Koža, kosa i nokti - 16. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Podsjetnik iz prošlosti: Kako učinkovito ukloniti tetovažu?

Kada odlučimo tetovažom ukrasiti tijelo, rijetko razmišljamo o njezinu uklanjanju. Neuspjela ljubavna veza, loš odabir slike ili parole te nekvalitetno napravljena tetovaža mogu biti razlozi zbog kojih se želimo riješiti stalnog podsjetnika u tinti

Uklanjanje tetovaža

Situacije i želje se mijenjaju, ali, nažalost, ne postoji čarobna krema ili piling koji će tetovažu preko noći učinkovito i bezbolno izbrisati. Jer, kao što vjerojatno znate, tetoviranjem se pigment unosi pod kožu, u njezin drugi sloj, gdje se on trajno „nastanjuje“.

Tretmani odstranjivanja tetovaža

Postoje različiti načini za uklanjanje neželjenog ukrasa na tijelu. Abrazivni tretman kristalima ili dijamantima skida obojene slojeve kože, no ne uklanja potpuno tetovažu i može ostaviti ožiljke.

Operacija, tj. kirurško odstranjivanje tetovaže može biti vaš izbor ako je ona manjih dimenzija, ali i u tom su slučaju ožiljci moguća nuspojava.

Kemijski pilinzi koji ljušte slojeve kože još su jedna opcija, ali zahtijevaju velik broj tretmana, a daju slabe rezultate.

Možete iskušati i specijalne kreme za izbljeđivanje tetovaža koje obećavaju da u roku od tri do devet mjeseci kožu oslobađaju pigmentiranog ukrasa. Ipak, upitno je koliko će uspješno posvijetliti jarke boje.

Neki preporučuju i kućne pilinge na bazi soli i/ili limuna te slične pripravke koji prekomjernom eksfolijacijom skidaju površinske slojeve kože, no dok stružete kožu, pripazite da je ne oštetite više nego crtež koji želite ukloniti.

Poremećaji pigmentacije, bilo da je riječ o prevelikoj ili o premaloj količini pigmenta,promjene su koje se mogu javiti na koži cijelog tijela. Osim što može nastati tijekom života, ta vrsta poremećaja može biti prisutna i od rođenja. Pročitajte više!

Uklanjanje tetovaža laserskim tretmanom

Najbolje što se trenutačno nudi na tržištu vjerojatno su laserski tretmani koji ciljano djeluju na obojeni pigment uklanjajući tetovažu u nekoliko tretmana, pritom ne oštećujući okolnu kožu. Prema mišljenju mnogih, jedine mane laserskog postupka su njegova visoka cijena (koja se određuje prema izgledu i veličini tetovaže te vrsti lasera) i trajnost. To je, naime, dugotrajan proces koji može potrajati i do godinu dana ili dulje.

Broj potrebnih tretmana određuje se individualno jer ovisi o nekoliko čimbenika. Ponajprije, to su starost i veličina tetovaže, dubina do koje je prodrla tinta te zamršenost dizajna i vrsta pigmenta koju je majstor tetovaže upotrebljavao. Stručnjaci ističu da je najlakše ukloniti starije i jednobojne tetovaže – one u crnoj, smeđoj, tamnoplavoj i zelenoj boji, dok su one u jarkim bojama pravi izazov – najteže je, naime, ukloniti crvenu, narančastu, žutu i svijetloplavu.

Općenito govoreći, ovisno o vrsti lasera koji se koristi, za „brisanje“ svijetle tetovaže može biti potrebno od 3 do 8 tretmana, za one tamne kompliciranog dizajna od 5 do 16 tretmana, a za višebojne od 7 do 20 tretmana.

Vrsta tena ima važnu ulogu

Postupak uklanjanja tetovaže, kao i rezultat ovise i o koži osobe. Neke vrste tena bolje reagiraju na laserski tretman od drugih, a osobama tamnije boje kože uopće se ne savjetuje uklanjanje tetovaže jer može uništiti pigmentaciju ostavljajući bjeličasti ožiljak.

Nemoguće je unaprijed znati koliko ćete biti zadovoljni ishodom ove laserske metode uklanjanja tetovaže jer konačni rezultat, ističu stručnjaci, ponajprije ovisi o sposobnosti vašeg imunosnog sustava da eliminira tintu iz kože, odnosno organizma, a taj proces može potrajati i do godinu dana. Zbog toga ne valja žuriti s opetovanim odlascima na tretmane jer premali razmak između dva tretmana ne samo da može rezultirati trajnim oštećenjem kože, nego ne ostavlja dovoljno vremena organizmu da se zaliječi i eliminira tintu.

Za najbolji rezultat stručnjaci preporučuju razmak od tri mjeseca ili najmanje 45 dana između dva tretmana.

Kako se riješiti ožiljaka

Spas iz medicine i prirode: Riješite se ožiljaka na koži

Liječenje ovisi o tipu i izgledu ožiljka, a pritom se možemo odlučiti za rješenja koja nudi konvencionalna medicina ili...

SAZNAJTE VIŠE

Uzimajući sve parametre u obzir, neke će osobe biti zadovoljnije rezultatom od drugih. No imajte na umu da, iako se tetovaža laserskim postupkom u većini slučajeva ukloni gotovo u cijelosti, koža na tretiranome mjestu neće izgledati kao prije, ponekad ljudima ostaje bijela „sjena“ od originalne tetovaže, a ni postupak uklanjanja nije bezbolan. Ipak, dobra je vijest da bol nije jači od onog koji uzrokuje igla za tetoviranje, a ovisi o vašoj toleranciji na bol, kao i mjestu na kojem se nalazi tetovaža.

Nakon laserskog tretmana uklanjanja tetovaže nekoliko tjedana treba njegovati kožu prema uputama liječnika. Ljuštenje kože i pojava krastica uobičajene su nuspojave, a najbolje ih je ne dirati jer imaju zaštitnu funkciju. Kožu je dovoljno njegovati antibakterijskom kremom te, mjesec dana nakon tretmana, izbjegavati izlaganje suncu i koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom. Savjetuje se i izbjegavanje napornog vježbanja jer znojenje može pojačati upalni proces na koži, kao i izbjegavanje alkohola.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button