Oči - 7. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Oftalmolozi otkrivaju: Koje sunčane naočale odabrati za ljeto

Blještavo sunčevo svjetlo može štetno utjecati na naše oči. Stoga je važno odabrati sunčane naočale s kojima nećemo samo izgledati cool

kako odabrati suncane naocale UV zrake suncevo svjetlo

Tko od nas sa sunčanim naočalama ne izgleda cool? Osim što nam daju tajanstven i privlačan izgled, sunčane naočale štite naše oči i dobro ih je nositi zbog niza drugih zdravstvenih razloga.

Kao prvo, usporit ćete stvaranje sitnih borica koje nastaju u kutovima vaših očiju. Manje ćete žmirkati na suncu i time spriječiti preuranjeno boranje vaše kože. Uz to, nošenjem sunčanih naočala zaštitit ćete vaše bjeloočnice od izravne izloženosti UV zrakama. I time ćete smanjiti opasnost od njihova oštećenja. Pojavite se ponosno na vašoj omiljenoj plaži ili u prirodi sa sunčanim naočalama i nemojte se ustezati od njihova nošenja, čak i kada je oblačno vrijeme. Nabavite ih i vašim mališanima. Neka i njihove oči budu propisno zaštićene.

Uz neke lijekove sunce je posebno štetno za oči

A po kojem biste kriteriju trebali izabrati sunčane naočale? Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta preuzetih sa zdravstvenog portala webmd.com.

Sunčane naočale trebaju štititi od UV zraka

Sunce, znamo to još iz školske klupe, odašilje UV zračenje kojeg možemo vidjeti i osjetiti. U malim dozama to zračenje potiče stvaranje vitamina D. No previše UV zraka može nam stvoriti probleme kao što su opekline ili rak kože. O oštećenju vida da i ne govorimo.

Zato je prilikom izbora sunčanih naočala najvažnije pročitati specifikaciju proizvoda. Pitanje koje si moramo postaviti je sljedeće: blokiraju li moje sunčane naočale UVA i UVB zrake sa 100% učinkovitošću? Ako je odgovor ne, onda ih nemojte kupovati bez obzira na njihovu povoljnu cijenu.

Previše UV zraka može dovesti do stvaranja katarakte. A može i razorno djelovati na vašu očnu retinu na kojoj leži odgovornost za jasnoću vida. Osim toga, vjerojatno već napamet znate i upozorenje da UV zračenje može djelovati na promjene u stanicama te dovesti do nastanka raka kože.

Izlaganjem sunčevim zrakama nećete, dakako, odmah dobiti rak očiju, ali može se dogoditi da vam odeblja okolno tkivo i uzrokuje neugodan osjećaj.

Neka vam dobro pristaju

Ako vam sunčane naočale na pristaju najbolje uz lice, neke UV zrake mogle bi se potkrasti ispod njihova štita i štetno djelovati na vašu kožu ili oči.

Ako pitate oftalmologe za savjet oni će vam reći da potražite takve naočale koje sjajno pristaju obliku vašeg lica. One ne bi smjele dodirivati vaše trepavice, a opet ne bi trebale ni biti postavljene predaleko od oka te bi bilo u redu da su poravnate s linijom vaših obrva.

Sunčane naočale koje lijepo „uokviruju“ vaše oči mogu najbolje blokirati zalutale UV zrake. I usput ih obraniti od pijeska, prašine i alergena. Čestica koje stvarno ne želite u svojim očima.

kako odabrati suncane naocale UV zrake suncevo svjetlo2

Naočale s polariziranim lećama

Naočale s polariziranim lećama uklanjaju odsjaje s površine vode ili snijega, pojačavaju kontrast te ublažavaju naprezanje očiju. I dobar su izbor kada ste često vani uz more, jezero, odnosno vodene površine.

One same po sebi nemaju UV zaštitu, pa je važno da uzmete kvalitetni model koji ima i ugrađenu zaštitu od ultraljubičastih zraka.

Na plaži ili na krstarenju s njima ćete svakako vidjeti bolje. Ali pokušate li gledati u spravice kao što su pametni telefoni ili laptopi možda ćete imati problema sa razaznavanjem. Zato razmislite o vašim prioritetima.

Što tamnije to bolje?

Ako su sunčane naočale koje već neko vrijeme želite kupiti izrazito tamne boje, pomislit ćete da su idealne za zaštitu od svjetla. No boja nije toliko presudna koliko moć naočala da blokiraju UV zrake. Ponovit ćemo to još jednom: važno je da dobro pročitate specifikaciju proizvoda i potražite podatak koji vam potvrđuje da vaš primjerak doista štiti od UV zraka!

Pojasnimo to slikovitim primjerom: vaša zjenica, odnosno onaj tamni kružić u središtu vašeg oka, kontrolira koliko će svjetlosti biti pušteno u unutrašnjost oka. Kada nosite zatamnjene neočale, leća se više otvara kako bi propustila više svjetla. A ako vaše sunčane naočale nemaju odgovarajuću UV zaštitu, tada ćete u oko pripustiti više ultraljubičastog zračenja.

Plastika ili staklo?

Možda se pitate i koji je materijal bolji za sunčane naočale: onaj od stakla, plastike ili možda polikarbonata? Prepustite se svojem ukusu, ali pazite da ne ugrozite vlastiti vid. Neke naočale, pogotovo one sa zakrivljenim lećama, mogu uzrokovati iskrivljenje vidnog polja. A to baš nije dobra opcija za naočale, pa makar bile sunčane, zar ne?

Ako vas put nanese pored neke benzinske postaje i na njoj usput odlučite kupiti sunčane naočale, vjerojatno je da će biti lošije kvalitete. No, s druge strane, ni viša cijena ne jamči nužno da ćete za svoj novac dobiti sunčane naočale s vrhunskom zaštitom od UV zraka..

Sunčane naočale za sve

Kada sebi kupujete nove naočale, sjetite se nabaviti ih i vašoj djeci. I neka ih nose kada su vani, osobito kada je sunčano vrijeme. Istraživanje Američke akademije za oftalmologiju provedeno 2014. godine otkrilo je da samo 32% roditelja potiče svoju djecu da nose sunčane naočale koje blokiraju ultraljubičaste zrake.

Sunčane naočale obavezne su ljeti

Ljeto, sunce, more i – vaše oči

Tijekom vremena, sunčeve zrake mogu ozbiljno oštetiti oči i okolnu kožu vjeđa te uzrokovati gubitak vidne oštrine, razvoj mrene,...

SAZNAJTE VIŠE

Kad god pomislite da biste trebali staviti kremu za sunčanje na vašu kožu, podsjetite se da biste tada trebali nositi i sunčane naočale. I vi i vaša djeca. Kao roditelj imajte na umu i činjenicu da vaša djeca počinju akumulirati oštećenja od UV zraka čim se prvi put izlože suncu. Zato je važno da imaju i kvalitetne sunčane naočale. One će im pružiti potrebnu zaštitu, a kao dodatni bonus, vaša će djeca s njima izgledati cool.

Izvor: https://www.webmd.com/eye-health/features/how-to-pick-good-sunglasses#1

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button