Oči - 29. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Ljiljana Gogić, dr.med, bacc. ing. opt., Optika Kraljević

Progledajte! Sve što trebate znati o kontaktnim lećama

Kontaktne leće su medicinski proizvod i uglavnom se koriste za korekciju refrakcijskih pogrešaka oka te zbog kozmetičkih ili terapijskih razloga, a procjenjuje se da ih nosi 125 milijuna osoba diljem svijeta

Kontaktne leće nosi 125 milijuna osoba diljem svijeta

Najčešći razlozi za nošenje kontaktnih leća umjesto naočala su: estetski razlozi, slobodnije kretanje, profesionalni razlozi te bavljenje sportom i rekreacijom.

Prednosti kontaktnih leća u odnosu na naočale su: veća vidna oštrina, osobito kod visokih dioptrija, široko vidno polje koje ne ograničavaju okviri naočala, smanjeno ili u potpunosti eliminirano iskrivljenje slike koje je ponekad prisutno kod naočala, a kontaktne leće se ne magle pri prelasku iz hladnoga u topli prostor. Korekcija većih razlika dioptrije između lijevog i desnog oka te bolesti rožnice (keratokonusa) mogući su samo kontaktnim lećama, a one su idealne i za osobe koje se bave sportom i nekim drugim zanimanjima poput glume.

Korektivne kontaktne leće korigiraju refrakcijske pogreške oka. Sferne kontaktne leće služe za korekciju kratkovidnosti i dalekovidnosti. Torične leće služe za korekciju astigmatizma

Tvrde i meke kontaktne leće

Kontaktne leće možemo klasificirati prema različitim kriterijima: materijalu, vremenu nošenja, učestalosti zamjene i funkciji. Prema materijalu, razlikujemo tvrde i meke kontaktne leće. Klasične tvrde leće izrađene od PMMA (polimetilmetakrilat) materijala koji ne propušta kisik danas se gotovo i ne koriste. Svoje mjesto ustupile su plinopropusnim (eng. RGP – rigidgas permeable), kod nas poznatim kao polutvrdim kontaktnim lećama. Ove leće omogućuju izvrsnu korekciju raznih pogrešaka vida, pružaju iznimnu vidnu oštrinu, lake su za rukovanje, izdržljivije su i trajnije od mekih leća (nose se 1 – 2 godine), a postoji i manja opasnost od pojave infekcije. Leće su odabir za sve koji imaju visoku cilindričnu dioptriju ili bolest rožnice – keratokonus. Njihov je nedostatak početna neudobnost jer u početku nošenja zahtijevaju razdoblje privikavanja od 7 do 14 dana. Osim toga, ove leće mogu se lakše decentrirati na oku ili ispasti iz oka.

Meke su leće danas najpopularnija vrsta kontaktnih leća u svijetu i njima se koristi oko 87 % nositelja kontaktnih leća. Ove leće karakterizira kratko vrijeme prilagodbe, udobnost nošenja i smanjena mogućnost ispadanja i gubitka. Prema materijalu od kojega su napravljene, meke se leće dijele na: hidrogelne i silikon-hidrogelne leće. Hidrogelne leće izrađene su od mekih hidrofilnih materijala s različitim postotkom vode. Prisutnost vode omogućuje propuštanje kisika do oka. Ovaj je materijal porozan, a to utječe na povećanje mogućnosti infekcije oka. Također, postoji mogućnost taloženja proteina na površini leće.

>>Oči trebaju našu njegu, barem jednaku kao i srce, a ona se ponajprije odnosi na zdrav životni stil. Na njihovo zdravlje možemo značajno utjecati.<<

Najnovija generacija mekih leća napravljena je od materijala silikon-hidrogela. Silikonska komponenta omogućava visoku propusnost kisika, a hidrogel doprinosi udobnosti i mekoći leće. Zbog manje količine vode koju ovaj materijal sadrži, leće se manje suše. Kod ovih leća postoji mogućnost taloženja lipida na njihovoj površini. Silikon-hidrogelne leće koriste se i kao terapijske leće za liječenje nekih bolesti rožnice.

Nedostaci mekih kontaktnih leća su poteškoće u korekciji višega astigmatizma, nemogućnost korekcije keratokonusa, problemi suhoga oka i nošenja u klimatiziranim prostorima te povećana fragilnost i nužnost češće zamjene.

Prema vremenu nošenja, razlikujemo leće za dnevno nošenje i leće za produljeno nošenje. Većina leća predviđena je za nošenje dok smo budni, no postoje i leće koje je moguće nositi bez skidanja, i kada spavamo, u kontinuitetu do čak 30 dana. Najčešće se koriste u liječenju neinfektivnih bolesti rožnice, a nose ih i osobe koje obavljaju specifične poslove. O tome jeste li pogodan kandidat za produljeno nošenje leća odlučuje specijalist za leće.

Leće se razlikuju i prema učestalostizamjene –meke leće mogu biti jednodnevne, dvotjedne, mjesečne, tromjesečne i godišnje. Godišnje i tromjesečne leće polako se povlače iz upotrebe jer se češćom zamjenom leća izbjegavaju moguće infekcije i alergije. Jednodnevne leće pogodne su za osobe s alergijama, za povremeno nošenje, za sportske aktivnosti, putovanja i slično. Budući da se na kraju dana ove leće bacaju, skuplje su od drugih kontaktnih leća. Ovakav način nošenja je, uz polutvrde kontaktne leće, najsigurniji način nošenja leća.

U slučaju iritacije, suzenja, crvenila, osjetljivosti na svjetlo ili zamućenja vida, odmah skinite leće i nazovite svog specijalista za leće

Korektivne, terapijske i kozmetičke

Prema njihovoj funkciji, razlikujemo korektivne, terapijske i kozmetičke leće.

Korektivne kontaktne leće korigiraju refrakcijske pogreške oka. Sferne kontaktne leće služe za korekciju kratkovidnosti i dalekovidnosti. Torične leće služe za korekciju astigmatizma. Multifokalne kontaktne leće koriste osobe starije od četrdeset godina kod kojih se javlja tzv. staračka dalekovidnost ili prezbiopija. Pomoću njih se može jasno vidjeti na daljinu i blizinu. Potrebno je kratko razdoblje prilagodbe na nošenje multifokalnih leća, a ne mogu se svi ljudi ni priviknuti na njihovo nošenje.

Terapijske kontaktne leće upotrebljavaju se za zaštitu i brže zacjeljivanje rožnice kod neinfektivnih bolesti rožnice. Mogu se koristiti i za aplikaciju lijekova u oko.

Kozmetičke kontaktne leće namijenjene su mijenjanju boje očiju ili pojačavanju prirodne boje.

Ako želite probati kontaktne leće, morate posjetiti specijalista za leće koji će napraviti pregled oka, uputiti vas o vrstama leća i o pravilnome održavanju leća. Kontrolni pregledi izuzetno su važni i na preglede je potrebno ići barem jednom godišnje ili češće, ako se pojave problemi.

Nošenje kontaktnih leća bit će izuzetno sigurno i udobno ako se pridržavate svih uputa koje vam je dao specijalista za leće i uredno ih održavate. U suprotnom, mogu se javiti vrlo opasne posljedice po zdravlje očiju.

Komu se ne preporučuje nošenje leća?

Nošenje kontaktnih leća ne preporučuje se osobama sa sindromom suhog oka koji nastaje zbog neadekvatnog suznog filma, onima koji rade u prostoru s puno prašine ili dima, osobama koje imaju akutnu ili kroničnu upalu oka ili vjeđa te bolesnicima s psihičkim smetnjama, bolesnicima koji boluju od epilepsije, nereguliranoga dijabetesa ili nekih autoimunih bolesti. Uzimanje nekih lijekova koji izazivaju suhoću očiju također će utjecati na udobnost nošenja leća.

Dobre navike – zdrave oči

Nepridržavanje uputa o nošenju, čišćenju i čuvanju leća dobivenih od specijalista za leće povećava rizik nastanka infekcija oka. Istraživanja su pokazala da se opasna infekcija oka koja može dovesti do gubitka vida godišnje javlja kod jednog od 500 korisnika leća. Više od 40 % korisnika leća ne pridržava se uputa o održavanju kontaktnih leća, što dovodi do ozbiljnih infekcija oka. Nepravilna njega i higijena kontaktnih leća uzrok su za više od 80 % problema vezanih uz nošenje leća. Za njegu kontaktnih leća najčešće se koriste višenamjenske otopine koje služe za čišćenje, ispiranje i dezinfekciju leća. Ponekad se može javiti preosjetljivost na konzervanse u višenamjenskim tekućinama, a tada je najbolje rješenje upotreba hidrogen peroksida za održavanje kontaktnih leća.

Vaše navike, leće i sredstva za održavanje te vaš specijalist za leće, temelj su zdravlja vaših očiju

Stoga slijedite ove savjete:

 • Prije rukovanja s lećama uvijek operite ruke vodom i sapunom i osušite ih.
 • Nikada ne spavajte s kontaktnim lećama osim ako vam je to dopustio specijalist za leće.
 • Izbjegavajte kontakt leća s vodom. Skinite ih kad plivate, kad se tuširate i boravite u sauni.
 • Redovito odlazite na kontrolu jednom godišnje, a po potrebi i češće.
 • Pitajte specijalista za leće sve o održavanju kontaktnih leća i o svemu što vam nije jasno.
 • U slučaju iritacije, suzenja, crvenila, osjetljivosti na svjetlo ili zamućenja vida, odmah skinite leće i nazovite svog specijalista za leće.

Kako pravilno održavati leće?

Nošenje kontaktnih leća bit će izuzetno sigurno i udobno ako se pridržavate svih uputa koje vam je dao specijalist za leće i uredno održavate svoje kontaktne leće.

 • Istrljajte i isperite kontaktne leće višenamjenskom otopinom (nikad ne koristite vodu ili slinu) svaki put kada ih skinete.
 • Nikada ne spremajte kontaktne leće u vodu.
 • Stare leće zamijenite novima u redovitim intervalima po preporuci specijalista za leće.
 • Poslije korištenja isperite spremnik za održavanje leća otopinom i ostavite ga da se osuši.
 • Spremnik za leće zamijenite novim najmanje svaka tri mjeseca.
 • Uvijek koristite svježu otopinu za leće. Poslije dezinfekcije leća korištenu otopinu prolijte. Nikada ne nadolijevajte svježu otopinu u onu koju ste već koristili.
 • Koristite samo otopinu koju vam je preporučio specijalist za leće.
 • U pričuvi uvijek imajte odgovarajuće naočale za slučaj da ne možete nositi kontaktne leće ili da odmorite oči poslije cjelodnevnog nošenja leća.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button