Oči - 1. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Silvija Banožić, optometrist, Optika Kraljević

Donosimo korisne savjete kako odabrati najbolje naočale

Naočale su i modni detalj i medicinsko pomagalo, stoga svoj odabir naočala obavite uz stručni savjet optičara ili optometrista

naočale su medicinsko pomagalo a ovo je nekoliko savjeta za odabir naočala

Oči su naš prozor u svijet. Često ih nazivamo i ogledalom duše te je neupitno da njihovo zdravlje moramo čuvati.  Pritom posebnu pozornost treba obratiti na najosjetljivije skupine. To su mlade osobe, školarci, stariji ljudi i pacijenti s dijabetesom. Procjenjuje se da je četiri posto svjetske populacije slijepo ili slabovidno, a da je u 80 posto slučajeva to moglo biti spriječeno pravodobnom reakcijom. Stoga ne odgađajte, dogovorite svoj termin za pregled očiju i vida kod oftalmologa. A ako su potrebne naočale, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji će vam olakšati izbor odgovarajućih okvira.

Naočale nisu samo ukras, već istodobno mogu biti i modni detalj i medicinsko pomagalo pa će za odabir naočala dobro doći savjet stručne osobe jer će ih samo ona znati prilagoditi vašim potrebama te tako maksimirati njihovu ulogu u tehničkom i optičkom smislu. Dakle, pri odabiru dioptrijskih okvira, osim izgleda, iznimno je važno pozornost posvetiti funkcionalnosti i udobnosti okvira. Kako biste dobili što udobnije i maksimalno funkcionalne naočale, a problem s vidom riješili na najbolji mogući način, posavjetujte se s optičarom ili optometristom.

Ne preporučuje se kupovati dioptrijske naočale u web shopovima ili velikim trgovačkim lancima gdje su nerijetko zaposleni trgovci, a ne kvalificirani optičari.

Znate li zašto su suze važne za dobar vid?

Osnovna pravila

Pri odabiru se mora voditi računa o anatomiji glave, obliku nosa, sljepoočne kosti i uha, profesiji korisnika u mirovanju i pokretu. Oblik nosa i obraza presudan je pri određivanju veličine mostića i veličine capica zbog nasjedne površine. Kad se položaj zjenica poklapa ili je nešto niži od horizontalnog središta okulara, znak je da ste dobro odabrali okvire.

Vaš će optičar paziti da okvir koji vam se sviđa anatomski sjeda na prednji dio lica i da njegova krilca ne pritišću akupunkturne točke iznad ušiju. To bi moglo biti bolno i demotivirati vas u nošenju naočala. Svakako bi bilo dobro da krilca imaju opruge kojima dobivamo bolju raspodjelu težine okvira te da imaju šire vrhove, čime dobivamo ravnotežu, odnosno učinak izjednačavanja.

Nagib okvira na licu trebao bi iznositi od 8 do 12 stupnjeva. Posebno je važan kod većih dioptrija, astigmatizma i višejakosnih (multifokalnih) naočalnih leća. Idealna udaljenost okvira od oka u prosjeku iznosi oko 12 mm. Poštujući te parametre dobit ćete maksimalnu vidnu oštrinu i kvalitetu slike.

Okviri moraju biti lagani i ugodni za nošenje te izrađeni od kvalitetnog materijala s neutralnim utjecajem na kožu lica i glave kako ne bi izazivali alergije ili ekceme na koži.

Izbor prema vrsti materijala

Danas na tržištu postoji bogata ponuda dioptrijskih okvira napravljenih od različitih materijala, ponajprije od metala i plastičnih masa.

Kod naočala s metalnim okvirima treba izbjegavati one od klasičnih legura – iako su povoljnije cijenom, mogu izazivati alergijske reakcije na koži jer sadrže nikal. Kvalitetniji metalni okviri sadrže titan, flexon, nehrđajući čelik i monel, što ih čini iznimno elastičnim, čvrstim i otpornim na koroziju. Pojedine dizajnerske kuće u ponudi imaju okvire visokih linija koji su napravljeni od prirodnih materijala (drva, životinjskog roga, kornjačevine, slonovače) te bijelog ili žutog zlata optočenog dijamantima ili cirkonima.

Aluminijski su okviri lagani i izdržljivi, što ih čini dugotrajnijim.

Kvalitetniji plastični okviri su oni izrađeni od tvrđe acetat plastike koja u svom sastavu ima pamučna vlakna. Podatni su za obradu i oblikovanje, a odlikuju ih elegantni sjaj te beskonačna kombinacija boja i uzoraka.

Posljednjih su se godina pojavili okviri izrađeni posebnom tehnologijom od memorijske pjene i najlonskih vlakana. Ti materijali omogućuju izradu iznimno laganih i izdržljivih okvira s većom tolerancijom na pritisak od ostalih plastičnih masa.

Mislite o zdravlju vaših očiju

Zadržite bistar pogled u svijet: mislite o zdravlju vaših očiju

Poremećaji oka i vida imaju oko četiri posto u ukupnom broju utvrđenih bolesti i stanja. U grupi bolesti vezanih uz...

SAZNAJTE VIŠE

Izbor naočala prema obliku lica

Osim tehničkih specifikacija, pri odabiru okvira treba paziti na to da bude u skladu s oblikom lica, što pridonosi općem dojmu sprijeda i iz profila, jer se s naočalama izgled lica mijenja.

  • Osobama četvrtastog oblika lica preporučuju se okrugli i zaobljeni okviri ili uski ovalni oblici koji će lice produžiti i ublažiti njegove oštre rubove.
  • Duguljasti oblik lica zahtijeva veće okulare i deblji gornji rub okvira koji prati crtu obrva. Lice se može uravnotežiti i „skratiti“ okvirima koji su više dublji nego što su širi.
  • Okrugle i prevelike okvire trebaju izbjegavati osobe okruglog oblika lica, kojima više odgovaraju izduženi oblici, a lice će izgledati manje okruglo s četverokutnim ili višekutnim okvirima.
  • Najzahvalniji je ovalni oblik lica jer mu pristaju svi oblici okvira. Kako biste održali prirodnu ravnotežu ovalnog lica, odaberite široke ili okvire koji su širi od najšireg dijela lica.
  • Osobe s naglašenim jagodicama i trokutastim oblikom lica biraju veće okvire uzdignutih krajeva sa širokim krilcima.
  • Dijamantni oblik lica vrlo je rijedak. Obilježje ovog oblika su visoke i široke jagodice, a uz taj oblik pristaju okviri u širokom rasponu od ovalnih, mačkastih oblika do naočala bez okvira i okvira bez donjeg ruba.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button