Oči - 14. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Naše su oči izložene riziku na svakom koraku: pazite li na njih?

Svaki drugi četvrtak u listopadu obilježava se Svjetski dan vida koji predstavlja povod da progovorimo o važnosti očuvanja zdravlja naših „prozora u svijet“

oci

Svjetski dan vida obilježava se pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svakog drugog četvrtka u listopadu, kako bi se podigla svijest o oštećenju vida i sljepoći kao rastućim problemima u svijetu.

Kada ste posljednji puta posjetili oftalmologa? Mislite li o zdravlju vaših očiju kada se hranite, radite za računalom, kada primijetite da vam vid „baš i nije kao prije“? Gledaju li vaša djeca previše u ekrane? Naše su oči izložene riziku na svakom koraku, a s druge strane postoje i bolesti, poput dijabetesa, koji također može dovesti do oštećenja vida.

Na prozorima duše odražava se naše zdravlje

Međunarodna agencija za prevenciju sljepoće (eng. International Agency for Prevention of Blindness – IAPB), donosi formulu „4P“ koja pruža odgovore na pitanja kako voljeti svoje oči i očuvati njihovo zdravlje. 4P odnose se na:

  • Prevent (preveniraj)
  • Protect (zaštiti)
  • Preserve (očuvaj) i
  • Prioritise (dati prioritet)

Preveniraj, spriječi oštećenje vida

Mnoge bolesti oka mogu se spriječiti prihvaćanjem zdravog životnog stila. Zdrave životne navike odnose se na često spominjanu zdravu, uravnoteženu prehranu te, općenito, usvajanje zdravih navika, a odbacivanje štetnih (ili njihovo svođenje na najmanju moguću mjeru).

Kada je riječ o našim očima, uravnotežena prehrana stavlja se na prvo mjesto, ne samo zbog vrijednih nutrijenata koji doprinose zdravlju očiju, već i zbog činjenice da tako možemo održavati odgovarajuću tjelesnu težinu te prevenirati šećernu bolest tip II. I pretilost i dijabetes, poznato je, mogu utjecati na oštećenje vida.

Prehranu se preporučuje obogatiti vitaminima A, C i E, uravnoteženim unosom omega-6 i omega-3 masnih kiselina, luteinom i zeaksantinom te cinkom. Drugim riječima, na vašem stolu bi trebalo biti obilje zeleno lisnatog povrća, povrća narančaste boje kao što su mrkve, batat ili bundeve (također sjemenke bundeve), citrusa, odnosno naranča i limuna, rajčica, jagoda, badema, avokada, sjemenki suncokreta, indijskih oraščića, slanutka, graha, graška…

Osim prehrane, u prevenciji bolesti važnu ulogu igraju i smanjenje (najbolje prestanak) pušenja i pretjeranog uživanja u alkoholu, fizička aktivnost, kontrola krvnog tlaka, kao i razina šećera te kolesterola u krvi.

Zaštiti svoje oči

Dok vam zdrav životni stil može pomoći u prevenciji nekoliko bolesti oka, podjednako je važno poduzeti mjere zaštite očiju i vida. To se odnosi na uvjete na radnom mjestu, zaštitu očiju od sunca, kao i na pretjeranu izloženost zračenju s raznih ekrana.

Od sunčevog UV zračenja treba se zaštititi izborom kvalitetnih sunčanih naočala. Kada je riječ o zaštiti na poslu, ona posebno dolazi do izražaja radite li s kemikalijama ili na poslovima gdje vam prijeti opasnost da vam komadići nekog materijala ulete u oko te izazovu fizičke ozlijede. Na tim je radnim mjestima izuzetno bitno nositi zaštitne naočale.

S druge strane, ako sate provodite za računalom u uredu, svakako razmislite o naočalama sa zaštitom od plavog svjetla. Dugotrajno korištenje računala, mobitela, laptopa i ostale tehnologije povećava i rizik razvoja sindroma suhog oka koje je posljedica smanjene kvalitete ili količine suza zbog čega je podmazivanje oka nedovoljno i ne vlaži se dovoljno. Stoga je važno redovito raditi barem kratke pauze – prošetati ili gledati kroz prozor, samo ne u ekran.

Ne smije se zaboraviti niti na kozmetiku, na održavanje dobrog režima njege i čišćenja područja oko očiju. I kozmetika može dovesti do suhoće oka, pa i do alergijskih reakcija.

Očuvaj vid

Pregledi kod oftalmologa ne smiju se zanemariti. Pritom se ne govori o pregledu vida kojeg obavljamo u slučaju da su nam potrebne naočale, već o pregledu oka. Pregled kod oftalmologa, uz provjeru oštrine vida, mjeri i očni tlak te pregledava unutrašnjost oka.

ljudsko oko oci zdravlje mrena

Organ koji fascinira: 10 zanimljivih činjenica o našim očima

Oči su ogledalo duše i prozor u svijet. Zahvaljujući ovim složenim organima mi dobivamo sliku svijeta oko nas. Čuvajmo...

SAZNAJTE VIŠE

Iskoristimo ovu priliku za podsjećanje na glaukom, bolest koju nazivaju „tihim kradljivcem vida“ – ako se ne liječi, u konačnici vodi do sljepoće, a ne izaziva simptome koji bi se mogli osjetiti. S ciljem prevencije glaukoma, preporučuje se svima da inicijalno mjerenje očnog tlaka naprave između 40. i 44. godine života. Promptnim otkrivanjem i liječenjem bolest se uglavnom može držati pod kontrolom i spriječiti trajni gubitak vida.

Neka ti oči budu na listi prioriteta

Briga o očima treba biti dio vaše rutine, cjelovite brige o zdravlju. Ne čekajte oštećenja i bolesti, stariju životnu dob. Volite svoje oči svakodnevno jer one su vaš prozor u svijet.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button