Oči - 29. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Doria Gabrić, dr. med., Klinika Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Kako i kada možemo kirurški rješavati kratkovidnost

Kratkovidnost ili miopija nije bolest, već stanje oka, no visoka miopija nosi svoje rizike, a pritom predstavlja i smetnju. Suvremena medicina nudi rješenja koja će nas osloboditi naočala ili leća

kratkovidnost miopija operacija oka korekcija vida

Kratkovidnost ili miopija je refrakcijska greška oka koja najčešće nastaje zbog rasta oka u duljinu, što uzrokuje da se zrake svjetla fokusiraju ispred centra najjasnijeg vida. Visokom miopijom se smatra kratkovidnost veća od – 6,00 dioptrija. Kratkovidna osoba će predmete u daljini vidjeti zamućeno, neće ih moći izoštriti i škiljit će, ali će dobro vidjeti predmete na blizinu.

Dobro pogledajte! Što oči govore o vašem zdravlju?

Kratkovidnost se najčešće kreće razvijati u mladosti, stoga je važno djecu i adolescente koji se žale na mutan vid na daljinu uputiti na oftalmološki pregled kako bi se na vrijeme utvrdilo jesu li kratkovidni.

Uzroci i rizici kratkovidnosti

Uzrok kratkovidnosti nije do kraja razjašnjen. Poznato je da se javlja češće kod djece kratkovidnih roditelja, kod azijata i stanovnika Srednjeg Istoka, te kod nekih bolesti kao što se retinitis pigmentoza, Marfanov ili Ehler-Danlosov sindrom te kod pojave mrena.

Trenutno je u svijetu oko 33% ljudi kratkovidno, a oko 3% visoko kratkovidno te se u posljednja dva desetljeća primjećuje porast tog broja, posebno u razvijenim zemljama. Sve metode koje su pokušale zaustaviti rast oka se nisu pokazale djelotvornima ili su bile reverzibilne. Stoga danas ostaje stajalište da je najbolji način liječenja kratkovidnosti njezino ispravljanje naočalama ili lećama, boravak u prirodi i na dnevnom svjetlu te redoviti oftalmološki pregledi sa širenjem zjenica kako bi se mogle prevenirati posljedice kratkovidnosti.

Rizici koje nosi visoka kratkovidnost se javljaju zbog izduženosti oka, a oni obuhvaćaju rizik pojave rupica ili otrgnuća na retini koja mogu voditi ablaciji retine, pojavu makulopatije, urastanje krvnih žila ispod retine te promjene u gelu koji ispunja oko.

Kirurške metode za ispravljanje dioptrije

Kratkovidnost se ispravlja s lećama ili naočalama, a u vremenu kada dioptrija postane stabilna može se razmišljati o kirurškom rješavanju dioptrije. U kirurške metode se ubrajaju lasersko skidanje dioptrije, ugradnja dodatne leće u oko te, eventualno, operacija mrene ako postoji.

  • Lasersko skidanje dioptrije je pogodno za mlade ljude u dobi od 18 do 45 godina života koji se žele osloboditi nošenja leća i naočala. Ono uključuje standardne metode PRK i LASIK, a o pogodnoj metodi odlučuje liječnik oftalmolog koji uvidom u dioptriju, karakteristike rožnice te opće zdravlje oka savjetuje koji je najbolji način.
  • Za osobe koje zbog visoke kratkovidnosti ili nedovoljno dobrih karakteristika rožnice nisu kandidati za lasersko skidanje dioptrije, a imaju povoljne druge mjere oka, može se predložiti ugradnja dodatne leće u oko koja se postavlja iza šarenice, a ispred naše prirodne leće. Ona ispravlja dioptriju, u potpunosti je inertna i tijelo ju ne prepoznaje te je ne treba mijenjati.
  • Ako je kratkovidnost uzrokovana mrenom, mrena se treba operirati te se ujedno ugradi i leća koja dioptrijski odgovora oku.
Boravak u zatvorenim prostorima utječe na djecu i njihov lošiji vid

Sve više djece je kratkovidno: Otkriven važan faktor koji tome pridonosi

Kratkovidnost ili miopija je stanje koje započinje u djetinjstvu, a broj osoba kod kojih se razvija alarmantno se povećava

SAZNAJTE VIŠE

Svakako se preporučuju pregledi

Kratkovidnost nije bolest, to je stanje oka koje se ispravlja nošenjem naočala, leća ili refraktivnom kirurgijom. Kod kratkovidnih osoba potrebno je obavljati preglede oka jednom godišnje ili u dvije godine sa širenjem zjenica kako bi se utvrdilo zdravlje stražnjeg dijela oka. Pregledi se preporučuju čak i nakon skidanja dioptrije, a posebno ako osoba primijeti slabljenje vida.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button