Oči - 24. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Klinika Svjetlost, Odsjek za rožnicu, ADIVA Plus sadržaj

Transplantacija rožnice: o čemu ovisi uspjeh zahvata

Bolesti rožnice oka ima više, a u konačnici neke od njih mogu dovesti do bola i gubitka vida. Stoga je u nekim slučajevima neophodan operativan zahvat, odnosno transplantacija rožnice

Transplantacija roznice 1

Ovisno o bolesti rožnice te je li patološkim procesom zahvaćena puna debljina rožnice ili samo njena površina, moguće je prilagoditi operativnu tehniku i primijeniti perforativnu keratoplastiku (presađivanje pune debljine rožnice) ili pak lamelarnu keratoplastiku (presađivanje djelomične debljine ovisno o tome u kojem je dijelu zamućenje).

Operacija se izvodi u općoj anesteziji, a ponekad, ako to zahtijeva stanje pacijenta, može se izvesti i u lokalno potenciranoj anesteziji. Sama procedura transplantacije rožnice s pripremom donorskog tkiva i kirurškim zahvatom presađivanja, traje u prosjeku pola sata.

Kontrole i terapija nakon transplantacije

Osim dobro izvedene operacije, za uspjeh transplantacije je izrazito važno i detaljno postoperacijsko praćenje bolesnika. Naime, bez čestih postoperacijskih kontrola i potrebnih prilagodbi u terapiji, može doći do odbacivanja transplantata. Pacijent treba biti svjestan da nakon operacije mora dugo vremena redovito upotrebljavati propisanu terapiju kako bi operacija oka bila maksimalno uspješna.

U postoperativnom oporavku svi pacijenti koriste lokalnu terapiju u vidu kombinacije antibiotskih i kortikosteroidnih kapljica i masti, umjetne suze te gelove za podmazivanje oka. U slučajevima reakcije odbacivanja transplantata koriste se jače doze kortikosteroida u vidu pojačane lokalne i/ili sistemske kortikosteroidne terapije (u obliku tableta).

Bolesnici se prate na dnevnoj osnovi u prvih tjedan dana, potom na tjednoj kroz prvi postoperativni mjesec, pa na mjesečnoj bazi do kraja prve godine, a po potrebi i češće.

Svaki pacijent nakon transplantacije rožnice mora znati da se reakcija odbacivanja može javiti bilo kada u životu te da na svaki pad vidne oštrine, mutniji vid, crvenilo oka, pojavu sumnjivog sekreta, mora odmah javiti u očnu Kliniku. Naši liječnici su dostupni po pozivu i vikendom 24 sata dnevno.

Čimbenici uspješnosti zahvata

Uspješnost operacije i prognoza preživljavanja transplantata rožnice ovisi o preoperativnoj dijagnozi, metodi operacije i preciznom postoperacijskom praćenju bolesnika.

Za niskorizične bolesti uspješnost je veća od 90%, dok je kod visokorizičnih bolesnika od 30 do 70%, ovisno o tome o kojoj je bolesti rožnice riječ. Reakcija odbacivanja transplantata, glavni razlog neuspjeha operacije, javlja se značajno rjeđe nakon slojevite transplantacije u usporedbi s perforativnom.

Od velikog je značenja i iskustvo kirurga, ne samo po pitanju izvođenja operacije, već i zbog postoperacijskog praćenja i prilagodbe terapije koja je različita ovisno o tipu bolesti. Konačno, ako nema dobre suradnje pacijenta u redovitoj primjeni propisane terapije, transplantat može također biti ugrožen.

Među najvažnijim čimbenicima za uspješnost operacije jest preoperativno stanje primateljevog oka, odnosno preoperativna dijagnoza. Transplantacija rožnice je općenito najuspješniji oblik transplantacije i najčešće je nakon operacije potrebna samo lokalna terapija kapljicama. Tako visoka uspješnost transplantacije postoji zato što je rožnica „imunološki privilegirano tkivo“ kod kojeg se reakcija odbacivanja stranog tkiva vrlo rijetko događa. Uspješnost u velikoj mjeri ovisi o dijagnozi od koje boluje pacijent, eventualnom prisustvu i opsegu krvnih žila u području rožnice i eventualnoj upali oka.

ljudsko oko oci zdravlje mrena

Organ koji fascinira: 10 zanimljivih činjenica o našim očima

Oči su ogledalo duše i prozor u svijet. Zahvaljujući ovim složenim organima mi dobivamo sliku svijeta oko nas. Čuvajmo...

SAZNAJTE VIŠE

Kada je prognoza najbolja, a kada najlošija

Među najuspješnije transplantacije spadaju one kod keratokonusa, distrofija i degeneracija rožnice (uspješnost viša od 90%) te nevaskulariziranih ožiljaka rožnice i pseudofaknih keratopatija (oko 80%). Kod pacijenata koji boluju od postkeratitičnih ožiljaka rožnice, ulkusa (čira) rožnice ili kod ponovljenih transplantacija uspješnost pada na oko 60%.

Najlošiju prognozu imaju pacijenti koju boluju od kombustije rožnice, intenzivno vaskulariziranih ožiljaka, vrlo „suhog“ oka ili autoimunih bolesti tipa Stevens-Johnsonova sindroma (oko 20 do 30%).

Ako ste i vi među kandidatima za transplantaciju rožnice ili vam je potreban stručni savjet, javite se s povjerenjem stručnjacima Klinike Svjetlost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button