Psiha i emocije - 4. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Čišćenje od društvenih medija: što je to i zašto vam treba

Jeste li ovisni o društvenim mrežama? Višednevan "odmor" od online svijeta mogao bi koristiti vašem zdravlju, poslu i odnosima

društvene mreže, internet, ovisnost, online

Davno je prošlo vrijeme kad je internet bio samo korisna tehnologija. U međuvremenu je postao krupan i bitan dio naših života, no izronile su i njegove loše strane, ili - preciznije - naše slabosti. Milijuni pjesama, videa i filmova, igre, shopping, vijesti, informacije, edukacija, druženje... Zašto bi se itko odricao tog lako dostupnog bogatstva sadržaja?

Uza sve blagodati, internet, a osobito društveni mediji, imaju moć “upropastiti” život manje stabilnim i discipliniranim osobama. Ako niste sami postali žrtva ovisnosti o Facebooku, Instagramu i Twitteru, vjerojatno poznajete nekog tko je toliko opsjednut njima da je zapostavio školu, profesiju, zdravlje i bližnje.

Mnogi su razlozi zbog kojih bi vam se isplatilo olabaviti spone s društvenim medijima.

Zamka digitalnog doba: tinejdžeri ovisni o malim ekranima su nesretniji

Brojne prednosti od odlaska offline

Oslobodit ćete se uspoređivanja

Čim više “visite” na društvenim mrežama, tim se više uspoređujete. Gledajući tuđe namještene i našminkane profile gubite samopoštovanje i padate u šake zavisti.

Odbacit ćete virtualna priznanja

Lajkovi, povoljni komentari i dijeljenje vaših objava donose zadovoljstvo, no ono je kratka vijeka, a novu dozu virtualnog aplauza platit ćete s još uzaludno potrošenog vremena i energije. Nije li bolje izaći iz začaranog kruga?

Unaprijedit ćete društvene vještine

Tko se druži uglavnom online, zaboravlja ili ne razvija umijeće upoznavanja i ophođenja u stvarnosti. Odnos uživo i dalje je važan, a ponekad je nezamjenjiv. Ograničenost na online kontakte donosi osamljenost i depresiju.

 Vaša će privatnost biti zaštićenija

Ako ste ovisnik o društvenim mrežama, vjerojatno objavljujete i ono što nije za tuđe oči.  Što manje živite online, bit ćete sigurniji od neželjenih zadiranja “frendova” i hakera u vašu intimu.

Popravit ćete raspoloženje

Istraživanja pokazuju da je korištenje društvenih medija i digitalne tehnologije iznad određene mjere povezano s depresijom i anksioznošću.  

Bolje ćete spavati

Mnogi su ovisnici online do kasno u noć te odmah poslije buđenja. Nažalost, umjetna svjetlost od tehnologije ometa usnivanje i remeti san. Ugasite spravice bar dva sata prije odlaska na počinak.

Dobit ćete više slobodnog vremena

Prosječan korisnik društvenih medija provodi dva sata na svojoj omiljenoj mreži, a k tome valja pribrojiti opće surfanje, igranje, gledanje filmova i glazbenih videa.  

Započnite čišćenje odmah!

Ovisnost o društvenim medijima stvarna je i može značajno smanjiti kvalitetu vašeg života.

Neka vam cilj bude značajno skratiti vrijeme i smanjiti emocionalnu vezanost uz društvene mreže. Razumno je korištenje ono koje vas ne opterećuje i ne ometa u važnim aktivnostima. Proučite strategije koje bi vam mogle poslužiti i počnite digitalno čišćenje odmah!

Najuspješnije ćete nadvladati ovisnost ako naglo i potpuno raskinete s njenim izvorom, umjesto da postupno skraćujete vrijeme provedeno online. Budite offline neko vrijeme. Deaktivirajte profile i deinstalirajte sve aplikacije za društvene medije.

Online komunikacija: Može li tehnologija narušiti bliske odnose?

Može li tehnologija narušiti bliske odnose?

Online komunikacija zavukla se u sve slojeve društva, a mnogi su naši bliski odnosi upravo zbog toga izgubili na...

SAZNAJTE VIŠE

Dajte lozinke svojih profila osobi od najvećeg povjerenja. Zamolite je da ih promijeni i da vam ne daje nove dok ne prođe određeni rok. Kod ove metode postoji rizik da će ta osoba ipak kopati po vašem profilu.

Uputite se na sportski teren ili u dvoranu. Dok trčite ili izvodite vježbe bit će vam teško baratati sa smartphoneom pa ćete se vjerojatno odmoriti od njega barem onoliko koliko traje vježbanje. Osim toga, umjereni tjelesni napori dižu raspoloženje i smanjuju potrebu za “drogom” zvanom Facebook, Messanger ili Instagram.  

Prije objeda i spavanja odložite smartphone ili tablet u najdalju prostoriju u stanu. Ovo bi moglo djelovati ako ste dovoljno lijeni za ponovno ustajanje.

Stručna pomoć nije tabu

Ako ste bili jako navučeni na društvene mreže, vjerojatno ćete trpjeti apstinencijsku krizu. Tjeskoba će vas navoditi da se što prije spojite i provjerite poruke, statuse, komentare. Strahovat ćete da propuštate nešto važno, no to je samo iluzija. Iskrsne li nešto važno, onaj tko vas treba kontaktirat će vas telefonom ili uživo.  

Ako niste sposobni sami uspostaviti zdrav odnos prema društvenim mrežama i internetu općenito, zatražite liječničku ili psihološku pomoć. U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” 2017. je otvorena prva hrvatska dnevna bolnica za internetske ovisnike, kakvih u SAD-u i Zapadnoj Europi ima od početka stoljeća.  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button