Oči - 7. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Prof.dr.sc. Ratimir Lazić, dr.med., spec. oftalmolog-retinolog, Voditelj Odsjeka za retinu Klinike Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Probijajuća ozljeda oka: što učiniti kada imamo strano tijelo u oku?

Čestice koje završe u oku mogu postati velika prijetnja probiju li se u najdublje strukture organa vida. Jako je važno potražiti hitnu pomoć oftalmologa

cestice strano tijelo u oku

Strano tijelo u oku može biti bilo što – od čestice prašine, biljaka, stakla do metala. Kada se strano tijelo nađe u oku, to znači da je probilo rožnicu i bjeloočnicu te oštetilo unutarnje strukture oka kao što su šarenica, leća ili, u najtežim slučajevima, mrežnica ili retina. Mrežnica je najdublja struktura oka koja nam omogućuje pretvaranje svjetlosnog podražaja u živčani signal koji se prenosi u mozak, gdje se stvara slika koju vidimo. Strana tijela koja ulaze u oko velikom brzinom predstavljaju najveću prijetnju za oko.

Osjećaji zapisani u zjenicama oka

Koji su najčešći simptomi stranog tijela?

Simptomi stranog tijela u oku najčešće su:

  • osjećaj nelagode ili pritiska u oku,
  • bol,
  • suzenje,
  • fotoosjetljivost,
  • povećano treptanje,
  • nemogućnost otvaranja oka,
  • crvenilo ili podljev oka.

Strana tijela najčešće izazivaju ogrebotine ili porezotine/erozije rožnice. Te su ozljede obično minorne te prolaze pod terapijom antibiotskim kapljicama i stavljanjem terapeutske meke kontaktne leće.

Ako se uz navedene simptome javlja i curenje tekućine ili krvi iz oka ili naglo slabljenje vida, morate se hitno javiti oftalmologu jer postoji veliki rizik da je riječ o stranom tijelu koje je probilo u unutrašnjost oka. Najčešće takve ozljede nastaju kod lupanja čekićem o metal.

Što očekivati na pregledu

Na pregledu će vam oftalmolog ukapati kapljice za anesteziju oka kako bi vas mogao detaljno pregledati te izvaditi strano tijelo s rožnice ili konjunktive. Obojit će oko bojom fluoresceina da bi se vidjelo kolike su porezotine u kojima se ta boja nakuplja i postoji li znak da je probijena rožnica.

Obavezan dio pregleda je i širenje zjenica kapljicama kako bi se detaljno pregledalo unutrašnje strukture oka. Strano tijelo može se direktno vidjeti. Postoji li krvarenje, tada se pregled dopunjuje i ultrazvukom oka.

Kako se vadi strano tijelo iz dubine oka?

Ako je riječ o probijajućoj ozljedi sa stranim tijelom u oku, pacijent se podvrgava operativnom zahvatu uklanjanja stranog tijela i šivanju rožnice ili spojnice.

Ako je strano tijelo smješteno u očnoj jabučici, potrebna je dubinska operacija vitrektomija sa zbrinjavanjem retine. Katkad se nakon takvih vrsta ozljeda može razviti i traumatska mrena pa je potrebna i operacija mrene u istom aktu.

U oftalmološkoj klinici Svjetlost izvodi se minimalno invazivna vitrektomija na male otvore od 1mm. Strano tijelo iz oka vadi se specijalnim pincetama ili magnetima. Ovisno o veličini, jedan od otvora se mora proširiti da bi se strano tijelo moglo izvaditi iz oka.

Sve ozljede uzrokovane stranim tijelom moraju se zbrinuti lokalno antibiotskim kapljicama, a dubinske ozljede i sistemskim antibioticima jer postoji veliki rizik od bakterijske infekcije.

Kakva je prognoza?

Probijajuće ozljede mogu izazvati zamućenja rožnice koja se mogu riješiti transplantacijom rožnice, ozljede leće koje uzrokuju mrenu (kataraktu) te ozljede retine koje mogu uzrokovati ablaciju, odnosno odvajanje retine, zbrinjavaju se vitrektomijom. Konačni vid ovisi o oštećenju koje je strano tijelo uzrokovalo u unutrašnjosti oka, ali i o brzini i vještini zbrinjavanja ozljede.

S obzirom na to da je kod probijajućih ozljeda jako važno reagirati brzo, pogotovo zbog rizika od infekcije, šanse za bolji oporavak su veće. U zagrebačkoj oftalmološkoj klinici Svjetlost operativni zahvat možemo organizirati unutar 24 sata tijekom cijele godine.

Nisu sve kapi za oči iste

Kapi za oči morate koristiti odgovorno i s oprezom

Svakodnevno u ljekarnu dolazi velik broj pacijenata koji trebaju kapi za oči. Ponekad iz opravdanih razloga, a često je...

SAZNAJTE VIŠE

Prilikom ozljede oka možemo zbrinuti i ozljedu rožnice, šarenice, operirati traumatsku mrene te izvaditi strano tijelo i popraviti oštećenja na retini. Operacije oka izvode se u lokalnoj anesteziji uz prisutnost anesteziologa koji prati vitalne parametre. Nakon operacije oka pacijent može boraviti u našem stacionaru uz 24-satnu njegu te primjenu intravenskih antibiotika i svakodnevni liječnički nadzor uz mogućnost ponovne intervencije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button