Oči - 6. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Odsjek za retinu i hitan prijem Klinike Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Kako kronični stres utječe na zdravlje očiju?

Iako se o stresu učestalo govori, manje je poznato da on može utjecati i na zdravlje očiju. Centralna serozna retinopatija je bolest kojoj su posebno skloniji mlađi muškarci izloženi kroničnom stresu

centralna serozna retinopatija kronicni stres zdravlje ociju

Stres uzrokuje mnoge zdravstvene tegobe, a obično ga se optužuje u onim slučajevima kad nema drugog jasnog objašnjenja za nastanak neke bolesti. Ipak, svi mogu iz vlastitog iskustva potvrditi kako stres doista nije ugodno stanje i kako ga je bolje izbjegavati koliko je to moguće.

Neke bolesti stvarno su povezane sa stresom. Između ostalih, to su promjene na koži poput pojave akni ili psorijaze, zatim probavne tegobe u svim mogućim oblicima, a također kardiovaskularne i maligne bolesti.

Pogoršanje vida

Stres može utjecati i na pogoršanje vida. Pokazalo se naime da izloženost pojačanim razinama stresa može dovesti do centralne serozne retinopatije – bolesti koju karakterizira nakupljanje tekućine u samom centru očne pozadine, odnosno u žutoj pjegi. Toj bolesti skloniji su muškarci mlađe životne dobi koji su pod kroničnim stresom.

Simptomi centralne serozne retinopatije su obično vrlo karakteristični:

  • pojava okrugle mrlje u centralnom dijelu vidnog polja koja je stalno na istom mjestu,
  • pacijenti također opisuju da vide iskrivljenu sliku, a može biti smanjena i zatamnjena. To predstavlja tegobu pri čitanju, vožnji i ostalim aktivnostima koje zahtijevaju dobar vid.

Postavljanje dijagnoze

Za potvrdu ove dijagnoze uputno je učiniti OCT pretragu. U Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost imamo najmoderniji OCT uređaj (Swept source OCT) koji omogućava snimke visoke rezolucije i bolju dubinu snimanja. Time se omogućuje i lakše praćenje bolesti jednostavnom usporedbom snimki tijekom praćenja bolesti.

Tijek bolesti

Ova bolest  može spontano proći, ali može i dugo potrajati te se ipak savjetuje primjenjivati terapiju koja nije invazivna (primjena kapi i diuretskih tableta).

Unatoč terapiji ovo stanje može potrajati i nekoliko mjeseci. Ako pak traje dulje od šest mjeseci, onda govorimo o kroničnom obliku bolesti i tad treba razmotriti i druge, intenzivnije oblike liječenja. U tom slučaju može se primijeniti lasersko liječenje kojim se tretira mjesto kroz koje tekućina ulazi u žutu pjegu te nakon toga dolazi do brzog povlačenja tekućine i poboljšanja vida. Postoji i mogućnost liječenja injekcijama koje smanjuju propusnost kroz krvne žile i na taj način mogu zaustaviti propuštanje u žutu pjegu. U rijetkim slučajevima unatoč svim oblicima liječenja ne može se u potpunosti postići potpuno povlačenje tekućine u žutoj pjegi, ali je to izuzetno rijetko.

koronavirus COVID-19 i oci

Kako koronavirus utječe na naše oči?

Možemo li se zaraziti ili prenijeti virus putem očiju? Kako riješiti problem magljenja naočala? Pročitajte što treba znati o...

SAZNAJTE VIŠE

Prevencija

Činjenica je da za ovu bolest ima lijeka. Ipak, zbog dugog trajanja bolesti trebalo bi pokušati spriječiti njen nastanak – izbjegavati stres. Postoji i jedan koristan savjet: ne uzrujavati se oko nečega što se ne može promijeniti. Mnogi tvrde da je teško izbjeći stres, ali treba pokušati. U nekim slučajevima potrebno je učiniti promjenu u svojoj okolini kako bi se razine stresa smanjile.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button