Žensko zdravlje - 12. siječnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Harni

Laser u intimnoj zoni žene: tretman za ljepotu, ublažavanje tegoba i veći užitak

Nova i jedinstvena metoda obnavljanja tkiva intimnog područja i osvježavanja seksualne funkcije laserom uklanja brojne tegobe, od vaginalne suhoće do inkontinencije

Laser i intima

Kontinuirani razvitak laserske tehnologije unio je velike pomake u poboljšanje kože i oblikovanje tijela, a sada i u ginekologiju − u regeneraciju i učvršćivanje tkiva intimnog područja, kako u estetskom, tako i u terapijskom smislu.

Ginekološko područje je iznimno osjetljivo na promjene razine estrogena, i to s brojnim posljedicama koje izravno utječu na kvalitetu života žene. Najčešći simptomi su svrbež te pečenje vanjskog spolovila i vagine, suhoća, slabost i gubitak elastičnosti vaginalne mukoze, bolnost pri spolnom odnosu, kao i nemogućnost zadržavanja urina (inkontinencija) s urogenitalnom atrofijom.

>>Saznajte više: Nekontrolirano otjecanje mokraće je vrlo neugodan događaj za ženu o kojem se nerado govori, a značajno narušava kvalitetu života. Klikom na link odagnajte neugodu i pročitajte stručne savjete.<<

To nije samo problem starije životne dobi. Simptomi se javljaju i tijekom reprodukcijske faze, uvijek kada postoji snižena razina estrogena, na primjer nakon dugotrajne primjene oralnih kontraceptiva, nakon porođaja ili tijekom dojenja.

Zanemarene tegobe

Osobitu pažnju treba posvetiti pacijenticama s drugim stanjima i bolestima, posebice malignim (npr. rak dojke), kod kojih se koriste kemoterapija i zračenje ili lijekovi s učinkom suprotnim estrogenima. Neugodne i bolne simptome u intimnom području izazivaju i oštećenja imunosnog odgovora kad je riječ o kožnim bolestima kao što su vulvarne dermatoze (lihen sklerozus, planus i simpleks) i/ili problemi u obliku vulvodinije (bolnost u intimnom području bez jasnog razloga).

Te probleme i pacijentice i liječnici često ignoriraju svrstavajući ih u neželjene pojave prirodnog procesa starenja. Postoje i brojne sumnje, ali i nesigurnosti, kad je riječ o tradicionalnom liječenju i upotrebi kirurških i/ili farmakoloških postupaka, a koji su često preinvazivni, s prevelikim rizicima ili imaju previše neželjenih učinaka.

Mnogo je pacijentica različite dobi zainteresirano za poboljšanje vaginalne funkcije. Iako su mnoge od njih u menopauzi ili postmenopauzi, ima i puno mlađih žena koje pate od sličnih simptoma.

Kod uznapredovalih promjena i inkontinencije, preporučuje se kombinacija lasera uz aplikaciju matičnih stanica

Brzo, sigurno i bezbolno

Laser se u ginekologiji primjenjuje u obliku fototerapije, fotodestrukcije i kao „laserski skalpel“ u sklopu laserskih operacija. Tijekom tih operacija iznimno je važna izvrsna hemostaza (proces ili postupak kojim se zaustavlja krvarenje), što je vrlo korisno u operativnoj korekciji izgleda vanjskog spolovila, bilo da je riječ o labioplastici (korekciji malih ili velikih usana) ili o perineoplastici (korekciji ožiljaka na međici, obično nakon porođaja).

Laserska fototerapija, osobito frakcijska CO2 laserska fototerapija, nova je i jedinstvena metoda obnavljanja tkiva intimnog područja i osvježavanja seksualne funkcije, a posebno je učinkovita kod žena koje imaju bolne spolne odnose. To je ujedno i nov način liječenja urogenitalne atrofije te inkontinencije.

>>Saznajte više: Uživajte u najljepšoj i najuzbudljivijoj terapiji na svijetu poznatoj i kao vođenje ljubavi. Kliknite i čitajte o zdravstvenim blagodatima dobrog i urednog seksa.<<

Procesi obnavljanja tkiva stimuliraju se jednostavnim, brzim, sigurnim i bezbolnim postupkom. Primjena laserske svjetlosti ograničena je na laserske stupce između kojih su područja zdravog tkiva koja pridonose bržem ozdravljenju te smanjuju vrijeme preoblikovanja tkiva nakon tretmana. Iz perspektive sigurnosti treba reći da frakcijski laserski tretman ostavlja veći dio površinskog epitelnog sloja netaknutim.

Laserskom svjetlosti, koju oslobađa sonda umetnuta u vaginu, laserski sustav oslobađa toplinsku energiju ciljano, u dubljim slojevima vaginalnog tkiva. Taj laserski puls stimulira protok krvi i potiče stvaranje kolagena, što poboljšava integritet i elastičnost genitalne sluznice.

Bez anestezije

Jednostavno rečeno, laserska fototerapija potiče prirodne tjelesne procese, pri čemu nastaju zdrave stanice koje pomažu jačanju vaskularizacije, hidratacije te stvaranju i očuvanju kiselosti, dakle svih parametara koji pridonose vaginalnom zdravlju.

Tretman je neinvazivan i ne zahtijeva anesteziju, a često se za najbolje rezultate preporučuje nekoliko tretmana. Objavljena istraživanja pokazuju da se najbolji učinak postiže nakon tri laserska postupka, koji se provode u razmacima od četiri do šest tjedana. Većina žena primjećuje znatno poboljšanje već nakon prvog postupka. Kod uznapredovalih promjena i inkontinencije preporučuje se kombinacija lasera uz aplikaciju matičnih stanica, što uvelike ubrzava i osnažuje procese obnavljanja tkiva.

Lasersko preoblikovanje vulvo-vaginalnog područja sveobuhvatno je rješenje za sve žene koje žele očuvati funkcionalnost urogenitalnog sustava

Blage nuspojave

Kao i kod bilo kojeg drugog medicinskog postupka, postoji svijest o mogućim potencijalnim rizicima u primjeni frakcijskog lasera. Naša iskustva, koja su slična onima iz inozemstva, pokazala su minimalnu vjerojatnost komplikacija nakon laserske fototerapije. „Najteže“ nuspojave koje smo zabilježili su slabija neugoda tijekom 12 do 24 sata nakon zahvata, što je izvijestilo samo nekoliko pacijentica u više od 1000 postupaka.

Lasersko preoblikovanje vulvo-vaginalnog područja sveobuhvatno je rješenje za sve žene koje žele očuvati funkcionalnost urogenitalnog sustava. Bilo da ste u potrazi za ublažavanjem simptoma vaginalne atrofije ili želite učinak pomlađivanja, laserska terapija održiva je opcija potpomognuta kliničkim istraživanjima i brojnim uspjesima u ginekološkim postupcima.

Nakon primjene laserskog postupka gotovo sve pacijentice primjećuju znatno poboljšanje, a neke su to opisale kao postupak koji im je promijenio život. U svakom slučaju, nadajmo se da će ovaj postupak postati novi standard skrbi za mnoge žene koje pate od često bolnih simptoma i inkontinencije, a koji snažno utječu na svakodnevni život.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button