Koža, kosa i nokti - 1. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Kako odabrati savršenu kremu za lice sa zaštitnim faktorom?

Izbor krema za sunčanje svake je godine sve šarolikiji. Pitate li se kako odabrati visinu zaštitnog faktora ili koja je formula najbolja za vaše osjetljivo lice, nastavite čitati....

krema za suncanje za lice zastitni faktor UV zastita

Dugi, sunčani dani su pred nama, što znači da ste vjerojatno već u vašem kalendaru obilježili nekoliko izleta na more. Osim japanki, sunčanih naočala, ručnika i šešira širokog oboda, u torbi za plažu sačuvajte i malo mjesta za zaštitu od sunca.

Spremni za ljeto: kako izabrati piling za tijelo ovisno o tipu kože?

Prema medicinskim podacima, melanom je jedan od najčešćih oblika raka, a osim te poražavajuće činjenice, nezaštićeno i nesavjesno sunčanje ujedno uzrokuje vidljive znakove starenja poput bora i hiperpigmentacije. Zbog toga bismo kremu za sunčanje, iako nam je najvažnija kada odlazimo na plažu, zapravo trebali koristiti tijekom cijele godine.

Četiri temeljna načela

Ovo su četiri temeljna načela za odabir zaštitnog faktora, bilo da ga kupujete za plažu, rekreaciju ili boravak u gradu.

  1. Visina zaštitnog faktora – Ako planirate provesti dan na otvorenom, visina zaštitnog faktora ili SPF-a bi trebala biti najmanje 30 jer blokira oko 97 posto UVB zraka, dok je za dan u gradu, sjeni ili uredu dovoljno odabrati faktor 15.
  2. Široki spektar zaštite – Uvijek birajte zaštitu širokog spektra, odnosno onu koja štiti od UVB zraka koje su odgovorne za većinu opeklina i oštećenja DNA, ali i UVA zraka koje također uzrokuju oštećenja DNA i ubrzavaju starenje kože.
  3. Vodootporne formule – Ako, primjerice, vježbate na otvorenom ili plivate, težite vodootpornim formulama jer dulje odolijevaju znojenju i vodi. No, ne zaboravite da niti jedna krema za sunčanje nije u potpunosti vodootporna i da je morate ponovno nanositi prema uputama proizvođača.
  4. Odabir zaštitnog faktora prema tipu kože – Kada ste sigurni da proizvod kojeg želite kupiti zadovoljava sva tri uvjeta kvalitetne kreme za sunčanje, možete se posvetiti detaljnijem čitanju deklaracije, posvećujući se njezinim sastojcima kako biste bili sigurni da će je dobro tolerirati vaša koža lica.

Masni ten i koža sklona aknama

Poznato je da kreme za sunčanje začepljuju pore, stoga je neophodno odabrati gel ili losion (umjesto kreme) nekomedogene formule i bez ulja, s mat finišem. Možete isprobati, ako još niste, i mineralnu zaštitnu kremu za lice. Njezin glavni sastojak, cinkov oksid, je poznat po umirenju osjetljive kože pa neće pogoršati upale.

Suha koža

Za suhu kožu možete se odlučiti za kreme za sunčanje koje sadrže hidratantne sastojke, kao što je hijaluronska kiselina koja privlači vodu ili shea maslac koji također njeguje kožu.

Osjetljiva koža

Ako je vaša koža zdrava i svježa odlučite se za mineralnu kremu za sunčanje jer sadrži prirodne umirujuće sastojke. Cinkov oksid i titanov dioksid mehanički štite kožu od UV zraka, što znači da ne penetriraju u dublje slojeve kože kao ostali proizvodi. Osim toga, ova dva ključna sastojka ne bi trebala izazvati iritacije i alergije ili peći oči.

zaštita od sunca, sunčanje, krema za sunčanje

Nije važno samo “što”, već i “kako”: Pravilno korištenje kreme za sunčanje

Da biste se sigurno odmarali “ispod sunca zlatnoga” vrijedi ponoviti nekoliko osnovnih pravila o proizvodima za zaštitu od sunca...

SAZNAJTE VIŠE

Boja kože

I boja vaše kože uvelike određuje razinu SPF-a koju biste trebali odabrati. Na primjer, ako ste svijetle puti i uvijek ili obično brzo izgorite na suncu, najbolje je nositi SPF 30 ili veći. Ali, ako ste srednje do tamne puti ili obično lako i brzo preplanete, a nikad ne izgorite, možete odabrati zaštitni faktor 15.

Zaštitni faktor ispod šminke

Ako nosite zaštitni faktor ispod šminke, radije se odlučite za kemijske kreme za sunčanje jer su uobičajeno finijih tekstura i lakše se apsorbiraju u kožu, dok prirodne, mineralne kreme za sunčanje mogu ostaviti bjelkaste tragove, posebno na tamnijoj koži.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button