Oči - 29. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

„Uplakani“ bez tuge: pretjerano suzenje očiju

Suhe se oči često spominju, no problem mogu biti i suzne oči. Doduše, jedan od najčešćih uzroka suznih očiju je upravo sindrom suhog oka. No, postoje i drugi uzroci suza bez tuge

suzne oci

Suze su važne za cjelokupno zdravlje naših očiju i vida. Svaki put kada trepnemo, sloj suza se širi poput zaštitnog filma na prednjoj plohi oka. Ako ne trepćemo dovoljno često, na površini oka se mogu stvoriti suha područja te čak uzrokovati smanjenje vidne oštrine.

Kako kronični stres utječe na zdravlje očiju?

Suze stvaraju na površini oka suzni film koji se sastoji od tri sloja. Neposredno na površini rožnice i spojnice nalazi se mukozni sloj, koji je produkt vrčastih stanica spojnice. Drugi sloj je vodeni sloj kojeg proizvode suzne žlijezde. Sastoji se od različitih proteina, elektrolita i vode. Lizozim, najzastupljeniji je glikolitički enzim, koji može razbiti bakterijske stanične stijenke. Oba sloja, mukozni i vodeni, su pokrivena lipidnim (uljnim) slojem. Njegova glavna funkcija je usporiti isparavanje suza i ravnomjerno širiti suze po površini oka. Može također djelovati kao barijera protiv vanjskih čestica.

Poremećaj ravnoteže

Za normalnu funkciju suznog sustava neophodan je uravnotežen odnos sekretornog i ekskretornog dijela suznog sustava, što znači:

 • normalna produkcija suza,
 • uredna funkcija suzne pumpe koju osigurava uredan položaj i funkcija vjeđa te
 • prohodnost svih dijelova ekskretornog dijela suznog sustava i nosa.

Ako je ta ravnoteža na bilo koji način poremećena, javlja se sindrom „suhog“ ili „suznog“ oka.

Uzroci suznih očiju

Jedan od najčešćih uzroka suznih očiju je sindrom suhog oka. Suho oko uzrokuje nelagodu u očima te osjećaj grebanja, što izaziva dodatnu proizvodnju suza. Također, nadražene oči mogu proizvesti više suza nego obično, jer tijelo nastoji isprati supstancu koja ih nadražuje.

Drugi najčešći uzrok suzenja oka kod odraslih su suženi ili potpuno blokirani suzni kanali. Suženi suzni kanali su obično posljedica oticanja ili upale. Ako su suzni kanali suženi ili blokirani, onemogućena je normalna odvodnja suza, što uzrokuje vodenaste, a često i kronično upaljene oči. Naime, stagnirajuće suze koje se nalaze u suznoj vrećici povećavaju rizik od infekcije te oko posljedično proizvodi ljepljivi iscjedak, što dodatno pogoršava problem.

Djeca se ponekad rađaju s nerazvijenim suznim kanalima. Suzenje očiju kod novorođenčadi nije rijetka pojava, a simptomi se obično spontano povuku unutar nekoliko tjedana, paralelno s prirodnim razvojem suznih kanala.

Ostali uzroci prekomjerne proizvodnje suza mogu biti:

 • konjunktivitis,
 • alergije oka,
 • blefaritis, upala vjeđa,
 • neke kemikalije, kao što su pare, pa čak i luk,
 • ozljeda oka,
 • nepravilan rast trepavica,
 • strano tijelo u oku,
 • uvrnuta i izvrnuta vjeđa,
 • rad u prašnjavom okruženju.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Prije bilo kakvog liječenja najprije treba uzeti u obzir sve moguće uzroke suznih očiju. Ako je riječ o suhom oku, umjetne suze u obliku kapi za oči ili gela mogu pomoći u obnavljanju suznog filma te na taj način smanjiti povećanu proizvodnju suza. Kod prisutnosti infekcije ili upale oka liječnik će prepisati antibiotske kapi ili gel. Ako su oči samo nadražene i osjećate svrbež, pretjerano suzenje može biti uzrokovano očnim alergijama. Ako je, uz suzenje očiju, prisutan i iscjedak iz oka, moguće da se radi o blokiranom suznom kanalu ili nepravilnom rastu trepavica. U ovom slučaju će vjerojatno biti potrebno obaviti manji zahvat za ublažavanje simptoma.

oci

Naše su oči izložene riziku na svakom koraku: pazite li na njih?

Svaki drugi četvrtak u listopadu obilježava se Svjetski dan vida koji predstavlja povod da progovorimo o važnosti očuvanja zdravlja...

SAZNAJTE VIŠE

U većini slučajeva problem suznih očiju se uspješno rješava. Ovisno o uzroku, simptomi se u većini slučajeva ublažavaju već kroz nekoliko dana. U svakom slučaju se preporučuje posjetiti liječnika kako ne bi došlo do pogoršanja simptoma.

Kada se svakako javiti liječniku?

Obavezno se obratite liječniku ako se – uz suzenje očiju – pojave sljedeći simptomi:

 • zamagljen vid
 • bol u oku
 • oticanje oko očiju
 • osjećaj stranog tijela
 • crvenilo oka koje se ne povlači.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button