Oči - 16. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Doria Gabrić, dr.med., Klinika Svjetlost

Je li online škola ostavila posljedice na dječjim očima?

Iako dječje oči imaju veliku mogućnost prilagodbe na gledanje na različitim udaljenostima, rad na blizinu povećava mogućnost razvoja kratkovidnosti

kratkovidnost kod djece racunalo mobitel tablet sindrom kompjuterskog vida

Suvremeni svijet sve više zahtijeva rad u zatvorenom prostoru i rad za računalom. Novonastalnom pandemijskom situacijom još smo više prikovani uz njih, ali ne samo mi odrasli, nego i naša djeca. Online škola povećala je broj sati koje djeca provode za ekranima svojih računala, tableta i mobitela, a roditelji su zabinuti za zdravlje njihovih očiju.

Tehnologija i razvoj djece: kako digitalizacija utječe na odgoj djece

Dječje oči imaju veliku mogućnost prilagodbe na gledanje na različitim udaljinostima, ali posljedica rada na blizinu je potencijalno veća mogućnost razvoja kratkovidnosti, iako to nije jedini čimbenik koji na njega utječe.

Simptomi kratkovidnosti i pravilo 20-20-20

Dijete koje razvije kratkovidnost će se žaliti da ne vidi dobro na daljinu, približavat će se televiziji da bolje vidi, može škiljiti ili se žaliti na glavobolje. Tada je potrebno obaviti oftalmološki pregled s ciljem utvrđivanja zdravlja oka i prepisivanja naočala.

Roditelji mogu pokušati prevenirati razvoj kratkovidnosti tako da s djetetom poštuju pravilo 20-20-20 koje kaže da bi za svakih 20 minuta provedenih na računalu osoba trebala gledati u daljinu na najmanje 20 stopa (6 metara) tijekom 20 sekundi. Na taj se način očima omogućuje odmor.

I djeca mogu dobiti sindrom kompjuterskog vida

Također se zbog dugog rada na računalu može javiti takozvani sindrom kompjuterskog vida. Riječ je o stanju koje nije bolest već prolazni splet različitih simptoma koji su povezani s radom na računalu, a uključuje:

 • glavobolje,
 • zamagljen vid,
 • bol u vratu,
 • umor i zamor očiju,
 • nadražene i suhe oči te
 • probleme u ponovnom fokusiranju pogleda.

Sindrom kompjuterskog vida se javlja jer gledanjem u računalo „zaboravimo“ treptati odnosno trepćemo u prosijeku pet puta rjeđe što dovodi do pojave suhoće očiju koja izaziva takve simptome.

Takvo stanje se češće javlja kod odraslih nego kod djece, ali treba ga imati na umu ako se dijete žali na takve simptome.

Pravila očuvanja dobrog vida:

Važno je da:

 • dijete uvijek radi u uvjetima dobrog osvjetljenja,
 • nosi svoje naočale ako su mu ranije prepisane,
 • da mu se podesi svjetlina ekrana koja mu odgovara,
 • radi pauze prema 20-20-20 pravilu,
 • ne drži ekran preblizu,
 • da se održava vlažnost prostora,
 • smanji direktan utjecaj rashladnih uređaja na dijete
 • po potrebi mu se uvijek mogu kapati i umjetne suze koje će olakšati simptome.

Često pitanje koje roditelji postavljaju jest utjecaj plavog svjetla kojeg emitiraju ekrani. Ono nema utjecaj na vid jer ekrani ne emitiraju jako plavo svijetlo koje bi moglo imati utjecaja u kasnijem životu.

Djeca i tehnologija

U sjeni ekrana: kako zaštititi zdravlje školaraca digitalnog doba?

Od samih početaka razvoja civilizacije čovjek je koristio stečena znanja i iskustva, najprije radi preživljavanja, a kasnije radi ovladavanja...

SAZNAJTE VIŠE

Ali plavo svjetlo stimulira stanice koje će djelovati na cirkadijani ritam, odnosno ritam dan-noć; zbog njega mozak dobiva informacije da je dan i ne stvara potrebne uvijete za pripremu mozga za spavanje, odnosno odgađa uspavljivanje i smanjuje kvalitetu sna. Stoga je važno ograničiti gledanje u ekrane prije spavanja kako bi djetetu omogučili što bolji san.

Na sve izazove novoga doba za naše oči možemo odgovoriti. Stoga roditelji obratite pozornost na što vam se vaše dijete želi i pravovremeno mu pružite odgovarajuću pomoć, vašu ili našu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button