Oči - 15. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

6 koraka koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte

Možda nećete moći u potpunosti spriječiti katarakte, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik ili odgodili njezinu pojavu

smanjenje rizika od katarakte

Katarakta ili siva mrena je zamućenje koje se formira iznad leće oka i primarni je uzrok sljepoće u svijetu. Vaša leća je prozirna, zakrivljena struktura u prednjem dijelu oka koja pomaže u fokusiranju na različite udaljenosti. Briga o zdravlju očiju može vam pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte tijekom starenja ili u odgodi njezine pojave.

Nažalost, ne možete u potpunosti spriječiti razvoj mrene, a pritom će vaša genetika i dob također odigrati svoju ulogu. Međutim, postoje preventivni koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik ili odgodili pojavu katarakte.

Zadržite bistar pogled u svijet: mislite o zdravlju vaših očiju

1. Zaštitite oči od sunca

Ultraljubičasto (UV) zračenje sunca može uzrokovati oštećenje vaših očiju, što dovodi do razvoja katarakte. Na mikroskopskoj razini, UV svjetlo uzrokuje oksidativno oštećenje, a kad se to dogodi, štetne molekule koje se nazivaju slobodni radikali mogu poremetiti proteine u vašoj leći i uzrokovati njihovo skupljanje. Prema studiji iz 2020. godine, rizik od razvoja katarakte može se povećati s višim razinama izlaganja suncu tijekom života.

Nošenje sunčanih naočala i šešira s obodom dok ste na otvorenom može pomoći smanjiti količinu štetnog UV svjetla koje dopire do vaših očiju. Za najbolju zaštitu nosite sunčane naočale koje nude 100% UV zaštitu.

2. Pokušajte prestati pušiti

Kemikalije u dimu cigarete mogu negativno utjecati na mnoge dijelove vašeg tijela, uključujući oči. Pušači imaju dva do tri puta veći rizik od razvoja katarakte u odnosu na nepušače. Pušenje je također povezano s drugom vrstom oštećenja oka koja se naziva makularna degeneracija povezana sa starenjem (senilna makularna degeneracija).

Prestanak pušenja, dakle, može pomoći u smanjenju rizika od katarakte i senilne makularne degeneracije.

3. Jedite uravnoteženu prehranu

Prehrana bogata voćem i povrćem te minimalno prerađenom hranom, može pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte.

Prema pregledu istraživanja iz 2019., hranjive tvari u hrani obično su učinkovitije u sprječavanju katarakte od dodataka prehrani.

Čini se da je uravnotežena prehrana najbolji način za sprječavanje katarakte, ali mala do umjerena doza nekih antioksidansa također može biti korisna. Antioksidansi su molekule, poput vitamina C i vitamina E, koje imaju sposobnost borbe protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti zdrave stanice.

Istraživači su pronašli mješovite rezultate, ali konsenzus je da je prehrana bogata sljedećim sadržajima povezana s najnižom stopom katarakte:

  • voće i povrće,
  • vitamin C,
  • zeaksantin,
  • lutein,
  • multivitaminski dodaci prehrani.

Održavanje umjerene tjelesne težine i uravnotežena prehrana koja ne uključuje puno slatke hrane, može pomoći i u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tip 2. Dijabetes je pak povezan s do pet puta većim rizikom od razvoja katarakte.

4. Zaštitite oči od ozljeda

Ozljeda oka je još jedan čimbenik rizika za kataraktu. Nošenje odgovarajućih zaštitnih naočala tijekom sportskih i drugih aktivnosti, može zaštititi vaše oči od ozljeda i smanjiti rizik od katarakte.

Oči možete zaštititi nošenjem kacige s maskom tijekom kontaktnih sportova, zaštitnih naočala pri rukovanju kemikalijama, korištenju uređaja koji ispaljuje projektile ili u blizini letećih krhotina, kao i odgovarajućih zaštitnih naočala pri radu s električnim alatima, industrijskom opremom ili čak čekićem.

Također možete zaštititi svoje oči poduzimanjem mjera opreza pri otvaranju boca s čepovima (šampanjac) i izbjegavanjem rukovanja, paljenja ili stajanja u blizini vatrometa.

5. Pokušajte ograničiti konzumaciju alkohola

Smanjivanje konzumacije alkohola također može pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte.

U studiji iz 2022., istraživači su utvrdili da je dulje konzumiranje alkohola tijekom života povezano s povećanim rizikom od katarakte, pri čemu se značajan rizik javlja kod više od 90 pića godišnje kod muškaraca i 40 pića godišnje kod žena.

6. Redovito kontrolirajte oči

Katarakta i druge očne bolesti možda neće imati vidljive simptome u ranim fazama. Kako biste zaštitili zdravlje svojih očiju, važno je redovito kontrolirati oči, osobito kako starite. Ako se bolesti oka rano otkriju, to smanjuje rizik od ozbiljnijih komplikacija koje bi mogle utjecati na vaš vid u budućnosti.

Američka oftalmološka akademija preporučuje opsežan pregled očiju osobama starijim od 40 godina koje imaju nizak rizik od bolesti oka, uključujući pregled svakih:

  • 2 do 4 godine za osobe u dobi od 40 do 54 godine,
  • 1 do 3 godine za osobe u dobi od 55 do 64 godine,
  • 1 do 2 godine za osobe starije od 65 godina.

Stručnjaci preporučuju da oboljeli od dijabetesa tip 1 ili tip 2 obave oftalmološki pregled jednom godišnje, bez obzira na dob. Ako pak imate veći rizik od razvoja bolesti oka ili katarakte temeljem vaše osobne povijesti bolesti, obiteljske povijesti ili rase, možda ćete trebati redovitije kontrole očiju, čak i ako nemate simptome.

glaukom, bolest ocnog zivca, oci, vid, bolest ociju

Oči na udaru: Glaukom – tihi kradljivac vida

Glaukom je progresivna bolest očnog živca koja se dugo može razvijati bez simptoma. U svijetu je zbog glaukoma slijepo...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Možda nećete moći u potpunosti spriječiti katarakte, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik ili odgodili njezinu pojavu.

Uravnotežena prehrana, zaštita očiju od sunca, prestanak pušenja i smanjenje konzumacije alkohola samo su neki od preventivnih koraka koji mogu pomoći u smanjenju rizika od katarakte i zaštiti cjelokupnog zdravlja očiju.

Ako ste zabrinuti zbog katarakte, razgovarajte sa svojim oftalmologom o drugim preventivnim koracima koji bi vam mogli pomoći u smanjenju rizika.

Korišten izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button