Zdrava prehrana - 11. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ljeto u znaku marelica: pružite koži prirodnu zaštitu od sunca, poboljšajte probavu i vid

Blagotvorna svojstva marelica bila su poznata još u drevnoj Kini, a ovo jednostavno voće i danas plijeni pažnju. Osim što donose brojne blagodati za zdravlje, marelice su izvrsnog okusa te se mogu kombinirati s raznim namirnicama

marelice

Ljeto je godišnje doba u kojem možemo doista uživati u pravom obilju sezonskog voća, a visoko na listi omiljenih voćki svakako se nalazi marelica.

Ovo koštuničavo voće obično je među prvim voćnim vjesnicima ljeta jer njihova berba počinje u lipnju. Porijeklom iz Kine gdje se uzgajaju već više od 4000 godina, a drevna kineska medicina pripisivala im je ljekovita svojstva. Zahvaljujući Rimljanima su se proširile diljem Mediterana, pa tako stigle i u naše krajeve.

Nutritivno bogatstvo marelica

Marelice se uobičajeno konzumiraju svježe ili sušene, posebice u kombinaciji s orašastim voćem. Sadrže pravo bogatstvo vlakana; jedna šalica svježih marelica sadrži 3,1 g vlakana što predstavlja gotovo 11% njihova preporučenog dnevnog unosa. Vlakna su ravnomjerno raspodijeljena između topljivih i netopljivih, a oboje je važno za zdravlje probave i našeg organizma.

Nahranite se narančastim: namirnice za zaštitu kože od sunca

Osim vlakana, marelice su poznate i po bogatstvu vitamina C, pa će se tako u jednoj šalici ovog voća naći oko 15 grama C vitamina. Ta količina predstavlja čak 17% preporučenog dnevnog unosa, a vjeruje se da upravo ovom vitaminu možemo zahvaliti blagotvorni utjecaj marelica na imunitet i zdravlje kože.

Među ostalim nutrijentima prisutnim u marelicama, ističu se još i beta karoten, lutein, kalij, vitamini A i E te zeaksantin.

Zasladite se zdravljem

Zahvaljujući velikoj količini vitamina, flavonoida i kalija, marelice nude značajne blagodati za naše zdravlje. Flavonoidi štite i jačaju krvne žile, istovremeno smanjujući znakove upale. Kalij, važan mineral za funkcioniranje živaca i mišića, također igra ključnu ulogu u transportu hranjivih tvari u tijelu. Osim toga, kalij doprinosi zdravoj razini krvnog tlaka te zdravlju srca.

Dakle, iako bi se mogla sastaviti i dulja lista raznih blagodati marelica, na svim popisima će se naći tri najistaknutije: doprinos marelica zdravlju kože, dobrom vidu i urednoj probavi.

Zdrava koža

Antioksidansi, poput vitamina E i vitamina C, poznati su po svojim svojstvima jačanja kože. Mogu pomoći u zaštiti stanica kože od ultraljubičastog (UV) zračenja, smanjiti znakove ranog starenja te poboljšati elastičnost kože. S druge strane, tu je i beta-karoten, još jedan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od opeklina od sunca i dodatnog oštećenja uslijed izloženosti UV zračenju.

Budući da marelice imaju visok sadržaj vode, čak 85%, one su također dobar način da hidratizirate kožu – samo jedna šalica marelica nudi oko dvije trećine šalice vode. Osim što tako doprinose vlažnosti, pa time i zdravom izgledu kože, one svakako mogu poslužiti kao dodatni izvor hidratacije cijelog organizma.

Dobar vid

Bogate vitaminom A, beta-karotenom i drugim karotenoidima, marelice su izvrsne za promicanje zdravlja očiju. Lutein pomaže u održavanju zdravlja mrežnice i leće oka, dok karotenoidi i vitamin E podržavaju cjelokupni vid.

Hranjive tvari u marelicama također pomažu u smanjenju rizika od makularne degeneracije i katarakte.

Bolja probava

Marelice nude obilje dobrih dijetalnih vlakana koja pomažu radu probave. Njihov ukupni sadržaj vlakana je otprilike pola topivih vlakana i pola netopivih vlakana. Topiva vlakna pomažu probavnom traktu da zadrži dovoljno vode i potiču razvoj „dobrih“ bakterija. Netopiva su vlakna također dobra za zdrave razine crijevnih bakterija.

Što treba znati o sušenim marelicama?

Osim svježih marelica, popularne su i sušene marelice. U tom obliku služe kao odlična opcija za povećanje unosa vlakana i vitamina, posebno zato što imaju duži rok trajanja i lako ih je ponijeti sa sobom. Međutim, sušeno voće je koncentrirana verzija svježeg voća, pa će imati više ugljikohidrata u manjem volumenu, što može zahtijevati veći oprez kod osoba s dijabetesom.

Nadalje, neke sušene marelice imaju dodane šećere, sastojak koji prehrambene smjernice preporučuju ograničiti na manje od 10% dnevnog unosa (12 žličica za dijetu od 2000 kalorija). Ako pokušavate smanjiti unos dodanih šećera, provjerite etiketu s nutritivnim vrijednostima prije kupnje sušenih marelica kako biste bili sigurni da nema dodanih šećera.

Dašak inspiracije za konzumaciju marelica

Marelice se mogu jesti na razne načine, što ih čini svestranima i zabavnima za eksperimentiranje u kuhinji. Evo nekoliko savjeta za konzumaciju marelica:

  • Svježe marelice možete narezati i zamrznuti ako ih nećete odmah koristiti. Zamrznute marelice odličan su dodatak za osvježavajuće smoothije.
Nema ljeta bez marelica i breskvi

Breskve i marelice – voćni zgoditak za zdravlje i dijetu

Breskve i marelice, zajedno sa šljivama, bademima, višnjama i trešnjama, pripadaju porodici ruža (Rosaceae). Plodovi ovih voćki imaju sličnu...

SAZNAJTE VIŠE
  • U našim su krajevima marelice posebno popularne kao džem ili u knedlima koje uobičajeno pripremamo sa šljivama.
  • Sušene marelice možete koristiti kao dodatak jogurtu ili mješavini orašastih plodova. Prikladne su kao „grickalice“ tijekom putovanja te će vam poslužiti kao brzi izvor vlakana.
  • I mnoga mesna jela mogu se pripremiti uz dodatak marelica kao što su gulaš ili pak svinjski kotleti. Općenito, od suhih marelica može se brzo i jednostavno pripremiti slatki umak koji će prijati gotovo uz bilo koje meso.

Korišteni izvori: Health.com, WebMD 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button