Oči - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Iva Jirka Alebić

Na prozorima duše odražava se naše zdravlje

Oči trebaju našu njegu, barem jednaku kao i srce, a ona se ponajprije odnosi na zdravi životni stil. Na njihovo zdravlje možemo značajno utjecati

Oči su prozori duše i ogledalo zdravlja

Oči stare prije od ostatka tijela, stoga problemi s očima mogu biti pokazatelj postojanja i nekog drugog zdravstvenog problema. Primjerice, male, tanke krvne žilice u očima, prve su na udaru kada dođe do začepljenja, pa čak i slabljenja arterija, što se smatra ranim stadijem srčanih bolesti.

Uzimajući ovo obzir, lako je zaključiti da oči trebaju jednaku njegu kao i srce – a to u prvom redu znači zdravi životni stil. Kliničke studije pokazale su da se progresivan gubitak vida može spriječiti, u nekim slučajevima i ispraviti.

Što nam kvari oči?

Studija sponzorirana od strane National Eye Instituta u Americi pokazala ja da su glavni “krivci” za ozbiljna oštećenja očiju:

  • određeni deficiti u prehrani,
  • pušenje,
  • pretjerano izlaganje onešćivačima okoliša (ultraljubičastom zračenju, toksičnim kemikalijama) te
  • genetičke predispozicije.

Tri od četiri navedena čimbenika unutar su naše kontrole. Čak i najbolje moguće genetičko nasljeđe ne može biti garancija zaštite od progresivnog oštećenja očiju ukoliko ne pazimo na ostala tri čimbenika.

Čak i najbolje moguće genetičko nasljeđe ne može biti garancija zaštite od progresivnog oštećenja očiju ukoliko ne pazimo na ostala tri čimbenika

Koju hranu odabrati?

Njega očiju, bilo da uključuje prevenciju ili liječenje oštećenja, zahtjeva poboljšanje prehrane, uzimanje suplemenata i izbjegavanja onoga što šteti očima. Poboljšati prehranu znači obogatiti je sa svježom, neprerađenom hranom (primjerice cjelovitim žitaricama), povećati unos ribe na 3-4- puta tjedno, konzumirati mnogo zelenog lisnatog povrća, umjesto slatkiša konzumirati voće te piti dosta vode ili 100 % -tni prirodni sok, radije nego gazirana pića.
Za oči, najštetnija je hrana bogata rafiniranim šećerom, dobar izbor nije ni bijelo brašno ni bijela riža. Smatra se da visok unos ove hrane može pridonijeti razvoju kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizmu i, pogotovo kod dijabetčara, katarakte, miopatije, glaukoma i dijabetičke retinopatije.

Antioksidansi i zdravlje očiju

Od vremena kada ujutro otvorimo oči pa sve dok ih na navečer zatvorimo, naše oči rade. Paradoks je što nam svjetlost omogućava da vidimo i istodobno šteti očima, pogotovo ultraljubičasto zračenje i plavo svjetlo. Istraživači su u posljednjem desetljeću brojnim studijama pokazali da se rizik od očnih bolesti značajno smanjuje ukoliko je prehrana bogata antioksidansima. Razvoj katarakte i makularne degeneracije izravno je povezana sa štetnim djelovanjem slobodnih radikala. Iako tijelo samo proizvodi antioksidase koji se “bore” protiv slobodnih radikla, u današnje vrijeme intenzivnog izlaganja umjetnom svjetlu u zatvorenim prostorijama, kompjutorskim monitorima, televizijskim ekranima te različitim zagađivačima, sve češće mu je potrebna pomoć izvana.

Već 20-ak godina, multivitaminske formule preporučuju se u svrhu zaštite očiju od različitih oštećenja. Nekoliko studija pokazalo je da ovakve formule imaju višestruku zaštitu na oči. Studija Phycisians Health Study, u kojoj je sudjelovalo gotovo 18000 liječnika, pokazala je da uzimanje ovakvih formula smanjuje pojavu katarakte za 27 %. Vitamini A, C, E, beta-karoten, vitamini B skupine (pogotovo B2), te minerali cink i selen igraju značajnu ulogu u zaštiti i održavanju zdravlja očiju te su najčešći sastav multivitaminsko-mineralnih formaula za oči.

Već 20-ak godina, multivitaminske formule preporučuju se u svrhu zaštite očiju od različitih oštećenja. Nekoliko studija pokazalo je da ovakve formule imaju višestruku zaštitu na oči

Fitokemikalije, kemijske supstance koje se prirodno nalaze u biljkama, i imaju značajno antioksidativno djelovanje, također su pokazale blagotvorno djelovanje na zdravlje očiju. Novije studije pokazuju da su N-acetil-cistein (NAC), aminokiselina taurin, lipoična kiselina, MSM ( prehrambeni oblik sumpora) te bijka čičak posbno zdravi za oči. Ovi nutrijenti su važni jer utječu na povećanje količine glutationa u organimu. Glutation je snažan antioksidans koji dokazano ima blagotvorno djelovanje na oči, a prirodno se nalazi i u očnoj tekućini. Svi ovi nutrijenti koji povećavaju razinu glutationa, baziraju se na sumporu te se nalaze u hrani bogatoj sumporom: jajima, crvenom luku, češnjaku i šparogama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button