Koža, kosa i nokti - 29. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Ivana Nola

U potrazi za načinom rješavanja raznih vrsta mrlji na koži

Idealno vrijeme za tretiranje hiperpigmentacija je od početka jeseni do kraja proljeća, a tijekom ljeta preporučuje se zaštita od sunca

Smeđe mrlje različitih nijansi nastaju nakon utjecaja ultraljubičastih zraka

Poremećaji pigmentacije, bilo da je riječ o prevelikoj ili o premaloj količini pigmenta, promjene su koje se mogu javiti na koži cijelog tijela. Osim što može nastati tijekom života, ta vrsta poremećaja može biti prisutna i od rođenja.

Vrste poremećaja pigmentacije

Ovisno o poremećaju količine pigmenta u koži, poremećaji pigmentacije mogu biti:

  • hiperpigmentacija (tamne mrlje),
  • hipopigmentacija (smanjena količina pigmenta) i
  • depigmentacija (promjene u vidu arela bez prisutnosti pigmenta).

Najčešće su smetnje upravo mrlje na licu. Smeđe mrlje različitih nijansi, od svijetlosmeđih do tamnosmeđih, nepravilno raspoređenih na licu i različitih površina, manjih i većih, nastaju nakon utjecaja ultraljubičastih zraka i posljedične sinteze pigmenta melanina. U osoba s mrljama taj se pigment nakuplja različitim intenzitetom na različitim dijelovima lica. To je naš zaštitni pigment koji nastaje u posebnim stanicama, melanocitima, i štiti nas od štetnog utjecaja ultraljubičastih zraka, točnije štiti jezgre stanica kože. Njegova sinteza je vrlo složen proces.

Razlog za pojavu mrlji, osim sunca, može biti i korištenje niza hormonskih preparata radi kontracepcije, kao i uporaba niza kozmetičkih proizvoda 

Glavni krivac je sunce

Teško je reći ima li danas više hiperpigmentacija jer žene prije nisu toliko obraćale pozornost na takve promjene niti se o tome toliko pisalo i govorilo. Sigurno je razlog većeg broja hiperpigmentacija povećano izlaganje suncu, što prije više od 50 godina nije bio običaj. Pojam ljepote, dobrog života i bogatstva tada je bila upravo blijeda, “aristokratska” put.

Razlog može biti i korištenje niza hormonskih preparata radi kontracepcije, kao i uporaba niza kozmetičkih proizvoda s brojnim konzervansima i krema s aktivnim tvarima.

Vrste mrlja i pjega na licu

Sunčane pjege

Sunčane pjege najčešće nastaju na licu, i to obrazima i nosu, ramenima i dekolteu, iako se mogu javiti i na koži cijelog tijela. Obično su promjera do nekoliko milimetara, a boja im varira od žućkaste do smeđe. Prisutne su već u ranoj dječjoj dobi i ne smetaju toliko. Ta vrsta pjega („pjegica“) obično se prvi put pojavljuje između treće i šeste godine. 

Staračke mrlje

Staračke mrlje (solarni lentigo) najčešće se javljaju nakon četrdesete, iako se mogu naći i u ranijoj dobi. Također se pojavljuju na dijelovima kože koji su najizloženiji suncu kao što su lice, ramena, ruke i dekolte. Najveća su smetnja mrlje na predjelu nadlanica, koje se ne mogu prikriti puderom. Njihov se broj povećava ljeti, kada postaju tamnije. 

Melazma

Melazma ili kloazma naziv je za veće, tamne i nepravilne mrlje na koži koje su najčešće rezultat trudnoće ili hormonskih promjena, iako ima i drugih uzroka. Melazma se često javlja na čelu, gornjoj usni ili bradi te na vratu, u obliku nepravilnih, manjih ili velikih areala, kao svijetlo ili tamno pigmentirane promjene. Nije poznat njen pravi uzrok u svake osobe, ali najčešći je uzrok ženski hormon estrogen, a sunce je jedan od posrednika u nastanku. Melazma može nastati u površinskom ili u dubokom sloju kože, i što je dublje smještena, tretiranje je teže. Ponekad smirivanjem hormona melazma izblijedi, ali nekada ostane trajno na koži.

>>Stečene hiperpigmentacije nastaju kao posljedica izlaganja suncu, a među njima je najpoznatija melasma koja se javlja kod 10 do 15% trudnica. Može li se spriječiti njezin nastanak?<<

Mrlje od akni

Mrlje od akni su poslijeupalne pigmentacije. One su smeđe ako je višak melanina smješten u površinske slojeve kože ili ako je koža prirodno tamna. Mrlje od akne mogu biti crvene i ružičaste ako je koža vrlo blijeda, a sive ili modroljubičaste ako je upala bila zahvatila duboke slojeve kože. Razlikuju se od ožiljaka od akni po tome što su mrlje poremećaji pigmentacije, a ožiljak je oštećenje u obliku promjene teksture kože. Što je upala bila jača, mrlja će biti tamnija i trajnija. Te mrlje ostaju na koži mjesecima, ali na kraju ipak izblijede. 

Mrlje od kozmetike

Mrlje uzrokovane kozmetikom nastaju nakon nanošenja krema koje sadrže biljna eterična ulja i druge fotoosjetljive agense. Kemikalija iz kreme uz izlaganje suncu može izazvati reakciju na koži u vidu tamne mrlje, baš kao i parfemi na područjima izloženim suncu. 

Mrlje od upalnih promjena i zahvata

Mrlje uzrokovane upalnim promjenama na koži i mrlje nakon različitih zahvata nastaju taloženjem pigmenta u različitim slojevima kože kao posljedica upalnih reakcija.

Svaka mrlja ima svoj tretman

Idealno vrijeme za tretiranje hiperpigmentacija je od početka jeseni do kraja proljeća, a tijekom ljeta preporučuje se zaštita od sunca korištenjem krema s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+), nošenje šešira i velikih sunčanih naočala. Koža lica nikako se ne smije izlagati suncu.

U kozmetičkim kremama protiv pigmentacije djelotvorni su vitamin C (u visokoj koncentraciji), retinoična, azelaična ili kojična kiselina i hidrohinon (do 2 posto), a od biljnih sastojaka koristi se često sladić. No te su kreme vrlo rijetko dovoljne i samo su popratna terapija u provođenju dermatoloških tretmana. U kemijskim pilinzima koriste se kombinacije retinoične, fitične, kojične i salicilne kiseline te niz dodatnih tvari koje djeluju na usporavanje sinteze pigmenta. 

Isto tako, u terapiji melazme danas se koristi i mezoterapija, koja koristi “koktele” različitih aktivnih supstanci, namijenjenih za usporanje stvaranja novog pigmetna kao i u izbjeljivanju postojećeg.

U nastanku hiperpigmentacije prisutan je čitav spektar prirodnih utjecaja, tako da se protiv svih utjecaja ne možemo boriti na isti način

Teško je reći koje su metode efikasnije, iako govorimo u okviru medicinskih, a ne kozmetičkih tretmana, jer kod različitih je osoba mehanizam nastanaka hiperpigmentacije drukčiji, stoga će svatko na svoj način reagirati na primijenjenu terapiju. Teško je reći i koliko je tretmana potrebno da bi se mrlje mogle ukloniti jer mrlje se mogu, ovisno o mehanizmu nastanaka, samo izblijediti, odnosno usporiti stvaranje novog pigmenta. Nema sheme po kojoj bi se liječila melazma jer nema ni sheme njezina nastanka, a nije poznat ni uzročnik na koji bi se direktno moglo djelovati.

U liječenju pigmentacija mogu se ponekad javiti i neželjene pojave, poput intenziviranja mrlje koju smo htjeli ukloniti, i za takve pojave ne može se nikoga kriviti, osim ako nije provođen neadekvatan tretman. Kada se taj neželjeni rezultat i javi, intenzivnija mrlja svakako će se povući.

Čarobni tretmani ne postoje

Budući da se mrlje javljaju na različitim tipovima kože, i u različitih osoba, i rezultati liječenja bit će različiti. U nastanku hiperpigmentacije prisutan je čitav spektar prirodnih utjecaja, tako da se protiv svih utjecaja ne možemo boriti na isti način. Potrebna je kombinacija tretmana i njihovo ponavljanje.

Rezultat može biti potpuni nestanak hiperpigmentacije ili ublažavanje. Već i taj rezultat u nekih je hiperpigmentacija vrlo dobar, no neće svi biti time zadovoljni i tražit će revolucionarne tretmane s nadom da će mrlje biti uklonjene.

Čarobni tretmani ne postoje i oni se moraju ponavljati. Postoje medicinski vrlo skupi pilinzi, čija se cijena nastoji opravdati skupim supstancijama u preparatu, a svakako i godinama uloženim u istraživanje brojnih timova dermatologa, farmaceuta i tehnologa.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button