Koža, kosa i nokti - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Prije borbe s aknama dobro se naoružajte strpljenjem i stručnim savjetima

Akne ne predstavljaju samo estetski i kozmetički problem, nego mogu izazvati i psihološke posljedice. Njihovo liječenje je dugotrajno te je vrlo važno oboružati se strpljenjem i surađivati s dermatologom

Akne mogu imati i psihološke posljedice

Akne su kožna bolest koju razvije 80 % ljudi u svom životu. Mogu se pojaviti u različitim oblicima, od neupalnih komedona, upalnih papulopustula do cističnih promjena. Tipično zahvaćaju mjesta bogata žlijezdama lojnicama, a to su lice i gornji dio trupa.

Razlog za njihov nastanak prvenstveno je genetska predispozicija, s učinkom mnogih različitih vanjskih faktora. Naime, akne su posljedica multifaktorijalnih procesa upale na razini lojnica. Od velikog značaja su i nasljedni faktori, zatim hormonski status, bakterijski faktori, a svakako u nekim slučajevima ulogu može imati i prehrana.

Vjerni pratitelj čovječanstva

Ova je bolest opisana još u starom vijeku. Akne, dakle, predstavljaju upalu žlijezda lojnica i kao takve se najčešće razvijaju na masnoj koži. Najčešće se smatraju estetskim, kozmetičkim problemom, koji dugi niz godina nije bio prihvaćen kao bolest kože koja može uzrokovati i velike psihološke probleme. No, danas su stavovi drugačiji te se nemojte ustručavati ako je potrebno konzultirati i psihologa.

Akne u djetinjstvu, ali i odrasloj dobi

Akne su jedna od najčešćih dermatoza te pogađaju i žene i muškarce. Prva pojava akni moguća je i prije desete godine života, no najčešće se razvijaju između 13. i 15. godine. Nakon 20. godine života većim dijelom se povlače, iako simptomi mogu potrajati i do 30. godine, pa i dulje.

Prva pojava akni moguća je i prije desete godine života, no najčešće se razvijaju između 13. i 15. godine

Iako akne najčešće nisu ozbiljan zdravstveni problem, osim ako nije riječ o posebnom, teškom obliku nodulocističnih akni, jedan su od glavnih problema pacijenata kod kojih se može javiti i poremećaj tjelesne dismorfije (zaokupljenost umišljenom manom tjelesnog izgleda ili pretjerana iskrivljenost u doživljaju minimalnog i beznačajnog tjelesnog defekta), kao i psihosocijalni poremećaji.

Mada se ova bolest najčešće javlja tijekom puberteta, može se javiti i u odrasloj dobi, kad akne postaju posebno problematične jer odrasle osobe same sebe doživljavaju prestarima za takvo stanje. Danas gotovo i ne postoji dermatološka rasprava koja ne uključuje temu o aknama.

Što mi se događa?

Prilikom razvoja akni u koži se zbivaju višestruke promjene, kao što su pojava roževine oko izvodnog kanala lojnice, pojačana produkcija i sekrecija loja, a ulogu u razvoju upale imaju i komenzalne bakterije. Sebum (izlučena mast koju proizvode žlijezde lojnice) izaziva upalu u predjelu kože na kojem se proizvodi. Jedno je istraživanje pokazalo da kod osoba s jakim izlučivanjem sebuma nastaje niža koncentracija linolne kiseline i lokalizirani nedostatak esencijalnih masnih kiselina folikularnog epitela. Takav nedostatak odgovoran je za smanjenu funkciju epitelne barijere, razvija se orožnjavanje oko folikula dlake oko izvodnog dijela lojnice, što pogoršava akne.

Naime, pretjerano orožnjavanje i pretjerano izlučivanje sebuma uzrokuje začepljenje pore – ljuskice rožnatih stanica u folikulu dlake zajedno sa sebumom stvaraju „čep”. Upravo ova masa keratinocita i sebuma odličan su milje za bakterije koje probavljaju sebum i dalje se razmnožavaju uzrokujući sve jače crvenilo i razvoj gnoja. U slučaju jakih i dubokih upala razvija se i mogućnost nastanka ožiljaka.

Bakterije imaju velik utjecaj u razvoju akne, no smatra se da je upala većim dijelom posljedica utjecaja slobodnih masnih kiselina koje nastaju razgradnjom triglicerida. Osim bakterijskih lipaza koje cijepaju trigliceride, ulogu u razvoju upale imaju i drugi enzimi u koži, kao što su proteaze i hijaluronidaze.

Hormonska kontrola

Kao što smo već spomenuli, akne najčešće pogađaju tinejdžere, a ovisno o tipu kože, kao i o nasljednoj komponenti, terapija može potrajati i nekoliko godina. Jave li se u odrasloj dobi, tada su obično povezane s hormonskim uzrocima ili nekim drugim bolestima.

Jave li se akne u odrasloj dobi, tada su obično povezane s hormonskim uzrocima ili nekim drugim bolestima

Prilikom razvoja akni, najčešće u prvom navratu nastaju komedoni (miteseri), a nakon toga akne različitog stupnja upale, čiji stadij upale ovisi o jačini aktivnosti žlijezda lojnica, o promjeni u keratinizaciji folikula te o utjecaju bakterija. Obično su žlijezde lojnice brojnije u osoba s aknama, veće su i sposobnije producirati veće količine loja.

Aktivnost žlijezda lojnica za proizvodnju lipida je hormonski kontrolirana. Iako se lojnice nalaze na cijelom tijelu, najbrojnije su na licu, prsima, leđima i ramenima. Upala lojnica nastaje u pubertetu upravo zbog aktivnosti muškog spolnog hormona testosterona koji potiče proizvodnju sebuma. Upala lojnica nastaje i u razdoblju PMS-a. Smatra se da je glavni uzrok ovih promjena hormonski utjecaj androgena dehidroepiandrosteron sulfata (DHEA-S), kao i prisutnost receptora za androgene hormone. Akne su također hormonski inducirane i kod žena koje pate od policističnih jajnika.

Tretmani održavanja

Kako ne postoji jedinstven uzročnik nastanka akni, tako ne postoji ni jedinstvena terapija, nego je pristup u liječenju akni strogo individualan, zahtijeva vrijeme i veliku suradnju pacijenta i dermatologa.

Liječenje akni obično traje mjesecima, a uključuje čitav niz lokalnih preparata koji se često kombiniraju s lijekovima i dermatološkim tretmanima. Naime, zabluda je misliti da se srednje teški i teški oblici akni mogu riješiti samo lokalnim pripravcima, kao što su losioni, kreme ili gelovi.

Ovisno o uzrocima pojave akni, često je potrebno provoditi i tretmane održavanja, jednom mjesečno ili jednom u četiri do šest tjedana. Vrsta tretmana održavanja prilagođena je kožnim promjenama. Naime, tretmani i njihova kombinacija također su strogo individualni i ne postoje pravila prema kojima se liječenje provodi. Čak i ako se akne počnu ponovo pojavljivati, nastavak tretmana nije isti kao i prije jer je vrlo često oblik i intenzitet akni različit od prethodnih tretmana.

Zabluda je misliti da se srednje teški i teški oblici akni mogu riješiti samo lokalnim pripravcima, kao što su losioni, kreme ili gelovi

Mali rječnik pojmova

Temeljna promjena na koži su mikrokomedoni koji predstavljaju povećan dlačni folikul pun sebuma i bakterija. Komedon nastaje i ostaje ispod kože u obliku bubuljice, a ako ima otvor na površini kože, naziva se miteser. Ostali razvojni oblici, ovisno o stadiju upale, nazivaju se papule (uzdignuti čvorići), pustule (gnojni mjehurići), noduli i ciste.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button