Oči - 9. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - mr. sc. Vesna Augustinović

Zaštita oka od UV zračenja ili kako odabrati kvalitetne sunčane naočale

Nestručnim odabirom naočala kod kojih će se UV zrake probijati postranično u oko ili čak reflektirati o okvir, nanosi se više štete nego koristi

Pažljivo birajte sunčane naočale

Zbog povećanog izlaganja suncu, raste broj oboljelih. Prvi su na njegovu štetnost upozoravali specijalisti za kožne bolesti, a danas na oprez pozivaju i oftalmolozi.

Neosporna je blagotvornost sunca na dušu i tijelo. Bez njega nije moguća sinteza D vitamina, a jednako tako poboljšava raspoloženje stimulirajući sintezu serotonina, hormona “sreće”. S druge strane, raste broj oboljelih zbog povećanog izlaganja suncu. Prvi su na njegovu štetnost upozoravali specijalisti za kožne bolesti, a danas na oprez pozivaju i oftalmolozi. U pozadini kroničnih degenerativnih procesa u oku s epidemijskim karakterom – makularnoj degeneraciji i katarakti – nalazi se pretjerana izloženost UV zračenju.

Kako Sunce šteti očima?

Nameće se pitanje kako sunčeva svjetlost, koja je pokrenula evoluciju živih bića i razvoj vida, može biti toliko štetna za oči. UV zračenje nije svjetlo, tj. ne spada u dio elektromagnetskog spektra vidljivog ljudskom oku, nego se nalazi tik do plave boje i zauzima sljedeće valne duljine: UV-A 315-400 nm; UV-B 280 nm; UV-C 200-280 nm. Te su zrake u cijelosti blokirane ozonskim omotačem u stratosferi pa niti ne dopiru na zemlju, stoga su kao čimbenici rizika od praktičnog značenja samo UV-A i UV-B zrake. Eksperimentalno je dokazano da i vidljivi dio spektra u području plave boje kratkih valnih duljina ima štetan učinak na mrežnicu oka.

Osnovni je mehanizam oštećenja tkiva upliv ultraljubičastog zračenja na sintezu proteina. Za razliku od UV-B zraka koje direktno oštećuju DNA, UV-A zrake pokreću niz kemijskih reakcija čiji nusprodukti mogu oštetiti tkivo. Osim razlike u mehanizmu oštećenja tkiva, u oku postoji i razlika u apsorpciji UV zraka: ispod 300 nm najviše apsorbira rožnica, a 370 nm leća.

Tek 7% ispitanika povezuje UV zračenje s promjenama na oku

Ankete pokazuju da 95% ljudi štetnost pretjeranog izlaganja suncu povezuje s kožnim promjenama, a preko 85% ih je upoznato s rizikom nastanka kožnog melanoma. Istodobno, tek 7% ispitanika povezuje UV zračenje s promjenama na oku. Koliko praktično značenje imaju promjene na oku izazvane neodgovornim izlaganjem suncu, govori podatak da postoji posebno skovani termin za cijelu skupinu patoloških promjena pod nazivom “ophtalmohelioses” po grčkoj riječi “ophthalmos” (oko) i “heliosis” (sunce).

Evidentni su epidemiološki dokazi o povezanosti između kroničnog izlaganja suncu i formiranja pterigija – krilaste membrane koja urasta sa spojnice prema rožnici čineći je tako neprozirnom, čime uvelike ometa vidnu oštrinu. Iako je većina promjena povezana s kroničnim izlaganjem suncu, pri čemu dolazi do izražaja kumulativni učinak UV zračenja na tkivo (npr. makularna degeneracija), fotokeratitis je primjer akutnog odgovora rožnice na UV radijaciju koji se manifestira jakim bolovima, pojačanim suzenjem , spazmom vjeđa i svjetloplahošću. Pri tome vanjska trećina rožnice apsorbira dva puta više UV-B zraka od unutrašnjeg sloja što treba posebno imati na umu kod nekih bolesti kod kojih je istanjena ili deformirana rožnica (npr. keratokonus, refraktivna kirurgija i sl).

Većina naočala ne pruža 100% zaštitu

Sat vremena izloženosti UV zrakama koje se reflektiraju o snježnu površinu dovoljno je za nastanak fotokeratitisa jer on reflektira 80-94% UV zraka za razliku od vode koja reflektira samo 5-8% UV zraka. To govori da je reflektirajuća svjetlost, tj. ona koja se odbija od površine tla, vode i drugih materijala puno značajniji faktor u oštećenju tkiva od direktne koja dolazi iz atmosfere, a količina refleksije ovisi o vrsti reflektirajuće površine. Ovo je potrebno imati na umu kod odabira zaštite od UV zračenja, a tri su osnovna načina zaštite: obod šešira, sunčane naočale s UV zaštitnim slojem i kontaktne leće s UV zaštitom.

Većina naočala, nažalost, ne osigurava 100% zaštitu, iako njihovi materijali imaju potencijal blokirati u cijelosti UV zračenje. Nestručnim odabirom naočala kod kojih će se UV zrake probijati postranično u oko ili čak reflektirati o okvir, nanosi se više štete nego koristi. Pri tome se kod odabira jako zatamnjenih naočala dogodi paradoks: proširi se zjenica pa je stražnji segment oka još izloženiji utjecaju UV zraka no što bi bio da su zjenica i vjeđni rasporak refleksno suženi zbog utjecaja svjetla. Ovdje naočale blokiraju tek 5-10% UV zračenja. Zbog toga se preporučuje kod odabira naočala konzultirati stručno osoblje i ne zadovoljiti se samo estetskim učinkom pomagala.

Kod odabira jako zatamnjenih naočala dogodi paradoks: proširi se zjenica pa je stražnji segment oka još izloženiji utjecaju UV zraka no što bi bio da su zjenica i vjeđni rasporak refleksno suženi zbog utjecaja svjetla

Vozačima posebno smeta horizontalna refleksija koja se može ukloniti pomoću naočalnih leća što polariziraju. Takve leće sadrže lagano obojeni plastični filter s kristalima koji su razvučeni vertikalno u niz linija poput procjepa. Ove linije zaustavljaju horizontalno svjetlo, ali kroz filter ipak prolazi dovoljno vertikalnih svjetlosnih vibracija tako da nije narušena centralna vidna oštrina.

Pažljivo birajte naočale za djecu

Posebnu pozornost treba posvetiti izboru zaštitnih naočala za djecu jer ona većinu vremena tijekom ljeta provode na otvorenom, a 25% ukupno primljenog UV zračenja dogodi se do 18. godine života. Kod djece su zjenice šire nego kod odraslih, pigmentacija tkiva manja, a retinalne strukture mlađe djece još uvijek nezrele što ih posebno svrstava u rizičnu skupinu. Osim kvalitetnih dječjih sunčanih naočala, šešira i kreme s visokom UV zaštitom oko očiju, potrebno je izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 16 h.

Danas je moguće pratiti količinu UV zračenja na nekom području, pa se tako dnevno objavljuje UV indeks koji se kreće u rasponu od 0 do 10. Što je indeks viši, to je veća i količina UV zračenja, odnosno opasnosti.

Kontaktne leće s UV zaštitom

Kod nošenja kontaktnih leća s UV zaštitom, treba imati na umu da one štite cijelu površinu rožnice i 2-3 mm uz njezin rub, tzv. limbus, pa je potrebna dodatna zaštita otkrivenih struktura oka. Ponekad je zbog promjena kvalitete suznog filma na koji adherira leća potrebno koristiti umjetne suze. Pri tome se preporučuje skinuti leću, kapnuti umjetne suze direktno na rožnicu, isprati leću i vratiti je u oko.

Kod nošenja kontaktnih leća s UV zaštitom, treba imati na umu da one štite cijelu površinu rožnice i 2-3 mm uz njezin rub, tzv. limbus, pa je potrebna dodatna zaštita otkrivenih struktura oka

Provjerite ispravnost sunčanih naočala

Na krilcima sunčanih naočala potražite sljedeće parametre:

  • Broj modela, npr. VO 2655
  • Boja, npr. 165/11
  • Polarizacija, P
  • Jačina zaštite, npr. 2N, 3N
  • Uz naočale obvezna je originalna futrola i certifikat kao potvrda autentičnosti proizvoda.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button