Zanimljivosti i savjeti - 22. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Dobro pogledajte! Što oči govore o vašem zdravlju?

Oči su ogledalo duše, no ujedno su ogledalo našeg zdravlja iz kojeg možemo mnogo toga doznati. Primjerice, zamagljenje vida kao i loš noćni vid mogu biti simptomi dijabetesa

žena, oči

Bilo da bacimo pogled kroz prozor ili se pogledamo u ogledalo, promjene u vidu ili u očima mogu nam otkriti razne zdravstvene tegobe.

Iznenadno zamućenje vida

Nagli i dramatičan gubitak ili zamućenje vida može upućivati na probleme s cirkulacijom krvi u oku ili mozgu. Hitno potražite medicinsku pomoć koja može spriječiti ozbiljna oštećenja, a možda i život. Čak ako vam se vid brzo popravio, epizoda sa zamućenjem vida može upozoravati na moždani udar ili napad migrene.

Žute bjeloočnice uz žutilo kože upućuje na žuticu koju uzrokuju iznimno visoke količine bilirubina. Riječ je o supstanci koja se nalazi u žuči, a kada su njegove razine u krvi prevelike tada očno tkivo i koža poprimaju žutu boju

Ispupčene oči

Protruziju (ispupčenje) oka te ograničenje njegove pokretljivosti uzrokuje Gravesova bolest, često stanje kod kojeg imunološki sustav napada štitnjaču te otežava njezin rad. Pritom se mogu javiti i dvoslike te gubitak vida, a među simptomima bolesti su i proljev, gubitak težine te podrhtavanje ruku. Neliječena Gravesova bolest može povećati rizik od srčanog udara. U terapiji se koriste lijekovi, ponekad i zračenje ili kirurški zahvat.

Zamagljen vid

Zamagljenje vida kao i loš noćni vid mogu biti simptomi dijabetesa. Ako bolest nije dobro kontrolirana, može se razviti dijabetička retinopatija, a koja u konačnici dovodi do sljepoće. Stoga se oboljelima od dijabetesa savjetuju redovite kontrole vida kako bi se promjene uočile na vrijeme. Naime, istraživanja pokazuju da pravilno i pravovremeno liječenje može u 90% slučajeva spriječiti gubitak vida.

Prsten oko šarenice

Pojavi li se sivo-bijeli prsten oko šarenice, točnije oko rožnice (cornea, prozirni prednji dio oka koji pokriva šarenicu, zjenicu i prednju očnu sobicu) česta je posljedica starenja, no kod osoba mlađih od 45 godina može upućivati na povišene masnoće u krvi. Stručno nazvan arcus senilis u pravilu je bezopasan, odnosno ne govori o poremećaju koji bi doveo do oštećenja ili gubitka vida. Kod većine će se pojaviti u starosti, a češće kod muškaraca.

Žute bjeloočnice

Žute bjeloočnice uz žutilo kože upućuje na žuticu koju uzrokuju iznimno visoke količine bilirubina. Riječ je o supstanci koja se nalazi u žuči, a kada su njegove razine u krvi prevelike tada očno tkivo i koža poprimaju žutu boju. Žutica upućuje na oštećenje ili upalu jetre te se svakako javite liječniku. Ako su na bjeloočnici samo male žute mrlje (jedna ili više njih), najvjerojatnije je riječ o oštećenju od sunca, pa potražite mišljenje oftalmologa.

>>Kapi za oči u posljednje vrijeme postale su vrlo popularne u samoliječenju. No, treba znati da nisu sve kapi za oči iste, pa izbor pogrešnih nosi posljedice.<<

Spušteni očni kapci

“Ovješeni”, odnosno spušteni očni kapci daju našem licu umoran izgled. Takvi kapci najčešće su posljedica opuštanja kože kao posljedice starenja, no toj pojavi mogu kumovati i pušenje, umor ili problemi sa štitnjačom. Ako je riječ o višku kože ispod obrva to nazivamo dermatohalaza i posljedica je starenja, a teži je slučaj ptoza vjeđe kod koje kapak “pada” pa oko izgleda kao da je poluzatvoreno.

Noćno sljepilo

Ako imate teškoće s vidnom oštrinom pri slabijem svjetlu odnosno noću, tada ste i vi među onima koje muči takozvano “noćno sljepilo”. Noćno sljepilo nije bolest već simptom koji može upućivati na više različitih zdravstvenih tegoba, od očne mrene, kratkovidnosti, konzumacije nekih lijekova do manjka vitamina A.Tražite mišljenje liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button