Koža, kosa i nokti - 2. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Bez prženja na suncu: Proizvodi koji će vam začas priuštiti brončanu put

Nezaštićenim sunčanjem riskiramo melanom, opekline i oštećenja kože. Kada je za boravak na moru rezervirano svega tjedan-dva, proizvodi za ubrzavanje tamnjenja su poželjni. Doznajte koji odabrati prema tipu kože i kako ga koristiti da bi učinak bio što bolji, a stečena boja puti dugotrajnija

sunčanje

Proizvodi koji pospješuju tamnjenje kože i ubrzavaju rezultate sunčanja su genijalni. Obećavaju da ćemo na suncu potamnjeti i do 30 puta brže u 10 dana nego bez njih.

Ne zato što djeluju poput losiona za samotamnjnje, bojajući kožu, već su obogaćeni sastojcima, poput bronzila, karotenoida ili aminokiselina koji za vrijeme sunčanja potiču organizam na povećanu proizvodnju melanina. A, poznato je – što koža luči više melanina, ten će biti tamniji. Zahvaljujući njima skraćujemo vrijeme ‘prženja’ na suncu koje, neminovno, oštećuje kožu i uzrokuje fotostarenje. I kao dodatan bonus, uz pomoć njihovih bogatih hidratantnih formula (s biljnim uljima i maslacima, alojom, vitaminima…), koža svakodnevno dobiva odličnu dozu hidratacije i njege zbog čega se brončana put može dulje zadržati.

Nezaštićenim sunčanjem riskiramo melanom, opekline i oštećenja kože koja rezultiraju preuranjenim starenjem, ali i brži nestanak stečene nijanse. A to je, naravno, upravo ono što ne želimo

No, zdrava i njegovana koža te dugotrajno preplanula put je moguća samo ako se ovi proizvodi koriste pametno i savjesno. To znači da na plaži ne možemo zaboraviti na kremu sa zaštitnim faktorom prepuštajući se nezaštićenom sunčanju. I sami proizvođači napominju da proizvodi za brže tamnjenje uglavnom nemaju zaštitni faktor, i kao takvi ne mogu štititi od štetnih UV zraka.

Ne riskirajte melanom

Nezaštićenim sunčanjem riskiramo melanom, opekline i oštećenja kože koja rezultiraju preuranjenim starenjem, ali i brži nestanak stečene nijanse. A to je, naravno, upravo ono što ne želimo! Stoga je, kod primjene proizvoda za brzo tamnjenje važno na kožu prvo nanijeti proizvod s visokim zaštitnim faktorom, a potom sredstvo koje će nam pomoći da u kratkom roku izgledamo zanosnije. Ako ne želite istodobno primjenjivati oba proizvoda, tijekom dana koristite proizvode s visokim zaštitnim faktorom, a proizvode koji pospješuju tamnjenje mažite u ranim jutarnjem satima ili kasnije uvečer, kada je UV zračenje blaže.

>>Trajni lak može se činiti kao praktičan odabir za ljeto kada su nokti u pitanju, međutim koliko je dobar za vaše zdravlje i zdravlje vaših noktiju? Prije nego rezervirate tretman za trajnu manikuru, kliknite i doznajte sve njegove prednosti ali i mane<<

Imajte na umu da se ovi proizvodi ne preporučuju osobama izrazito svijetle puti, osjetljive i reaktivne kože, kao ni djeci. Također, većina ih nije pogodna za lice, posebno ako imate masniji ten ili sklonost aknama jer njihova izrazito gusta tekstura može začepiti pore i uzrokovati nastanak prištića.

Ulja, pekmezi, maslaci… Što odabrati?

Ulja za sunčanje najčešće su na bazi karotenoida koji potiču kožu na brže stvaranje melanina a svojim njegujućim sastojcima vlaže i čuvaju suhu kožu pružajući joj blistavi sjaj. Premda većina ulja ne sadrži zaštitni faktor ili tek vrlo niski, moguće je pronaći i ona s visokim zaštitnim faktorom, npr. SPF 30.

Pekmezi ili marmelade, bogati su biljnim maslacima (npr. karite, kakao i kokos) koji duboko njeguju suhu kožu i imaju nizak prirodni zaštitni faktor (do SPF 8). Ne upijaju se brzo, pa su idealni za suhu i dehidriranu kožu. Uglavnom ne sadržavaju dodatan zaštitni faktor.

>>Kako bi postigle preplanulu put mnoge pripadnice nježnijeg spola čine sve što je u njihovoj moći – od prženja na suncu do umjetnog sunčanja. Kliknite i doznajte koja su to 4 jako dobra razloga da ne odete u solarij<<

Maslaci za sunčanje, na bazi biljnih ulja i maslaca, intenzivno njeguju suhu i vrlo suhu kožu, djeluju protuupalno i sprječavaju fotooštećenja odgovorna za preuranjeno starenje kože. Uglavnom ne sadrže zaštitni faktor.

Čokolade za sunčanje su novost na tržištu. Njihova formula se bazira na kakao maslacu koji pruža nisku prirodnu zaštitu od UV zraka, ubrzava tamnjenje, hidratizira kožu i vraća joj elastičnost. Na koži mogu ostaviti blagi film zbog kojeg već pri prvom nanošenju koža izgleda blago preplanula.

Brončani sprejevi kombiniraju ubrzano tamnjenje i visoku UV zaštitu, i također su novitet na policama. Idealno su rješenje za osobe svijetle i osjetljive puti koje žele potamnjeti a pri tom se žele zaštititi visokim faktorom.

Ne zaboravite, koliko god željeli što prije potamnjeti, važno se uvijek savjesno izlagati suncu i izbjegavati sunčanje od 11 do 17 sati, čak i kada ste zaštićeni UV faktorom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button