Oči - 2. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Maja Pauk Gulić, dr. med., specijalist oftalmologije, Klinika Svjetlost

Korekcija vida u desetak minuta: Sve što trebate znati o laserskom skidanju dioptrije

Ako vam treba korekcija vida, lasersko skidanje dioptrije bezbolan je postupak koji traje vrlo kratko, a svi današnji zahvati su više od 99% sigurni

Lasersko skidanje dioptrije

Istraživanja su pokazala da je rizik za infekcije ili bilo koje druge potencijalno osljepljujuće komplikacije kod laserskih operacija 100.000 puta niži nego kod svakodnevnog stavljanja kontaktnih leća u oko.

Laserska korekcija vida danas je najizvođeniji i najtraženiji operativni zahvat u svijetu s najvišim postotkom uspješnosti i zadovoljstva pacijenata. Procjenjuje se da se u posljednjih 30 godina operiralo više od 50 milijuna ljudi, odnosno da se svake godine operira dva milijuna novih.

Kandidati za lasersko skidanje dioptrije su punoljetne osobe sa stabilnom dioptrijom unutar godinu dana (promjena dioptrije manja od 0,50 D). Tim se zahvatom može korigirati miopija (kratkovidnost), hipermetropija (dalekovidnost) i astigmatizam kako bi se pacijent riješio ovisnosti o naočalama i kontaktnim lećama. Raspon dioptrija koji se može skinuti je od -10,0 do +6 i do ±6 cilindara astigmatizma.

Dobro pogledajte! Što oči govore o vašem zdravlju?

Detaljni pregled prije zahvata

Za pristup zahvatu oko mora biti zdravo, odnosno sve eventualne nepravilnosti, bolesti ili stanja moraju biti ili izliječeni ili dobro kontrolirani prije operacije. Kako bi ustanovili je li netko kandidat za lasersku korekciju vida, treba napraviti detaljan oftalmološki pregled. Sam pregled traje 90 do 120 minuta. Uključuje određivanje vidne oštrine na usku i široku zjenicu, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka, mjerenje očnog tlaka te detaljnu analizu reljefa rožnice, aberacija oka i suznog filma.

Sam operativni zahvat je potpuno bezbolan. Izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, a nakon zahvata pacijent ide kući. Operacija traje pet do deset minuta po oku. Pacijent je tijekom cijele operacije budan, razgovara s operaterom i ima „zadatak“ samo slušati upute i gledati prema fiksacijskim svjetlima koja mu usmjeravaju pogled. Moderni laseri opremljeni su sustavima praćenja oka – kamerama, tako da pacijentov nemir i slučajna pomicanja oka ne utječu na sigurnost i preciznost zahvata.

Metoda prilagođena pacijentu

Sve vrste današnjih operacija potpuno su kompjutorski kontrolirane pomoću preciznih softverskih programa. Današnjim laserima jednu dioptriju moguće je skinuti u manje od dvije sekunde. Zbog savršeno preciznih i brzih softverskih sustava svi zahvati su više od 99% sigurni.

Nema univerzalne metode skidanja dioptrije. Ona se prilagođava svakom pacijentu prema karakteristikama njegova oka, odnosno rožnice, prema dioptriji i stilu života. Danas je najčešće korištena metoda koja je ujedno i zlatni standard – LASIK metoda. Kod nje pomoću femtosecond lasera kreira se preklopac na površini rožnice koji se tijekom operacije podigne. Dioptrija se „pobrusi“, rožnica se remodelira, a preklopac se vrati na svoje mjesto.

Druga najčešća metoda je SmartSurface Trans PRK metoda koju izvodi sam laser bez dodira oka. Najpovršniji sloj rožnice tzv. epitel i dioptrija se uklanjaju laserski u jednom koraku, bez ruke kirurga.

Čuvajte oko nakon zahvata

Postoperativni oporavak u pravilu ovisi o metodi i najbrži oporavak vida je kod LASIK metode. Kod PRK metode nešto je sporiji i ovisi o brzini cijeljenja površine oka. Nakon LASIK-a pacijenti se za dan-dva mogu vratiti većini uobičajenih životnih aktivnosti. Nakon PRK metode treba pričekati pet do sedam dana.

glaukom, bolest ocnog zivca, oci, vid, bolest ociju

Oči na udaru: Glaukom – tihi kradljivac vida

Glaukom je progresivna bolest očnog živca koja se dugo može razvijati bez simptoma. U svijetu je zbog glaukoma slijepo...

SAZNAJTE VIŠE

Postoperativno svakako treba kapati preporučenu antibiotsku terapiju i umjetne suze. Savjetuje se izbjegavati kupanje u moru najmanje 10 dana, a u bazenima barem tri tjedna zbog moguće infekcije ili iritacije tek operiranih očiju. Osim toga, dopuštena je umjerena sportska aktivnost nakon sedam dana. Grupne sportove loptom i borilačke sportove treba izbjegavati barem mjesec dana zbog opasnosti od slučajnih ozljeda.

Uz kombinaciju najmodernije tehnologije (laseri i dijagnostika) te iskustvo operatera razina sigurnosti laserske korekcije vida veća je od 98% i za pacijenta je važna informacija da nema komplikacija koje mogu trajno oštetiti vid. Istraživanja su pokazala da je rizik za infekcije ili bilo koje druge potencijalno osljepljujuće komplikacije kod laserskih operacija 100.000 puta niži nego kod svakodnevnog stavljanja kontaktnih leća u oko.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button