Oči - 23. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Podvig naših liječnika: Operacijom sačuvan vid pacijentu kojem je spajalica probila oko

Oftalmolog dr. Bojan Sontacchi je jedinstvenom operacijom u čakovečkoj bolnici sačuvao vid pacijentu kojem je spajalica probila oko!

spajalica probila oko cakovec operacija

Zoran Kalinić iz Selnice Podravske javio se novinarima portala eMeđimurje kako bi pohvalio medicinski tim Županijske bolnice Čakovec, predvođen oftalmologom dr. Bojanom Sontacchijem, koji mu je, jedinstvenom operacijom, sačuvao vid. Vijest o uspješnom operativnom zahvatu prenosi news portal jutarnji.hr.

Konjuktivitis: zbog čega se crvene naše oči i kako si možemo pomoći?

– Pred dva tjedna na poslu sam se slučajno pogodio u oko spajalicom iz pneumatskog pištolja. Već 30 godina radim u jednoj preloškoj firmi na poslovima tapeciranja i nikada dosad nisam bio ozlijeđen na radu. Unatoč tome što mi je ovo bilo prvi put, situacija je bila jako ozbiljna, a oko u vrlo lošem stanju i bojao sam se da će ‘iscuriti’ ako ne budem podvrgnut hitnoj operaciji, govori Zoran Kalinić.

Složena i rizična operacija

– Od rođenja imam problema s vidom na desnom oku, to sam naslijedio i jednostavno mi je takva genetska predispozicija, ali na lijevom oku vid mi je bio 100 posto. Zbog toga sam i bio iznimno zabrinut, jer sam čuo da kod ovakvih nezgoda vid rijetko ostane neoštećen, pa je veliko pitanje bih li, s obzirom da sam slabovidan na drugo oko, uopće mogao raditi da mi liječnici u Čakovcu nisu spasili oko. Bilo mi je jasno da se radi o složenoj i rizičnoj operaciji, jer su se ovdašnji liječnici konzultirali i s timom iz Zagreba, ali tamo u to vrijeme nije bilo specijalista. Tako da je na kraju pala odluka da se operira ovdje, zahvalan je čakovečkim liječnicima Kalinić.

Na očnom odjelu čakovečke bolnice je svoje viđenje cijele priče iznio dr. Bojan Sontacchi.

– Ozljeda je bila vrlo ozbiljna, a otežavajuća je okolnost što je pacijent i na drugom oku, koje nije bilo zahvaćeno ozljedom, slabovidan i na to oko vidi otprilike 30 posto. Spajalica kojom se pacijent pogodio probila je bjeloočnicu i unutrašnje dijelove oka i rezultat operacije bio je jako upitan. Ipak, s obzirom da mu je to zdravo oko, na koje je vidio 100 posto, odlučio sam izvesti operaciju. Sam zahvat trajao je oko sat i pol, uz veliku pomoć instrumentarke Srebrenke Florjanić. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu i već idućeg jutra, nakon što smo sanirali ozljedu, čovjek je vidio 100 posto. Bolnički oporavak je trajao desetak dana, a do otpusta nije bilo nikakvih komplikacija, pa je pacijent otišao od nas bez ikakvih naočala ili sličnih pomagala, opisuje dr. Sontacchi.

Ovakvi zahvati su prava rijetkost

– Zasad to sve super izgleda, ali s obzirom na to da se radi o velikoj traumi uvijek su moguće komplikacije. Na duži rok moglo bi doći do uranjene operacije mrene ili komplikacija stražnjeg dijela oka, ali zasad nema nikakvih naznaka za takvo što. Samo oko izgleda super i u vrlo je dobrom stanju kako površinski, tako i dublji dijelovi oka, prognozira liječnik.

Iako sebi ne želi pripisivati neke posebne zasluge, dr. Sontacchi nam je potvrdio da su ovakvi zahvati prava rijetkost.

– Ovo je dosad bio najkompleksniji zahvat s kojim sam se susreo u svojoj praksi. Događa se to u praksi, ali rijetko je nalaz tako loš kao ovaj s kojim smo se susreli. Općenito, takve su ozljede rjeđe i obično kada se dogode ne bude nikakvog funkcionalnog vida, odnosno ljudi obično ostanu slijepi na to oko. Operacijom se nastoji očuvati oko kao organ, ali ovo je jedan od malobrojnih zahvata nakon kojeg je, u ovakvom stanju, vid ostao netaknut, kaže dr. Sontacchi.

Mladi liječnik, koji je u čakovečku bolnicu zajedno sa suprugom stigao prije godinu i pol dana, ima samo riječi hvale za uvjete u kojima radi.

Odličan tim i dobri uvjeti rada

– Supruga Dijana i ja smo tu oko godinu i pol dana, a Čakovec smo primarno izabrali jer smo se sa sadašnjim ravnateljem i vodstvom bolnice uspjeli dogovoriti o dobrim uvjetima rada. Imamo kompletnu opremu, tim je educiran, instrumentarke na našem odjelu su fantastične, a operacijske sale su, što se tiče oftalmologije, opremljenije nego neke u Zagrebu. Imamo i biomikroskop neophodan za ovakve operacije i sve u svemu imamo fantastične uvjete za rad i saniranje ovako ozbiljnih ozljeda oka. Kad smo dolazili želja nam je i bila da nam se omogući da kvalitetno radimo, to nam je omogućeno i zbog toga smo supruga i ja ostali ovdje, zaključuje dr. Sontacchi u razgovoru za eMeđimurje.

Suhe i umorne oci racunalni zamor ociju

Gledanje u ekrane: Što činiti kada imamo računalni zamor očiju

Dugo gledanje u ekran računala može poremetiti kvalitetu suznog filma pa nas mogu mučiti suhe i umorne oči te...

SAZNAJTE VIŠE

Po povratku kući Zoran Kalinić ne osjeća nikakve tegobe.

– Sad se odlično osjećam. Na oku imam ortopedsku leću, jer je u oku konac kojeg će izvaditi za najmanje šest mjeseci, a umjesto očne vodice stavljen je nadomjestak kojeg moje tijelo mora prihvatiti. Želim pohvaliti dr. Sontacchija i cijeli njegov tim. On je skroman i ne želi se isticati, ali je živi dokaz da u Hrvatskoj imamo specijaliste koji mogu izvesti i najzahtjevnije operacije. Uvijek ću mu biti zahvalan, jer da mi nije pomogao vjerojatno bih trajno oslijepio na lijevo oko i ostao invalid, kaže Kalinić za eMeđimurje.

Fotografija: eMeđimurje

Izvor:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/podravac-si-slucajno-spajalicom-probio-oko-cakovecki-doktor-ga-spasio-zahvatom-kakav-nije-viden-15020387

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button