Odnosi i veze - 14. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Prednost stabilnih ljubavnih veza: zašto se u paru živi dulje i zdravije?

Partnerstvo duboko međusobno utječe na zdravlje – osoba s kojom ste u vezi može biti pokretač(ica) pozitivnih pomaka u vašem životu

Dijeliti ljubav i zdravlje

Prema svjetskim statistikama, takozvana „sentimentalna potrošnja“ na Dan zaljubljenih veća je nego ikad, no darovi se sve manje uručuju u materijalnom obliku – popularnije je voljenoj osobi priuštiti iskustvo poput putovanja ili odlaska u wellness što ima svojih prednosti.

Upravo takve zajedničke aktivnosti, u kojima se odmičemo od stresne i monotone svakodnevice, ne samo da će učiniti ljubavnu vezu „zdravijom“, već su doslovno zdrave za tijelo i dušu. Partnerstvo duboko međusobno utječe na zdravlje – osoba s kojom ste u vezi može biti pokretač(ica) pozitivnih pomaka u vašem životu, na primjer, da se napokon riješite cigareta, da prestanete odgađati posjet liječniku zbog učestale glavobolje ili problematičnih madeža.  

Ako vas partneri(ica) upozorava da biste zbog toga trebali nešto poduzeti, nemojte se odmah početi braniti, već se zapitajte nije li to glas razuma (ujedno glas ljubavi i brižnosti) dok vi možda zatvarate oči pred problemom

Nerijetko partner(ica) najprije primijeti promjene na vašem tijelu koje sami ne zamjećujete, poput sumnjivog madeža na leđima. Upravo se uz pomoć partnera najčešće otkriva apneja – prestanak disanja tijekom spavanja – koja se mora liječiti jer je opasna po život.

Upozorenja od srca

U paru se lakše zamjećuju i pojave koje pacijenti najčešće zanemaruju, poput neuobičajenog umora, slabljenja vida ili sluha, tjeskobe, prekomjernog uzimanja preparata za ublažavanje boli i za smirenje, prejedanja slatkišima…  Stoga, ako vas partneri(ica) upozorava da biste zbog toga trebali nešto poduzeti, nemojte se odmah početi braniti, već se zapitajte nije li to glas razuma (ujedno glas ljubavi i brižnosti) dok vi možda zatvarate oči pred problemom.

Dakako, i „guranje pod tepih“ onoga što vas muči može biti potaknuto time što voljenu osobu želite poštedjeti vlastitih briga, no upravo je voljena osoba ta koja vam želi i može pomoći.

>> Da, dobar i uredan seks posve sigurno utječe na naše psihičko stanje te zdravlje organizma u cjelini. Pročitajte o blagodatima za zdravlje urednog vođenja ljubavi! <<

Sinkronizacija s partnerom

Sve je više znanstvenih dokaza o takozvanoj interpersonalnoj sinkronizaciji u ljubavnim vezama, što znači da se s partnerom možemo toliko „sinkronizirati“ da postajemo „ogledalo“ njegovih/njezinih stanja, ponašanja, navika… U skladnim vezama to može imati mnoge dobre strane, poput toga da već lagani dodir partnera (a zagrljaj još više) uravnotežuje krvni tlak i disanje te ublažava bol.

Također, istraživanja pokazuju da su „dvije glave pametnije od jedne“ kada je riječ o prekidanju s lošim navikama i usvajanju onih zdravijih, poput toga da jedete više voća i povrća ili da svakodnevno šećete ili vozite bicikl.

Zajedničke bitke

Ne bojite se zajednički uhvatiti u koštac niti s „gorućim“ problemima koji su u našem društvu još uvijek u tabu, poput seksualnih poteškoća zbog tegoba s prostatom i erektilne disfunkcije, menopauze, inkontinencije… Sve su to stanja koja se mogu prevladati, ne samo da biste uravnotežili svoje zdravlje, nego i više uživali u životu.

Stotine znanstvenih studija potvrdile su da stabilna veza smanjuje rizik od bolesti, olakšava izlječenje postojećih tegoba te povećava dugovječnost. Zbog toga se samci ne trebaju osjećati zakinutima, jer nas i rodbina, prijatelji te upoznavanje s novim ljudima mogu ispuniti pozitivom. Ljubav je ljekovita na mnoge načine, dovoljno je već poželjeti nekome dobro – od srca. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button