Odnosi i veze - 13. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

“Hormon ljubavi” oksitocin mogao bi pomoći u terapiji depresije, anksioznosti i autizma

Hormon oksitocin koji se veže uz ljubav, prisnost, majčinstvo i dodire, nalazi primjenu na brojnim terapijskim područjima, a njegove razine možete podići i sami, bez recepta ili pripravaka

Hormon ljubavi oksitocin ljubav

Možda ste čuli da oksitocin nosi nadimke “hormon ljubavi” i „hormon maženja“. Zaslužuje ih jer je njegovo lučenje povezano s tjelesnim zbližavanjem i prisnošću između ljubavnih partnera, majke i bebe, pa čak i prijatelja.

Oksitocin je moždani hormon koji nastaje u hipotalamusu, a žlijezda hipofiza luči ga u raznim intimnim situacijama. Ljudi u ranoj fazi romantičnih veza imaju povišen oksitocin u usporedbi sa samcima, pokazalo je istraživanje provedeno 2012. Početna zaljubljenost traje koliko i faza visokog oksitocina – oko šest mjeseci.

Volite se: Bez poštovanja i povjerenja ljubav ne opstaje

Ljubav i oksitocin – u kakvoj su vezi?

Oksitocin se osobito jako luči kad se zaljubljeni dodiruju, primjerice grle ili privijaju jedno o drugo. Budući da ovaj hormon stimulira centre za ugodu, svojom aktivnošću navodi ljubavnike na dodatno emocionalno zbližavanje.

“Koncentracija oksitocina raste tijekom uzbuđenja, spolnog odnosa i orgazma kod obaju spolova. Kod muškaraca raste već tijekom vizualne stimulacije, dok je ženama potrebna vaginalna stimulacija”, kaže dr. Maja Vukoja, psihijatrica s KBC Rebro u Zagrebu.

Oksitocin u žena prirodno doseže vrhunac u plodnoj fazi, čime je navodi na traženje seksualnog kontakta.

“Otkriveno je da se koncentracija oksitocina mijenja tijekom mjesečnog ciklusa žene. Nakon završetka menstruacije koncentracija raste, tijekom ovulacije doseže maksimum te se nakon toga opet spušta na najniže vrijednosti”, navodi dr. Vukoja.

Ključ za strast i novi život

Dodavanje oksitocina vodi do boljih seksualnih iskustava čak i kod dugoročnih partnera. U istraživanju koje je proučilo 29 heteroseksualnih parova sudionicima je davan oksitocin u obliku nazalnog spreja. Muškarci su izjavili da su tijekom istraživanja imali snažnije orgazme, a žene da su bile opuštenije i samouvjerenije u izražavanju želja pri spolnom činu.

Neseksualni oblici tjelesne bliskosti, primjerice zagrljaj s prijateljem ili članom obitelji, također potiču otpuštanje oksitocina. Dojenje djeteta daje majci “injekciju” oksitocina, a vrijedi i obrnuto: oksitocin u obliku spreja ili injekcije pomaže novim majkama da izlučuju mlijeko.

Već je dugo poznato i da oksitocin igra važnu ulogu u porodu, napominje dr. Vukoja. “Otkriće djelovanja oksitocina na maternicu doprinijelo je intravenoznoj primjeni ovog spoja tijekom poroda kako bi se pojačale kontrakcije, što je poznato pod nazivom drip.”

Pomoć kod psihijatrijskih poremećaja

Budući da je oksitocin povezan sa stanjima ugode i opuštenosti, neki su istraživači u zadnjih dvadesetak godina iskušali njegovo djelovanje protiv anksioznih i depresivnih poremećaja s ohrabrujućim rezultatima. Uzimanje oksitocina kao suplementa dovelo je kod sudionika istraživanja do poboljšane predodžbe o sebi i spektra ugodnih osjećaja poput srdačnosti, povjerenja, otvorenosti i empatije.

Dr. Eric Hollander iz bolnice Mt. Sinai Hospital u New Yorku postigao je uspjeh u poticanju društvenosti kod autističnih pacijenata dajući im intranazalni oksitocin. Tehnikom oslikavanja mozga utvrđeno je da oksitocin smanjuje aktivnost u područjima mozga poput amigdale, koje stvaraju tjeskobu, napetost i uzrujanost. Tko ima autizam i druge poremećaje koji utječu na snalaženje u društvu u pravilu je vrlo anksiozan.

Olakšava prepoznavanje

Oksitocin igra značajnu ulogu u pamćenju i prepoznavanju lica. Ako vam mozak proizvede oksitocin u trenutku kad upoznajete nekog, bolje ćete zapamtiti njegovo lice. Ovo vrijedi i za ljude koji vam nisu dragi: ako vam je oksitocin bio povišen prilikom upoznavanja, zapamtit ćete i antipatičnog pojedinca.

S druge strane, ovaj hormon navodi na privremeno zaboravljanje jezičnih elemenata. Kad je oksitocin povišen, kao što je tipično u stanju zaljubljenosti, i muškarci i žene imaju teškoća u pronalaženju riječi. To je razlog zašto povremeno, kad smo zaljubljeni, ostajemo bez teksta ili se nespretno izražavamo.

Mali “mentalisti”

“U toku razvoja djeteta, oksitocin potiče proces mentalizacije, odnosno razvoja sposobnosti razumijevanja unutarnjih stanja sebe i drugih, što je ključno za psihičko zdravlje i prikladne međuljudske odnose”, veli dr. Vukoja. “Osobe sa smanjenom razinom oksitocina češće provode vrijeme same, teže se uklapaju u timove i mogu imati problema u socijalnim kontaktima.”

Dizanje oksitocina u vlastitoj režiji

Oksitocin je u Hrvatskoj dostupan u bolnicama radi izazivanja trudova i sprečavanja poslijeporođajnog krvarenja, a u ljekarnama na recept radi poticanja izlučivanja mlijeka. Liječnici ga imaju pravo propisati i za druge indikacije ako procijene da bi pacijent od toga imao koristi.

Naiđete li na psihijatra ili liječnika opće prakse upućenog u djelotvornost oksitocina kod psihijatrijskih poremećaja, on vam može izdati privatni recept za nazalni sprej sa sintetičkim oblikom ovog hormona. Budući da njegova primjena izvan primarnih indikacija nije raširena, predlažemo vam nekoliko tehnika za prirodno poticanje lučenja oksitocina.

A) Seks i druženje

Već i sami zaključujete da je jedan od načina seksualna aktivnost, ali pomoći će vam i grljenje bližnjih, po mogućnosti u trajanju od 20 sekundi. Neseksualne društvene aktivnosti, uključujući susrete s prijateljima, također će vam podariti plimu oksitocina. Jedno je novije istraživanje utvrdilo da oksitocin raste i tijekom sudjelovanja u tračanju!

Ljubav i parovi - suprotnosti se privlace

Ljubavne veze: Zašto se suprotnosti (ne) privlače

Kada je u pitanju ljubav, jesu li kompatibilniji oni parovi čije se različitosti privlače ili se bolje pronalaze srodne...

SAZNAJTE VIŠE

B) Dobrota i milosrđe

Činjenje dobra siguran je način dizanja oksitocina, primjerice njegovanje bolesnih, doniranje u humanitarne svrhe ili volontiranje u utočištima za beskućnike. Dr. Waguih William Ishak, profesor psihijatrije na fakultetu Cedars-Sinai, kaže da je činjenje dobra i milosrđa jedan od putova do sreće. Po njegovim riječima, dobra djela dovode do otpuštanja oksitocina, dopamina i serotonina, koji su odgovorni za razne aspekte ugode.

C) Prijateljstvo sa psom

Nabavite kućnog ljubimca, najbolje psa, savjetuje američki psihijatar Paul J. Zac, koji je proveo veći broj istraživanja na oksitocinu. Maženje psa uzrokuje proizvodnju oksitocina kod čovjeka i psa. Druženje sa psećim prijateljem pomaže nekim anksioznim i depresivnim pacijentima da se osjećaju udobnije u ljudskom društvu. Dr. Zac je otkrio i da  primanje terapijske masaže umjerenog intenziteta podiže oksitocin i ohrabruje na interakciju s neznancima.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button