Oči - 9. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Nemeth Blažić

Zadržite bistar pogled u svijet: mislite o zdravlju vaših očiju

Oči su naš najsloženiji, ali i vrlo osjetljiv organ čije obrambene mehanizme može poremetiti i najmanja trunčica prašine

Mislite o zdravlju vaših očiju

Poremećaji oka i vida imaju oko četiri posto u ukupnom broju utvrđenih bolesti i stanja. U grupi bolesti vezanih uz oko i vid, najčešće zabilježena dijagnoza je konjunktivitis (upala očne spojnice), najčešće u dobi od 20. do 64. godine. Generalno, mogu se razlikovati infektivni i neinfektivni oblici konjunktivitisa (upale očne spojnice).

Infektivni konjunktivitis mogu uzrokovati virusi, bakterije – uključujući klamidijsku infekciju, rjeđe protozoa (akantamebe) i gljivice. U neinfektivne konjunktivitise spadaju alergijski konjunktivitis i sindrom suhog oka. 

Kako se prepoznaje infektivni konjuktivitis?

 • crvenilo
 • svrbež
 • pečenje
 • sekret (vodenasti ili gnojni)
 • suzenje
 • osjećaj suhoće
 • bol

Za postavljanje dijagnoze i izbor terapije treba se obratiti stručnim osobama (liječniku obiteljske medicine, oftalmologu, ljekarniku) jer liječenje oka na pogrešan način može imati trajne posljedice na vid.

Higijena čuva zdravlje oka

Oči imaju razvijen obrambeni mehanizam i tvari koje ga štite od nečistoća. Ako se upala razvije, to znači da je tih nečistoća bilo previše i oko ih nije moglo samo svladati.

 • Prvo pravilo u higijeni očiju je da ih ne dodirujemo nečistim predmetima. Ako u oko upadne trunčica prašine, suze je uglavnom isperu u unutarnji očni kut, gdje ne uzrokuje poteškoće. Ako smo nestrpljivi i oko trljamo, možemo uzrokovati oštećenje rožnice i upalu spojnice (konjunktive) koju treba liječiti. Ako je strano tijelo zabodeno u rožnicu ili unutarnju stranu kapka, neophodna je liječnička pomoć.
 • Drugo je pravilo: oči ne trljamo rukama!
 • Nadalje, očima škodi utjecaj dima cigarete ili dim koji se stvara izgaranjem raznih tvari. Također, očima škodi i prašina. Iritirano oko pocrveni i reagira upalom. 
Posebne preporuke za zaštitu očiju odnose se na ljude koji nose naočale. Neodržavanje njihove higijene može biti razlogom upale oka jer se s nečistih naočala prljavština prenosi u oko

Kod dojenčadi je higijena očiju nešto drukčija. Mekanom krpicom ili vatom namočenom u čaj od kamilice speremo zatvoreno oko od vanjskog prema unutarnjem očnom kutu. Posebne preporuke za zaštitu očiju odnose se na ljude koji nose naočale. Neodržavanje njihove higijene (povremeno pranje neutralnim sapunom u mlakoj vodi) može biti razlogom upale oka jer se s nečistih naočala prljavština prenosi u oko.

Kozmetika može biti izvor infekcije

I šminka može biti izvor infekcije zbog češćeg diranja oka tijekom nanošenja šminke i zbog nečistog kozmetičkog sredstva koje je odlično hranilište za bakterije. Stoga se preporučuje redovito prati spužvice, štapiće i četkice za šminkanje, redovito šiljiti olovke i onda kada nisu tupe (tako skidamo površinski sloj), pincetu za čupanje obrva dezinficirati alkoholom, uvijek koristiti samo vlastitu šminku, a ako je došlo do upale s jakom sekrecijom, potrebno je zamijeniti kompletnu šminku za oči jer je i ona vjerojatno zagađena. 

Oprez s lećama

Posebnu pažnju o higijeni trebaju voditi žene koje nose leće. Svaka osoba koja koristi leće zna kako s njima pravilno postupati. Prije stavljanja ili skidanja treba oprati ruke, leće prati, dezinficirati i čuvati u spremniku s tekućinom za leće. Pogrešno je zaspati s lećama jer se tijekom noći u oku namnože bakterije i izazovu upalu. Također, navečer se ne smije zaboraviti dezinficirati leće jer će se ujutro sve bakterije vratiti u oko. Leće kojima je „istekao rok trajanja“ treba zamijeniti novima jer stare lakše na sebe vežu nečistoću i teže se čiste. Također, podsjetimo da je uvijek dobro zaštititi oči od sunca i vjetra sunčanim naočalama. 

Smijemo li ispirati oči čajem?

Ljudi često ispiru oči čajem od kamilice. To može pomoći kod nekih tegoba, no treba znati pravilan postupak. Čaj uvijek treba biti svježe skuhan i ohlađen. Komadić vate ili papirnatu maramicu treba preliti, a ne umočiti zajedno s prstima u čaj. Jednim potezom treba zapljusnuti jedno oko od nosa prema sljepoočnici, a zatim postupak ponoviti na drugo oko, novom maramicom. Samo takav pravilan postupak jamči blagotvoran učinak kamilice. 

Rad za računalom i zaštita vida

Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu za računalom utvrđuje uvjete za siguran rad i zaštitu zdravlja pri radu za računalom za sve zaposlenike koji pri obavljanju poslova koriste računalo sa zaslonom ukupno četiri ili više sati tijekom radnog dana. Za takva radna mjesta poslodavac je obvezan izraditi procjenu opasnosti imajući na umu moguće opasnosti od narušavanja zdravlja radnika, što se naročito odnosi na opterećenje vida, mišićno-koštanog sustava i psihičko opterećenje. 

Da bi se smanjilo opterećenje pri radu sa zaslonom, poslodavac mora planirati aktivnosti radnika na takav način da se rad sa zaslonom tijekom rada periodički izmjenjuje s drugim aktivnostima

Da bi se smanjilo opterećenje pri radu sa zaslonom, poslodavac mora planirati aktivnosti radnika na takav način da se rad sa zaslonom tijekom rada periodički izmjenjuje s drugim aktivnostima. Ako ne postoji mogućnost promjene aktivnosti radnika, odnosno radnik nema spontanih prekida tijekom rada, poslodavac mu, ovisno o težini radnih zadataka i posljedičnog vidnog i statodinamičkog napora, tijekom svakog sata rada treba osigurati odmore u trajanju od najmanje 5 minuta i organizirati vježbe rasterećenja. To su vježbe opuštanja i istezanja radi sprečavanja ukočenosti vrata i ramena te bolova u leđima, koje su vrlo lagane za izvođenje, nije potrebna posebna oprema ni odjeća i svatko ih može provoditi i na svom radnom mjestu.

Preventivni pregledi vida

U okviru preventivnih pregleda poslodavac mora osigurati pregled vida radnika kod nadležnog specijalista medicine rada: 

 • prije početka zapošljavanja na radnom mjestu s računalom 
 • najmanje svake dvije godine za radnike koji koriste korekcijska pomagala 
 • na zahtjev radnika, zbog tegoba koje bi mogle biti posljedica rada za računalom, tj. ispred zaslona. 

Radnici također imaju pravo na pregled vida specijaliste oftalmologa ako se pri pregledu nadležnog specijaliste medicine rada utvrdi da je takav pregled potreban. Nadležni specijalisti medicine rada, sukladno posebnim propisima, ovlašteni su od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za obavljanje poslova specifične zdravstvene zaštite, tj. za obavljanje poslova medicine rada. Ovi su pregledi besplatni za djelatnike, odnosno troškove pokriva obavezno zdravstveno osiguranje s naslova osiguranja za slučaj ozljede na radu i/ili profesionalne bolesti. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button