Koža, kosa i nokti - 10. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Suha ili dehidrirana koža: znate li prepoznati razliku?

Poistovjećivanje suhe i dehidrirane kože jedna je od najčešćih pogreški u njezi lica. Znate li vi odrediti razliku ili svojom kozmetičkom rutinom pogoršavate stanje svoje kože?

suha ili dehidrirana koza

Prema općeprihvaćenoj podjeli na normalnu, suhu, masnu i mješovitu kožu, može se činiti jednostavnim prepoznati tip kože. No, činjenica da svi ovi tipovi kože mogu ujedno biti dehidrirani ili suhi dodatno kompliciraju situaciju. Ako nismo točno procijenili tip i stanje kože, moguće je da je tretiramo neodgovarajućim i pogrešno odabranim preparatima pa vrlo lako možemo pogoršati situaciju.

Posljedice uzrujavanja: Iz karantene izlazimo s potpisom stresa na koži

Jedna od najčešćih zabluda je upravo poistovjećivanje suhe i dehidrirane kože. Dakle, kako razlikovati suhu od dehidrirane kože? Drugim riječima, je li vaša koža samo površinski ili dubinski isušena? Treba li vam hidratantna krema za vlaženje ili ona „masna“ s lipidima i uljima?

Suhoća je tip, a dehidracija stanje

U osnovi, suhoća se odnosi na tip kože, a dehidracija na stanje kože. To znači da je suha koža često genetski uvjetovana, odnosno nasljedna, dok se dehidracija odnosi na trenutno stanje i može se odnositi na svaki tip kože.

Suhoj koži nedostaje masnoće jer proizvodi manje sebuma nego normalna koža. Nedostatak sebuma znači da koža nema dovoljno lipida koji su joj potrebni da zadrži vlagu i izgradi snažnu i nepropusnu hidrolipidnu barijeru koja ju štiti od štetnih vanjskih čimbenika.

Što sve dovodi do dehidracije kože

S druge strane, dehidrirana je koža stanje jer se koža, kao i cijeli organizam, neprestano mijenja ovisno o dobi, životnom stilu i okolišu. I za razliku od suhe kože, dehidriranoj nedostaje vlage, a ne masnoće.

Dehidraciju uzrokuju mnogi vanjski čimbenici, na primjer: vrijeme (oštar vjetar i hladnoća), okoliš (npr. klimatizacijski uređaji), nezdrava i neuravnotežena prehrana, pretjerana konzumacija kofeina i/li alkohola i sve ostalo što može rezultirati smanjenim sadržajem vode u koži.

Prema tome, dehidrirana koža se ne odnosi nužno na suhu ili osjetljivu kožu, već može zahvatiti svaki tip kože, pa i onu masnu i to najčešće zato što se takva koža „odmašćuje“ preagresivnim preparatima za matiranje tena i sužavanje pora.

Testirajte sami kožu

Niste li još sigurni je li vaša koža suha ili dehidrirana, iskušajte sljedeća dva testa:

  1. 1. Uštipnite se za obraz. Ako se koža nabora pod nježnim stiskom umjesto da zadrži oblik, stanice vaše kože očajnički trebaju vodu – vaša koža je dehidrirana!
  2. 2. Umijte se mlakom vodom i nemojte nanijeti nikakav preparat na lice. Pričekajte barem sat vremena ili cijelu noć. Imate li dehidriranu kožu, možete osjećati neugodnu zategnutost i snažnu potrebu za hidratantnom kremom dok se suha koža, uz isti osjećaj zategnutosti može i perutati i/li svrbjeti.

Ostali simptomi

Od ostalih znakova, dehidriranu kožu prepoznat ćete u zrcalu tako što izgleda sivo, a možete primijetiti i preuranjene pretjerane bore i linije, kao i pretjerano istaknute podočnjake. Ostali uobičajeni simptomi uključuju crvenilo, začepljene pore i upale.

koža, hidratacija i njega kože lica

Hidratacijom koži vratite izgubljenu vlagu

Tijekom hladnijih dana koža nam još više daje do znanja koliko je hidratacija važno, stoga neka vam se njega...

SAZNAJTE VIŠE

S druge strane, suha se koža obično može prepoznati po osjećaju zatezanja i sklonosti ljuštenju, crvenilu, pucanju ili svrbežu. Pojačano je osjetljiva te može biti gruba na dodir i izgledati umorno. Najgora područja su obično u blizini obrva te oko kutova nosa i usta, a na tijelu vrat, unutarnja strana ruku i bedra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button