Koža, kosa i nokti - 17. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

3 + 1 temeljnih rituala ljepote: pravila njege koja će osigurati mladolik ten

Koža se s godinama mijenja, a time i vaši kozmetički proizvodi. Unatoč tome, postoje osnovna pravila koja bi trebalo slijediti bez obzira na tip kože ili dob

osnove ljepote

Kad je ljepota u pitanju, s vremena na vrijeme dobro je maknuti sve suvišno i vratiti se esencijalnim postulatima njege. Govorimo o onim temeljnim, zdravorazumskim kozmetičkim ritualima koji će ojačati i regenerirati kožu kako bi čim bolje funkcionirala te se čim uspješnije borila s problemima koji vas muče. Onim ritualima na koje često zaboravljamo, a koji su izvor lijepe, zdrave i čiste kože.

Koncept bazične ljepote namijenjen je svima, jer svi možemo požeti dobrobiti pojednostavljenog režima njege, koristeći osnovne kozmetičke proizvode odabrane prema svom tipu kože. Sastoji se od tri glavna postulata:

  1. Čišćenje – pranje lica i uklanjanje šminke
  2. Toniziranje – uravnoteženja pH kože i priprema za daljnju njegu
  3. Hidratacija – vlaženje i omekšavanje kože

K tome, kao četvrti, dodajmo i noćnu njegu koja je izuzetno važna u slučaju suhe ili zrele kože.

>> Zanimat će vas: 6 pravila za njegu zrele kože uz koja ćete se pomladiti u nekoliko tjedana. Kliknite i vratite osmijeh na lice <<

#1 Čišćenje kože

Čišćenje je osnovni korak u njezi kože. Njime ne uklanjamo samo šminku, već i znoj, prljavštinu, polutante koje smo usput „pokupili“. Na ovaj se korak vraćamo i ujutro i navečer kako bismo izbjegli začepljenje pora, sivilo kože ili akne.

Izbor prema tipu kože

Koji god proizvod za čišćenje odabrali, izbjegavajte one koji sadrže alkohol i sulfate (SLS) jer isušuju kožu, kao i umjetne mirise i boje jer mogu iritirati kožu, ali ili antibakterijske sapune jer prečestom uporabom mogu narušiti mikrobiom kože.

  • Većini tipova kože, posebno ako imate normalan ten odgovaraju micelarne otopine koje poput magneta čiste i uklanjaju nečistoće a pritom ne isušuju kožu.
  • Masnoj koži ili onoj sklonoj aknama odgovaraju gelovi ili čistači u pjeni koji će, u kombinaciji s vodom ukloniti nečistoće, regulirati proizvodnju sebuma te uravnotežiti pH kože.
  • Suhoj koži odgovaraju čistači bogatijih formula, oni u obliku kreme ili losiona, koji su obogaćeni emolijentima (npr. glicerinom), jer istodobno čuvaju vlažnost i čiste kožu.
  • Osjetljivoj koži laskat će uljni čistači ili čista biljna ulja (npr. arganovo) jer ona čiste, njeguju i hidratiziraju kožu a pritom ne začepljuju pore.
  • Zrela koža, također voli ulja, ali i umirujuće, hidratantne kremaste losione ilimlijeka s pomlađujućim sastojcima.

#2 Toniziranje

Mnoge žene preskaču korištenje tonika zamjenjujući ga micelarnim otopinama, maramicama ili pjenama za čišćenje koje u jednom potezu uklanjaju šminku. Druge, pak, izbjegavaju tonik zato što ga povezuju s isušujućim adstrigentnim tonicima na bazi alkohola koje smo koristili 80-ih godina. No, današnje formule tonika su evoluirale; obogaćene su jednakim aktivnim sastojcima koje možete pronaći u kremama za lice.

Tonik je najbolje odabrati prema tipu kože ili problemu kojeg se želite riješiti. Ovisno o tome, tonik pomaže očuvati prirodni pH kože (koji se može poremetiti tijekom čišćenja) – osnažuje kožu, potiče elastičnost, sužava pore, hidratizira, pomlađuje… Služi i kao zaključna karika rituala čišćenja, odnosno pripreme kože za daljnju njegu. I konačno, pomaže ukloniti ostatke čistača ili kamenca nakon umivanja.

#3 Hidratacija

Bez obzira na tip kože, hidratacija je temeljno pravilo ljepote. Vlaženje kože ujutro održava kožu blistavom i njegovanom tijekom cijelog dana. Odgovarajuća hidratantna krema bi trebala stvoriti barijeru koja neće dopustiti vlazi s površine kože da ishlapi. Trebala bi sadržavati ovlaživače – hidratantne molekule kao što su npr. hijaluronska kiselina ili ceramidi.

Vrlo je važno i da dnevna krema sadrži UV zaštiti faktor koji će zaštititi kožu od prijevremenog starenja (npr. bora, hiperpigmentacija). Ali, s obzirom na to da zaštitni faktor ne štiti 100 posto, dobro je i da krema sadrži antioksidanse, molekule koje će neutralizirati štetno djelovanje UV zraka koje prodru u kožu. Neki od najsnažnijih s tog popisa su C ili E vitamin te ferulična kiselina.

Vrlo je važno i da dnevna krema sadrži UV zaštiti faktor koji će zaštititi kožu od prijevremenog starenja (npr. bora, hiperpigmentacija). Ali, s obzirom na to da zaštitni faktor ne štiti 100 posto, dobro je i da krema sadrži antioksidanse

Hidratantnu kremu također prilagodite tipu kože. One laganijih tekstura (npr. losion) najbolje odgovaraju mješovitoj i normalnoj koži. Masnijoj koži pašu brzo upijajuće gel-teksture, krema će biti savršena za njegu suhe kože, a osjetljivoj ili vrlo suhoj koži odgovarat će balzam jer ima bogatiju teksturu od kreme.

Noćna njega

Kreme koje ujutro nanosimo na lice obogaćene su zaštitnim sastojcima koji čuvaju kožu od negativnih vanjskih utjecaja. Uglavnom su laganijih i brzo upijajućih formula i tekstura. Noćne kreme, s druge strane, potpomažu noćne „performanse“ kože koje su usmjerene na samoobnovu – fokusiraju se na popravak i regeneraciju bilo kakvih oštećenja kože. Usto, dubinski hidratiziraju kožu jer imaju gušće i bogatije teksture.

Ako imate vrlo suhu ili zrelu kožu, noćna krema je nužnost dok drugi tipovi kože mogu povremeno, dva do tri puta tjedno, dopustiti koži da se „resetira“. Povremenim uskraćivanjem njege potaknut ćemo prirodne regeneracijske procese kože kako se ne bi ulijenila, prepuštajući kremama sav „posao“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button