Oči - 23. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Sve više djece je kratkovidno: Otkriven važan faktor koji tome pridonosi

Kratkovidnost ili miopija je stanje koje započinje u djetinjstvu, a broj osoba kod kojih se razvija alarmantno se povećava

Boravak u zatvorenim prostorima utječe na djecu i njihov lošiji vid

Da su boravak i druženje na svježem zraku dobri za ljudski organizam odavno je poznato, no nedavno istraživanje uspjelo je otkriti višestruke i iznenađujuće koristi boravka na otvorenom, posebno kada govorimo o zdravom vidu.

Kratkovidnost ili miopija je stanje koje započinje u djetinjstvu, a broj osoba kod kojih se razvija alarmantno se povećava.

Kratkovidnost ili miopija je sve raširenija u svijetu

U Velikoj Britaniji i SAD-u je danas dvostruko više kratkovidnih osoba u odnosu na šezdesete godine prošlog stoljeća te taj broj i dalje raste. Tako se u zapadnoj Europi očekuje da će oko 56 posto ljudi do 2050. godine biti kratkovidno.

U istočnoj Aziji situacija je još gora. U nekim urbanim područjima, kao što je kineska regija Guangzhou, 90 posto stanovništva je kratkovidno. Velik je to porast s obzirom na činjenicu da je prije 60 godina samo 10 do 20 posto kineske populacije bilo kratkovidno.

Dobro pogledajte! Što oči govore o vašem zdravlju?

Donedavno se miopija u udžbenicima nazivala genetskim stanjem, no kako ističe profesor Ian Morgan, stručnjak na području oftalmologije i optometrije s Australskog nacionalnog sveučilišta, broj osoba s miopijom raste mnogo brže nego što se to može objasniti prirodnom selekcijom.

Vrijeme koje djeca provedu na otvorenom bitan je faktor za razvoj kratkovidnosti

Faktor koji bi mogao utjecati na porast broja kratkovidnih osoba jest vrijeme koje djeca provode na otvorenom, tvrdi profesor Morgan. Istraživanja su pokazala da djeca u Australiji provode oko četiri do pet sati na otvorenom, dok u Singapuru, primjerice, provedu 30 minuta.

Profesor Morgan iznio je teoriju da bi vanjsko svjetlo moglo imati zaštitnu funkciju, a ta je teorija još više došla u fokus nakon provedenih pokusa na životinjama u drugim laboratorijima. Primjerice, utvrđeno je da uzgoj kokoši pri slabom svjetlu značajno povećava njihove šanse da postanu kratkovidne, a jedna je studija pokazala da uzgoj pilića u uvjetima ekvivalentnima vanjskome svjetlu štiti od razvoja eksperimentalnog oblika miopije.

„iPad generacija“ radije ostaje u zatvorenom prostoru

Kombinacija intenzivnog školovanja i načina života koji djecu aktivno odvraća od igranja na otvorenom, najviše lišava djecu dnevnog svjetla koje je bitan faktor zdravog razvoja očiju.

Plavi ekran

„Predoziranje“ plavim svjetlom – nova epidemija zbog digitalnog načina života

Plava svjetlost, poznata i kao HEV (high-energy visible light – visokoenergetska vidljiva svjetlost) u prirodi je dio sunčanog spektra....

SAZNAJTE VIŠE

Profesor Morgan napominje da djeca u Kini ne izlaze van pod pauzom jer im je rečeno da je to loše za njihovu kožu. Nasuprot tome, djeci u Australiji zabrana izlaska predstavlja kaznu.

Broj osoba s miopijom raste i u SAD-u, gdje imamo „iPad generaciju“, a koja radije ostaje u zatvorenom prostoru sa svojim mobilnim uređajima, nego da se igraju na otvorenome.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button