ADIVA Plus sadržaj - 25. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Unutarnja njega kože: kako dodaci prehrani štite od UV zračenja

Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumijeva uzimanje dodataka prehrani koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože

unutarnja njega kože

Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika.

Pravilnom prehranom koju odlikuje bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možete učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljate na druge – svoj vanjski izgled.

Učimo: što su zapravo antioksidansi?

Uz prehranu, sve se češće preporučuju i dodaci prehrani dizajnirani upravo u svrhu očuvanja zdravlja i ljepote kože. Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumijeva uzimanje dodataka prehrani koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože. No, osim što općenito pridonose izgledu i zdravlju kože posebno dizajnirani pripravci mogu pružiti dodatnu blagodat – zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih okolišnim čimbenicima. Tu se posebice ističe zaštita kože od posljedica izlaganja suncu.

Pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten.

Nekoliko je zaštitnika kože koji zaslužuju našu pažnju, a među njima se posebno ističe karotenoid astaksantin.

Kako nam astaksantin može pomoći?

Astaksantin je crveni pigment prirodno prisutan u različitim živim organizmima u prirodi. Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, potječe od astaksantina. Boja mesa lososa također potječe od astaksantina. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji u svojim stanicama sadrži više od 80 % astaksantina i koji se zato i  koristi  u svrhe komercijalne proizvodnje, je mikroalga Haematococcus pluvialis.

Osnovno svojstvo astaksantina je snažna antioksidativna aktivnost čime štiti membrane stanica od oštećenja. Upravo, zahvaljujući tom protektivnom djelovanju astaksantin je sve popularniji kao dodatak prehrani u dermatologiji. Naime, pokazalo se kako ima sposobnost prevencije oštećenja kože izazvanih UV-zračenjem. Dodatno, astaksantin smanjuje sveukupne posljedice fotostarenja kože i pri tome je znatno učinkovitiji od ostalih poznatih karotenoida: beta-karotena i luteina u prevenciji tih oštećenja.

Istraživanje potvrdilo moć astaksantina

Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition potvrdilo je da dodaci prehrani s astaksantinom mogu doprinijeti zaštiti kože od negativnih posljedica UV zračenja. U kontrolirano, dvostruko slijepo, paralelno istraživanje bilo je uključeno 65 ispitanica, dobi 35 do 60 godina koje su raspoređene u tri skupine: skupinu koja je dobivala 6 mm odnosno 12 mg astaksantina, te kontrolna skupina.

Nakon 4 mjeseca rezultati su ukazali da je, u usporedbi s kontrolnom skupinom, astaksantin značajno smanjio oštećenja na koži uzrokovana izlaganjem suncu.

marelice

Ljeto u znaku marelica: pružite koži prirodnu zaštitu od sunca, poboljšajte probavu i vid

Osim što donose brojne blagodati za zdravlje, marelice su izvrsnog okusa te se mogu kombinirati s raznim namirnicama.

SAZNAJTE VIŠE

Pomoć kod alergija

Karotenoidi, osobito astaksantin,  pokazuju i antialergijsko djelovanje na alergije na sunce. Kod alergija na sunce, naime, imunosni sustav neuobičajeno reagira na promjene koje se događaju na koži izlaganjem suncu. Snažan antioksidativni učinak astaksantina, očituje se i smanjenjem negativnog djelovanja UV zraka na imunološku funkcionalnost kože što ovom pigmentu daje i učinak protiv alergijskih reakcija na koži.

Danas je jasno kako pravovremeno uzimanje astaksantina može biti vrlo korisna „unutrašnja“ zaštita koju valja kombinirati s odgovornim izlaganjem suncu. Posebno je pogodan za uzimanje prije i tijekom izlaganja suncu jer služi kao „unutrašnja zaštita od sunca“.

Tekst nastavite čitati na stranici Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button