Dom i obitelj - 9. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Hrvoje Šimić, IT stručnjak

Slučajni informatičar: Mali vodič za roditelje u doba digitalne izolacije

Okolnosti su htjele da roditeljima pripadne još jedna važna uloga – da postanu informatičari i stručnjaci za nadzor svoje djece. Kako se snaći u tom svijetu te zaštititi djecu, ali i sebe?

skola na daljinu ucenje preko interneta sigurnost komunkacija roditelji djeca

Uvijek vam se činilo kako djeca previše vremena provode na mobitelu, tabletu, Internetu. Sad provode još i više, a vi im to ne možete zabraniti. U ovo doba izolacije, ti uređaji su dragocjena veza prema njihovim učiteljima i prijateljima. Škola na daljinu ušla je u dakle naše domove gdje su roditelji postali važni asistenti u nastavi pa je učenje preko interneta postalo dio obiteljske svakodnevice.

Nitko nije planirao da to ovako ispadne. Nitko ne misli da je dobra ideja da baš vas proglasi školskim informatičarom, tako je slučajno ispalo. Znam kako vjerojatno niste u tome stručni. Ako vas to tješi, čak i računalni stručnjaci nekad nisu u stanju držati korak s napretkom tehnologije i svim novim trikovima. Ali ne očajavajte: uz malo truda i poštivanjem nekoliko pravila možete popraviti svoje šanse da iz ove pandemije izađete i digitalno zdravi.

Tehnologija i razvoj djece: kako digitalizacija utječe na odgoj djece

Oprema za školu

Naprasna digitalizacija našeg obrazovnog sustava dogodila se jednim dijelom preko leđa (i džepa) roditelja. Očekuje se da svaki školarac, od petog osnovne naviše, imaju odgovarajuću digitalnu opremu kući, što se u praksi svodi na laptope ili stolna računala. Dovedeni ste pred gotov čin, i najbolje što vam itko može sad reći je: snađite se s onim što imate. Ako učeniku treba uređaj, najbolje da ima svoje računalo. (Više školaraca može u teoriji dijeliti isti uređaj, ali ne moram vam objašnjavati koliko je to u praksi izvedivo.) Ako vam se čini da je to računalo presporo ali ne i prestaro, možda će pomoći reinstalacija.
Ako im date svoj laptop, morate im otvoriti zasebne korisničke račune. To nije teško, a jako je korisno. Izbjegavajte im dati službene uređaje koje koristite za posao, ili na kojima držite osjetljive podatke.

Kad im otvorite poseban korisnički račun, taj račun ne smije imati administratorske ovlasti. Ako im treba nešto instalirati, to ćete trebati vi. Ne dajte im da se prijavljuju na vaš e-mail račun, niti bilo koji drugi važan račun. Ne dajte im pristup do vaših osjetljivih dokumenata. Obični korisnici na operacijskom sustavu Windows ne mogu vidjeti sadržaj osobnih dokumenata drugog korisnika, ako ih držite među “Mojim dokumentima”. Najbolje je da se prijavite kao oni i pokušate doći do svih datoteka i programa za koje ne želite da oni imaju pristup: ako uspijete, to znači da imate problem.

Zašto trebamo biti pažljivi?

Virtualan svijet je stvaran, i opasnosti u tom svijetu su također stvarne. Ako zatvorite oči opasnosti neće nestati. Prvi problem je očuvanje vaših podataka. Ne želite da dijete slučajno promijeni ili izbriše neku bitnu datoteku. Drugi je tajnost, svi mi među našim podacima imamo informaciju za koju ne bi htjeli da je bilo tko može vidjeti (ako mislite da vi nemate to je samo zato što niste dovoljno pažljivo pogledali što je tamo). To mogu biti osobni podaci, slike, poslovne tajne. Ovdje je važno i da nitko nema pravo čitanja vaših dokumenata, e-pošte i da nema pristup dijeljenim mapama ili kopijama. Treći problem je kontrola. Ne želite da vam dijete nehotice pošalje neki poslovni zahtjev, da namjerno kupi nešto što definitivno ne bi trebao, ili pokrene sumnjiv program za koji misli da je igrica. Zato jednostavno ne smijete dati djetetu mogućnost da ima pristup vašim podacima i korisničkim računima. Ako se nešto dogodi, nije dijete krivo nego vi.

Što je s mobitelima i tabletima?

Za razliku od laptopa, mobilni uređaji su zamišljeni kao osobni predmeti. Vaš mobitel je vaš mobitel, a ne obiteljski. Tablet isto. Zato ne dajte djeci da koriste mobitel na kojem imate išta važno. Ako imate u kućanstvu tablet koji bi mogli koristiti zajednički, uklonite s njega problematične korisničke račune i podatke, ili ih zaštitite posebnim aplikacijama. Aplikacija za kontrolu korištenja vašeg mobilnog uređaja ima puno, i za Android i za Apple proizvode, pogotovo ako ste spremni potrošiti novce na njih. Standardan način nadzora i kontrole Android uređaja je Googleov Family Link https://families.google.com/intl/hr/familylink/ (roditelji ga mogu koristiti i s iPhonea), dok za kontrolu iPhone i iPad korisnika postoji ugrađena funkcionalnost Screen Time https://www.apple.com/families/ Ta funkcionalnost je besplatna i možete početi s njom.

Tri stupnja nadzora djece na internetu

Programi za nadzor djece mogu vam se učiniti kao roboti koji će se brinuti o vašoj djeci umjesto vas, ali oni to nisu. Čarobnih rješenja nema. Ako želite kontrolirati morat ćete se potruditi, morat ćete surađivati s vašom djecom, i shvatiti da postoje barem tri stupnja nadzora, svaki od njih sve dublje zadire u slobode vašeg djeteta.

Prvi stupanj: osvještavanje korištenja
Mjerenje koliko dijete koristi digitalne uređaje i što radi. Većina ljudi se iznenadi kad vide kako im vrijeme odlazi na gluposti. Djeca i roditelji bi se zajedno trebali dogovoriti koliko je razumno koristiti uređaj, i onda se držati tog dogovora, korigirajući svoju percepciju prema informacijama koje nam aplikacija daje.

Drugi stupanj: ograničenja
Nemogućnost korištenja neke funkcionalnosti, određivanje vremena kada ili koliko se pojedina funkcionalnost smije koristiti. Postavite granice trajanja zabave, i onemogućite korištenje mobitela kad je vrijeme za spavanje ili rad.

Treći stupanj: špijuniranje
Roditelj može vidjeti što dijete piše, što je sve tražilo i radilo. Ovo je najteži oblik zadiranja u djetetove slobode, a naročito u njihovu privatnost. Ovdje je Googleov Family Link pogotovo napasan. No ako mislite da vam treba softver za špijuniranje, vjerojatno vam još više treba razgovor u obitelji. Gubitak povjerenja je puno gore od tehničkih detalja, a nadmudrivanje u svijetu tehnologije je bitka koju ćete prije ili kasnije izgubiti.

Kad im treba zabava

Kako ne mogu ići na svoje standardne aktivnosti, puno djece popunit će to vrijeme igricama i video sadržajem, a vi ćete biti preumorni da im to branite. No bilo bi dobro da pazite što to igraju i gledaju. Common sense media https://www.commonsensemedia.org/ daje recenzije filmova, serija i igara s informacijom o tome za koju dob ih preporučuju. Pogledajte i koje kanale na YouTubeu vaša djeca posjećuju i pogledajte ih malo i sami.

Mobiteli djeca tehnologija

Mladi u virtualnom svijetu: Rizici odrastanja u džungli ekrana

Digitalno doba suočilo je roditelje s potpuno novim izazovima– kako mobiteli, tehnologija i djeca mogu koegzistirati, a da posljedice...

SAZNAJTE VIŠE

Kad djeci fali komunikacija

Djeca danas u pravilu komuniciraju elektroničnim putem, a sad će to biti pogotovo izraženo. Od silne želje da se osjećaju blisko s prijateljima slat će im poruke, snimat će se. No razgovor preko chata, društvenih medija, video ili audio poruka, nije isto kao i komunikacija uživo, riječi koje nestanu u vjetru. Komunikacija preko Interneta ostavlja digitalan trag. Netko može proslijediti njihovu poruku, napraviti snimku ekrana, podijeliti s onima za koje vaše dijete nije mislilo. A može se dogoditi da snime i vaš lik ili glas, dok ste opušteni u privatnosti vašeg doma i mislite kako vas nitko ne može čuti ni vidjeti.
Stoga im osvijestite te opasnosti. Postavite stroga pravila kad i gdje se mogu snimati i što tom prilikom smiju raditi.

Postaju više uključeni u digitalne aktivnosti

Nastavnici će vašoj djeci slati upute da počnu koristiti neke Web stranice i servise. Prijatelji će ih zvati da instaliraju nove programe ili da se uključe u online zajednice. Oni sami će iz dosade više istraživati i eksperimentirati. U nedostatku poticaja u fizičkoj okolini, njihov svijet s vremenom postaje sve više virtualan.

To nije loše samo po sebi. Koliko god se možda to vama ne sviđa, Internet i visoka tehnologija su dio vremena u kojima oni odrastaju. Sjetite se što su vama roditelji branili samo zato što oni to nisu razumjeli, tehnologiju koje nije bilo u njihovo doba.
No da bi se uključili moraju pokazati kako su odgovorni. Moraju paziti na lozinke, gdje ih upisuju, koje podatke odaju i s kim tamo komuniciraju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button