Oči - 6. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Mirko Ratković, dr.med., spec. oftalmolog, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Osjećaji zapisani u zjenicama oka

Pogled u nečije oči može nam doista otkriti jako puno, posebno ako se u priču uplete znanost, točnije – pupilometrija

zjenica oka pupilometrija emocije osjećcaji

Svatko zna da će zjenica oka promijeniti svoju veličinu ovisno o količini svjetla kojoj je oko izloženo. Međutim, ako smo u strahu, zjenice će se također proširiti uz širenje i vjeđnih rasporaka. Od tuda i dolazi izreka da su „u strahu velike oči“.

Oftalmolozi otkrivaju: Koje sunčane naočale odabrati za ljeto

Što nam širina zjenica može reći o ljudima s kojima komuniciramo? Možemo li i kako prepoznati one koji su u strahu, pred koje stavljamo teške zadatke ili koji su zaljubljeni (u nas)?

Počnimo od svjetlosti

S više svjetla, zjenica se sužava i postaje manja. Kada smo u mraku, manja količina svjetla je poticaj za širenje zjenica kako bi više svjetla dospjelo do stražnjeg dijela oka. Na svjetlo ne reagiramo svjesno – reakcija je kontrolirana autonomnim živčanim sustavom koji automatski prilagođava promjer šarenice odgovarajućoj količini svjetla koja ulazi u oko kako bi slika koju vidimo bila što bolja. Baš kao i otvor fotografskog aparata.

U šarenici se nalaze dva mišića:

  • Cirkularni mišić (sfinkter) ima raspoređena vlakna u obliku prstena koji sužava zjenicu do veličine 2 mm.
  • Radijalni mišić (dilatator) ima raspoređena vlakna poput žbica na kotaču i može proširiti zjenicu do 8 mm.

Zjenica i emocionalno stanje

Ali, autonomni živčani sustav ne kontrolira samo reakcije zjenica na svjetlost, već nam otkriva emocionalne i mentalne odgovore. Kada smo pod stresom, simpatički ogranci pokrenuti “borba ili bijeg” stimulusom uzrokuju širenje zjenice. S druge strane, parasimpatički ogranici pokrenuti “odmor i probava” stimulusom dovode do sužavanja zjenica.

U svakom trenutku naše zjenice balansiraju između svjetlosnih i emocionalnih reakcija. Evo nekih primjera emocionalnih odgovora.

Zjenica se širi ako smo pred teškim zadatkom

Psiholog Sveučilišta u Princetonu Daniel Kahneman u svojoj studiji navodi da će se ispitaniku zjenice proširiti ako ga upitamo koliko je 8 x 21, ali da će postati još šire ako ga zamolimo da pomnoži brojeve 8 i 47. Koji god da je problem, zjenice će ostati široke sve dok ne dođemo do rješenja ili dok ne odustanemo.

Široke zjenice razotkrivaju želje prije nego što ih izgovorimo

Wolfgang Einhauser-Treyer, neuropsihijatar na Philipps Sveučilištu Marburg zamolio je ljude da pritisnu gumb u bilo kom trenutku u rasponu od 10 sekundi. Širenje zjenica započelo je oko 1 sekundu prije negoli su pritisnuli gumb, a nastavilo se sa širenjem jednu do dvije sekunde nakon pritiska.

Što nam govori znanost o veličini zjenica?

Znanost o veličini zjenica se naziva pupilometrija i koristi se u istraživanju različitih psiholoških fenomena uključujući: pospanost, introverziju, sekusalni interes, rasne preference, shizofreniju, moralne sudove, autizam i depresiju.

umjetne suze i sindrom suhog oka

Znate li zašto su suze važne za dobar vid?

Ako imate sindrom suhog oka, umjetne suze koje se nanose u oči lokalno u većini slučajeva mogu ublažiti tegobe,...

SAZNAJTE VIŠE

Široka zjenica, uvjetovana nagonima za produljenjem vrste, kod životinja omogućuje mužjaku da kroz širi zjenični otvor može u vidnom polju ispred sebe primijetiti što više ženki. Ova reakcija se zadržala i kod ljudi: kada smo na romantičnoj večeri ili u blizini osobe koja nam se sviđa, zjenice se prošire. Široka zjenica daje „zaljubljenim očima” poseban sjaj i tada oči uistinu postaju ogledalom nečije duše i emocija.

Dakle, sljedeći put kada pogledate u nečije oči, imajte na umu da možete vidjeti mnogo više od boje. Pogledom u zjenice možemo ponekad biti na tragu onoga što se događa u nečijoj glavi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button