Koža, kosa i nokti - 28. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Shea maslac za mlađu kožu: Pomaže i kod kožnih bolesti te zacjeljivanja rana

Shea maslac ima sposobnost dubokog prodora u kožu koju obnavlja. Popularan je u tretmanima protiv strija i ožiljaka te za njihovu prevenciju tijekom trudnoće  

shea maslac, karite maslac

Važno je naglasiti da je shea maslac siguran i za ljude koji imaju iznimno osjetljivu kožu. Koža ga dobro podnosi i ne potiče nikakve alergijske reakcije.

Popularni shea ili karite maslac o kojem slušamo na svakom koraku dobiva se iz plodova biljke koja je u Africi samonikla te nosi nazive Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschy ili Vitellaria paradoxa Gaertn., Sapotaceae. Karite u prijevodu znači drvo koje daje maslac, a latinski naziv Butyrospermum znači plod s maslacem. Shea drvo može biti visoko između 12 i 20 metara. Nikada nije bilo kultivirano jer je potrebno oko 15 godina da urodi prvim plodovima, a svoju punu zrelost postiže tek za 25 do 50 godina. Drvo daje orašaste plodove koji se beru između srpnja i kolovoza, odnosno u sredini kišne sezone. U Africi se shea maslac koristi zbog svojih ljekovitih svojstava već dulje od 2000 godina. Od jedne biljke stare tridesetak godina može se dobiti kilogram maslaca.

Važno djelovanje shea maslca je i protuupalno, a možemo ga koristiti i kod raznih oboljenja kože kao što su psorijaza, seboreja, ekcemi, neurodermitis i akne, kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opeklina

Shea maslac sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (od 7 do 12%), vitamine A i E te visok sadržaj proteina i minerala. Najvažnije sastavnice su triterpeni i esteri cimetne kiseline. Esteri cimetne kiseline imaju više funkcija, od apsorpcije UV zraka (mnogi kemijski filtri u kremama za sunčanje su cinamati) do protuupalne funkcije te regeneracije kože.

Siguran i u trudnoći

Shea maslac upotrebljava se kod regeneracije stanica kože i za njegu kože koja stari jer ima antiaging učinak. Njegovo važno djelovanje je i protuupalno, a možemo ga koristiti i kod raznih oboljenja kože kao što su psorijaza, seboreja, ekcemi, neurodermitis i akne, kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opeklina. Shea maslac ima sposobnost dubokog prodora u kožu koju obnavlja. Popularan je u tretmanima protiv strija i ožiljaka te za njihovu prevenciju tijekom trudnoće. Specifično je i to što je jedna od rijetkih prirodnih tvari koja štiti od UV zračenja pa je izvrsno sredstvo nakon sunčanja, a može se koristiti i za redovitu njegu kože. Važno je naglasiti da je shea maslac siguran i kod ljudi koji imaju iznimno osjetljivu kožu.

>>Kokosovo je ulje već godinama hit među ljubiteljicama prirodne kozmetike jer može zamijeniti cijeli niz kupovnih kozmetičkih proizvoda. Ako još niste, vrijeme je da otkrijete njegovo čarobno djelovanje na kožu, kosu i zube.<<

Koža ga dobro podnosi i ne potiče nikakve alergijske reakcije pa je zbog toga odličan izbor za njegu osjetljive dječje kože. Tako ga Afrikanke već stoljećima koriste za svakodnevnu njegu novorođenčadi, ali i kožnih problema kao što su pelenski osip i tjemenica. Može se koristiti i za njegu kose, a odličan je za njegu kože atopičara (neurodermitis), pogotovo kod male djece, pomiješan s oko 30% ulja noćurka, boražine. Možemo ga koristiti i za nadraženu kožu nakon depilacije. Shea maslac ujednačuje put te ima sposobnost brzog prodora u kožu, a pritom ne začepljuje njezine pore.

Rafiniran ili nerafiniran shea maslac?

Svakako se preporučuje koristiti maslac koji je isključivo hladno prešan i nerafiniran jer se postupkom čišćenja gube aktivni spojevi. Koristi se u balzamima za usne te kao baza za spravljanje kozmetičkih proizvoda za njegu tijela i lica. Moguće su razlike u maslacima ovisno o proizvođaču. Shea maslac obično je blago žućkast te uvijek karakterističnog mirisa koji varira od blage do intenzivne orašaste arome, a može nas podsjetiti na blago užeglo ulje. Maslaci se, osim po mirisu, mogu razlikovati i u konzistenciji pa tako mogu biti uljasti, mekaniji do jako gustih masti.

Često se u njima mogu vidjeti grudice, što je karakteristično zbog određenog sastojka – triglicerida zasićenih masnih kiselina, pa možemo pogrešno zaključiti da proizvod nije dobar i da se pokvario. Otapanjem tijekom izrade balzama kuglice nestaju, ali nakon određenog vremena ponovno se formiraju. Shea maslac je zbog svog bogatog sastava te pogodnosti primjene i na najosjetljivijoj koži pravi izbor za njezinu njegu s kojim sigurno nećete pogriješiti.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama