Oči - 28. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Kapi za oči morate koristiti odgovorno i s oprezom

Kapi za oči u posljednje vrijeme postale su vrlo popularne u samoliječenju. No, treba znati da nisu sve kapi za oči iste, pa izbor pogrešnih nosi posljedice

Nisu sve kapi za oči iste

Svakodnevno u ljekarnu dolazi velik broj pacijenata koji trebaju kapi za oči. Ponekad iz opravdanih razloga, a često je njihova upotreba nepotrebna i opasna za zdravlje očiju.

Oči su nakon mozga najsloženiji organ u našem tijelu. Svakih sat vremena nam prosljeđuju više od 36 000 informacija, naše su najdragocjenije osjetilo i zato ih moramo čuvati. Oko zna često biti iziritirano različitim uzrocima, može se liječiti, ali s oprezom.

Crveno oko

Kapi za oči u posljednje vrijeme postale su vrlo popularne u samoliječenju. Mnogi pacijenti, čije su oči povremeno crvene, u ljekarnama traže ”kapi za izbjeljivanje očiju”. Ponekad je njihova upotreba opravdana, ali često i nije. U takvim pripravcima djelatna supstancija je lijek koji stišće krvne žilice oka uslijed čega nestaje crvenilo, a oko djeluje bjelje. 

Kada kupujete kapi za oči, važno je u razgovoru s ljekarnikom naglasiti uzrok vašeg problema

Opasnost kod takvog korištenja jest da na taj način možemo prekriti važan simptom nekog oboljenja, naprimjer tzv. “suho oko”, kod kojeg je upotreba ovih kapi kontraindicirana. Kada kupujete kapi za oči, važno je u razgovoru s ljekarnikom naglasiti uzrok vašeg problema. Tada će ljekarnik procijeniti mogu li vam te kapi pomoći ili morate potražiti pomoć liječnika. Ono što možete sami liječiti jesu crvene oči uzrokovane prašinom, vjetrom, smogom, plivanjem ili umorom. Ako i uz korištenje kapi za oči u roku od tri dana crvenilo ne prođe, morate se javiti liječniku.

Moguće posljedice pogrešnog korištenja

Ne koriste li se prema uputama liječnika, kapi za oči mogu izazvati:

 • Razvoj suhog oka čestim korištenjem kapi koje stišću (kontrahiraju) krvne žilice u oku, postupno slabi funkcija tih krvnih žila pa stoga oku ne mogu dopremiti dovoljnu količinu krvi i hranjivih sastojaka.  Nakon dužeg razdoblja korištenja oko počne patiti, manje je otporno na vanjske utjecaje te postane suho.
 • Razvoj ovisnostiisto tako nakon dužeg korštenja djelovanje takvih kapi je kraće i javlja se potreba za češćim kapanjem te postajemo ovisni o njima. Važno je naglasiti da uzrok crvenila i dalje postoji. Zato je važno na vrijeme posjetiti oftalmologa, koji može ustanoviti razlog crvenila i ukloniti ga.

Suho oko

Definiciju suhog oka dao je 1995. godine National Eye Institute: “Suho oko je poremećaj suznog filma uzrokovan nedostatkom suza ili obilnim hlapljenjem suza, što uzrokuje oštećenje očne površine između vjeđa, a uzrokuje brojne neugodne simptome. Pacijenti imaju neke od sljedećih simptoma:

 • osjećaj stranog tijela,
 • “pijesak” u očima,
 • pečenje,
 • žarenje,
 • “umor” očiju,
 • zamagljen vid,
 • crvenilo,
 • sekret u obliku niti,
 • paradoksalno suzenje…

>>Oči trebaju našu njegu, barem jednaku kao i srce, a ona se ponajprije odnosi na zdravi životni stil. Na njihovo zdravlje možemo značajno utjecati.<<

Za suho oko se koriste umjetne suze. One su lijek koji služi kao nadomjestak prirodnim suzama čije je lučenje ili sastav iz nekog razloga nedostatan. Umjetne suze oponašaju prirodni sastav oka, povećavaju volumen suznog filma, dobro se podnose i što je vrlo važno nisu toksične niti nakon duže upotrebe. Naše suze se sastoje od vodene i masne faze, a koja nam komponenta nedostaje može ustanoviti oftalmolog te preporučiti odgovarajuće umjetne suze kojih ima nekoliko vrsta na našem tržištu. Ako su problemi prisutni dulje od tjedan dana ili se značajno ne poboljšavaju primjenom bezreceptnih umjetnih suza, valja posjetiti liječnika oftalmologa.

Glaukom

Jedan od velikih problema kada govorimo o očima je glaukom. To je bolest koju ne možete sami liječiti i potreban je stalni nadzor oftalmologa. Glaukom je bolest koja oštećuje vidni živac. Liječnici je još nazivaju progresivna optička neuropatija. Rana bolest nažalost nema simptoma, a ako se ne liječi, dovodi do oštećenja vida i sljepoće.

Glaukom nije isto što i povišeni vidni tlak, kako se donedavno smatralo, međutim danas se zna da je povišeni vidni tlak samo jedan od rizičnih faktora za razvoj glaukoma. Bitno je naglasiti da je glaukom drugi najčešći uzrok sljepoće u razvijenom svijetu. Glaukom nije smrtonosan, no kada se radilo jedno veliko ispitivanje pod nazivom ”Koja bolest ili stanje najviše zabrinjavaju ljude?”, navedeni su rak, bolesti srca i strah od sljepoće. Baš zato što uzrokuje sljepoću, ako se ne prepozna ili ne liječi na vrijeme, glaukom postaje javno zdravstveni problem.

Rizični čimbenici

Rizični faktori za razvoj bolesti su:

 • dob iznad 45 godina,
 • kratkovidnost,
 • neki lijekovi kao steroidi,
 • neka trauma ili operacija oka i
 • izrazito važan obiteljski (nasljedni) faktor.

Stoga je također potrebno da se članovi obitelji oboljelog od glaukoma redovito kontroliraju. Važno je naglasiti da svi koji imaju navedene rizične faktore, imaju veću vjerojatnost pojave bolesti, pa bi svake dvije godine trebali ići na pregled očne pozadine i mjerenje očnog tlaka.

Liječenje glaukoma

Za sada nema lijeka za sam glaukom jer se gubitak vida njime uzrokovan ne može vratiti, no možemo ga liječiti. Danas postoje vrlo efikasni lijekovi, a u određenim slučajevima može se liječiti laserskim ili klasičnim kirurškim zahvatom.

Ispravno korištenje kapi za oči 

 • prije kapanja operite ruke, sjednite ili stanite pred ogledalo
 • otvorite kapi, glavu zabacite unatrag i nježno povucite kapak prema dolje
 • kada ukapavate kapi, pokušajte ne dodirivati oči i trepavice, odnosno pazite da bočicom ne dodirnete oko, i ne ukapavajte kapi direktno u oko
 • nakon toga zatvorite oko i lagano pritisnite prstom na suzni kanal (sam rub oka kraj nosa) kako biste osigurali da kapi ostanu u oku te da što manja količina lijeka putem suznog kanala dospije u organizam, a zatim obrišite višak tekućine koja je iscurila
 • isti postupak ponovite i za drugo oko ako je propisano da treba kapati oba
 • napomena: ako koristite dvoje kapi koje morate nanijeti u isto doba dana, napravite razmak od najmanje pet minuta.

Savjeti:

 • Kapi za oči su sterilne otopine (bez bakterija). Nakon što ih jednom otvorite, provjerite rok trajanja, držite ih na hladnom i tamnom mjestu, osim ako nije drukčije propisano.
 • Kada kapate oko, pazite da vrh bočice ne dođe u kontakt s okom ili vašim prstima jer se na taj način održava sterilnost.
 • Nakon isteka roka trajanja lijeka ne smijete ih koristiti jer postoji opasnost od kontaminacije.
 • Kao i na sve vrste lijekova, tako i na kapi za oči postoji mogućnost alergija. O tome obvezno morate upozoriti svog liječnika ili ljekarnika.
 • Ako nosite kontaktne leće, provjerite s ljekarnikom ili liječnikom možete li uz njih koristiti kapi. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button