada akne „buknuti“, pa je tako važna uloga hormona (pubertet, menopauza), a tu su i prisutnost bakterija na koži, nepravilna prehrana, njega kože, odnosno uporaba neprimjerene kozmetike, izloženost stresu, pušenje i drugo.

Prije borbe s aknama dobro se naoružajte strpljenjem i stručnim savjetima

Pravovremeno liječenje je najbolja prevencija

Umjesto da samostalno tražimo rješenje, svakako bi pri pojavi akni trebalo čim prije tražiti stručno mišljenje dermatologa, posebice ako su akne „agresivne“, odnosno ako je riječ o težem obliku bolesti. Pravovremeno i pravilno liječenje najbolje je što možemo učiniti kako bismo smanjili mogućnost nastanka trajnih ožiljaka.

Ako su ožiljci već nastali, postoje metode liječenja, odnosno tretmani koji ih mogu ublažiti, pa i ukloniti, ovisno o stupnju oštećenja kože – voćne kiseline (AHA i BHA), microneedling, pilinzi, mikrodermoabrazija, dermalni fileri, laseri i drugo.

Izbor tretmana ovisi, među ostalim, i o vrsti ožiljaka, kao i o težini stanja.

Što su ožiljci od akni?

Ožiljci od akni su područja udubljene ili izdignute kože na mjestu na kojem je bila akna, odnosno, oni su izravna posljedica oštećenja kože. Kad se akna pojavi, vaše tijelo pokušava obnoviti vašu kožu stvaranjem kolagenih vlakana.

Ako vaše tijelo ne proizvodi dovoljno kolagena, mogu nastati „rupičasti“, tj. udubljeni ožiljci. Ako pak vaše tijelo proizvodi previše kolagena, mogu se pojaviti izbočeni ožiljci. Unutar te dvije osnovne vrste ožiljaka, razlikuju se:

  • plitki ožiljci s mekim, glatkim rubovima, a koji koži daju valoviti izgled,
  • plitki ožiljci s oštrim, definiranim rubovima koji se obično pojavljuju kao mali otisci na koži,
  • duboki, uski ožiljci koji podsjećaju na prazne pore na koži – to su ožiljci od akni koje je najteže liječiti,
  • hipertrofični ili keloidni ožiljci, odnosno izdignuti ožiljci koji se obično pojavljuju kao crvene mrlje. Ti ožiljci mogu svrbjeti ili na neki drugi način iritirati kožu.

Kako spriječiti nastajanje ožiljaka

Četiri su načina za sprječavanje nastanka ožiljaka od akni, a koje bi trebalo početi poduzimati čim prije. Čak i ako već imate ožiljke, ove će vam mjere pomoći u sprječavanju nastajanja novih ožiljaka što će doprinijeti boljem izgledu kože.

1. Nemojte istiskivati prištiće

Ovo je prvo i osnovno pravilo kojeg se obavezno trebate pridržavati, neovisno o tome koliko vam akne smetale. Istiskivanje gotovo redovito donosi više štete nego koristi. Probijanjem prištića iz njih izlazi sav sadržaj (masnoće, bakterije) na kožu te ostaje otvorena rana. Takav postupak ne samo da može izazvati izbijanje novih akni, već može dovesti i do stvaranja ožiljaka jer se time ometa prirodni proces zacjeljivanja kože.

Umjesto istiskivanja prištića, tražite savjet ljekarnika o hidrokoloidnim flasterima koji apsorbiraju nečistoće, pomažu u bržem cijeljenju kože te je štite od vanjskih utjecaja.

2. Zaštitite kožu od sunca

Izlaganje kože suncu može potamniti mrlje i ožiljke od akni. Stoga se preporučuje svakodnevno korištenje kreme čiji je SPF najmanje 30 i to ne samo tijekom ljeta, već tijekom cijele godine. Odgovarajuća zaštita od sunca doprinijet će manjoj vidljivosti ožiljaka jer neće biti dodatnih oštećenja kože uslijed djelovanja UV zraka.

Pa ipak, prije odabira kreme koju ćete redovito koristiti, a posebno ako imate teži oblik bolesti, tražite mišljenje dermatologa o odgovarajućem izboru. To pravilo vrijedi za sve proizvode koje želite uvrstiti kao dio vaše svakodnevne rutine. Vrlo je važno da proces liječenja ničime nije ometen.

3. Mislite o hidrataciji

Održavanje hidratacije kože može vam pomoći da održite njezin voluminozan, zdrav izgled. Ne samo da hidratantna krema doprinosi procesu zacjeljivanja vaše kože, već također pomaže da postojeći ožiljci od akni budu manje vidljivi jer se ujednačavaju ton i tekstura vaše kože.

Kako biste izbjegli isušivanje kože, preporučuje se izbjegavanje tuširanja vrućom vodom i redovito nanošenje hidratantne kreme prema uputama dermatologa ili ljekarnika.

njega kože kod odraslih i potkožne akne

Muče vas potkožne akne? Ovo su loše navike koje biste trebali promijeniti

Zreli ten često muče suhoća, pojačana osjetljivost, hiperpigmentacija, rozaceja itd., a kad tom nizu problema dodamo i (potkožne) akne,...

SAZNAJTE VIŠE

4. Liječite akne

Kao što je već naglašeno, odgovarajuće liječenje akni je najbolji način sprječavanja nastanka ožiljaka te je potrebno biti u kontaktu s dermatologom od samog početka. On će vam savjetovati koje proizvode bi bilo najbolje koristiti te koji bi tretmani za vas bili najprikladniji, propisati vam prema potrebi odgovarajuće lijekove, a također će vam dati smjernice za promjene u stilu života.

Treba misliti o tome da su akne daleko više od običnog estetskog problema. One su kožna bolest, pa će akne, kao i svaku drugu bolest, najbolje liječiti stručnjak, u ovom slučaju specijalist dermatolog. Pritom će vam svaki dermatolog reći da za akne ne postoji univerzalno rješenje, pa tako niti univerzalni tretman, već je potreban individualizirani pristup. Od vas se pak traži aktivno sudjelovanje u procesu liječenja jer o vama ovisi hoćete li usvojiti preporuke i provoditi tretmane prema uputama. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button