Lijekovi i terapije - 8. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Uz neke lijekove sunce je posebno štetno za oči

Za razliku od većine drugih organa, oči nemaju sposobnost oporavka nakon štetnog događaja. Intenzivno sunčevo svjetlo može izazvati oštećenje oka, čija se osjetljivost pojačava uzimanjem nekih lijekova

Zaštitite oči od sunca sunčanim naočalama

Neki lijekovi mogu izazvati nuspojavu pri izlaganju suncu koju zovemo fotosenzitivnost. No osobe koje takve lijekove uzimaju najčešće nisu svjesne da se opasnost po zdravlje ne odnosi samo na kožu nego i na oči, jer se njihova reakcija ne primjećuje odmah.

UVA, UVB i UVC

Spektar sunčeva zračenja uključuje vidljivo svjetlo, kao i nevidljivo koje se zove i ultraljubičasto zračenje (UV zračenje). Razlikujemo UVA, UVB i UVC zrake. Iako nam je sunce potrebno za život i zdravlje, danas je općepoznato da pretjerano izlaganje sunčevim zrakama dovodi do obolijevanja kože i očiju, a posebno nastanka opasnog raka kože, melanoma. 

UVA zrake izazivaju tamnjenje kože, ali zbog pretjeranog izlaganja suncu mogu poslije izazvati fototoksična i fotoalergijska oštećenja kože i očiju jer zapravo mijenjaju strukturu DNK molekule. Prilikom pretjeranog izlaganja suncu UVB zrake dovode do dehidracije kože, nastanka crvenila i opekotina. UVC zrake još ne dopiru do površine Zemlje jer se razgrađuju u višim slojevima atmosfere, ali već u manjem kontaktu s ljudskim organizmom izazivaju naglo i obilno propadanje stanica.

Rizici izlaganja suncu

Većina naših organa ima sposobnost oporavka nakon štetnog događaja. Nažalost, oči nemaju takvu sposobnost i gotovo svaka ozljeda ili oštećenje na njima ostavljaju trajne posljedice. Intenzivno sunčevo svjetlo može izazvati jako oštećenje oka, privremeno ili čak trajno sljepilo te karcinom oka.

Dugotrajna izloženost nezaštićenih očiju čak i manjem intenzitetu UV zračenja dovodi do sporih, ali trajnih oštećenja oka. Smatra se da je UV zračenje jedan od vodećih uzročnika nastanka sive mrene, koja pak uzrokuje sljepilo, a povezano je i s nastankom makularne degeneracije.Ove promjene češće su u osoba svijetle puti, odnosno svijetlih očiju.

Sunčane naočale s UV filtrom

Najbolja zaštita očiju je nošenje sunčanih naočala s UV filtrom. Oči koje se štite samo staklima, bez UV filtra, još više stradavaju jer tamno staklo izaziva proširenje zjenice, odnosno više otvara oko štetnim sunčevim zrakama. Posebno je opasna refleksija sunčevih zraka na snijegu, svijetlim pješčanim plažama ili bijeloj površini broda jer se pojačava ukupni intenzitet zraka. Kako posljedice na oku nastaju znatno poslije, a oštećenja nastaju već u dječjoj dobi, stoga i djecu treba zaštititi sunčanim naočalama s UV filtrom.

I kad je oblačan dan i u zimskom periodu treba nositi zaštitne sunčane naočale s deklariranom, po mogućnosti, stopostotnom UV zaštitom

Nuspojava lijekova

Poznato je i da neki lijekovi mogu izazvati nuspojavu prilikom izlaganja suncu koju zovemo fotosenzitivnost. Ova se reakcija može javiti ako se lijek nanosi na kožu, ali i onda kada se lijek uzima oralno. Valja znati da se nuspojava prilikom izlaganja suncu neće javiti kod svih osoba, nego samo kod nekih, kao, uostalom, i svaka druga nuspojava.

Nuspojava se najčešće očituje kožnom reakcijom, no pri toj pojačanoj osjetljivosti na sunce i oči su pojačano osjetljive, a reakcija na očima neće se odmah primijetiti.

Velik je broj lijekova koji mogu izazvati ove reakcije:

  • antibiotici, posebno tetraciklini i ciprofloksacin,
  • triciklički antidepresivi,
  • neki diuretici,
  • neki hipolipemici,
  • neki antihipertenzivi,
  • neki nesteroidni protuupalni lijekovi,
  • neki antidijabetici;
  • neki hormoni,
  • neki citostatici…

Preporuke koje vrijede za sve

Svojevremeno je istraživanje Američkog oftalmološkog društva pokazalo je da većina pacijenata koji uzimaju neki od fotosenzitivnih lijekova nije svjesna činjenice da su im oči također ugrožene. Gotovo jedna trećina ispitanih pacijenata uzimala je neki od fotosenzitivnih lijekova i većinom su znali da tada moraju posebno zaštiti kožu, no, nažalost, nisu znali da je jednako potrebno zaštititi i oči.

Stoga su izdane posebne preporuke za pojačanu zaštitu očiju osoba koje primjenjuju neki od lijekova koji mogu izazvati fotosenzibilnu reakciju. Bez obzira na jakost sunca, odnosno i kad je oblačan dan i u zimskom periodu treba nositi zaštitne sunčane naočale s deklariranom, po mogućnosti, stopostotnom UV zaštitom, i to i od UVA i i od UVB zraka, te s okvirima koji dobro prianjanju oko cijelih očiju. To posebno vrijedi za osobe svijetlih očiju i one koji rade na otvorenom. Kako postoje i leće koje imaju UV zaštitu, oftalmolozi upozoravaju da one štite samo šarenicu oka, a ne i cijelo oko te se i takvim osobama preporučuje nošenje zaštitnih naočala.

Gotovo jedna trećina ispitanih pacijenata uzimala je neki od fotosenzitivnih lijekova i većinom su znali da tada moraju posebno zaštiti kožu, no, nažalost, nisu znali da je jednako potrebno zaštititi i oči

Ove preporuke, iako su upućene prvenstveno pacijentima koji uzimaju lijekove, vrijede za sve. Naime, oftalmolozi smatraju da nošenje sunčanih naočala treba shvatiti kao i nošenje cipela, odnosno kao svakodnevnu naviku zaštite dijela tijela, da bi se što dulje zadržalo zdravlje očiju. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button