Odnosi i veze - 25. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Ljubavne veze: Zašto se suprotnosti (ne) privlače

Kada je u pitanju ljubav, jesu li kompatibilniji oni parovi čije se različitosti privlače ili se bolje pronalaze srodne duše?

Ljubav i parovi - suprotnosti se privlace

Dan i noć, toplo i hladno, plima i oseka, život i smrt… Sudeći po dvojnim ritmovima u prirodi lako je pomisliti da se i u međuljudskim odnosima suprotnosti privlače. Znači li to da su kompatibilniji oni parovi čije se različitosti nadopunjuju ili je za pravu ljubav bolje imati srodnu dušu?

Mnoga filozofska i znanstvena učenja pojašnjavaju magnetizam koji se javlja između suprotnosti kao svojevrsnu dvojnost ili dva lica iste stvari. Kao međusobno nadovezivanje koje tvori puni krug. Eto razloga zašto mislimo da se suprotnosti privlače.

Što je potrebno za uspješnu ljubavnu vezu?

Kad se ljubav rasplamsa

Suprotnosti se privlače. Stara je to izreka koja je prerasla u moderan mit. Zdušno ga podržavaju mnogi romani, filmovi i serije: privlačnost se rasplamsa između naizgled nespojivih likova, pa oni moraju premostiti brojne izazove i razlike kako bi napokon postigli “happy end“ koji publika željno očekuje.

Navodno je suprotnost začin za vezu, a sličnost je dosadna. Navodno bitanga i princeza mogu biti savršen par. No, većina znanstvenih istraživanja ne ide u prilog tim tvrdnjama nego, naprotiv, pokazuje da su najzadovoljniji oni parovi koji dijele slične životne vrijednosti i stavove. I za to postoji stari naziv – srodne duše. To ne znači da jedan partner treba u svemu biti “preslika“ onog drugog, no činjenica je da veze bolje funkcioniraju ako se imamo oko čega složiti i dogovoriti.

Parovi i razlike

Velike međusobne razlike u početku mogu biti privlačne kao novo iskustvo i izazov koji raspiruje žar, no ako se istodobno ne izgrađuju komunikacija i razumijevanje, razlike se mogu produbiti do nepodnošljivosti, upozoravaju psiholozi.

S druge strane, u nekim razlikama partneri mogu biti skladan “plus i minus“. Primjerice, možda vam kuhanje ne ide od ruke, a on(a) priprema jela za prste polizati i uživa u tome? Možda vašem partneru / partnerici odgovara to što vi dobro znate baratati s računima i drugom papirologijom u kućanstvu jer on(a) nema smisla za to?

Ukratko, stručnjaci smatraju da se različitosti trebaju nadograđivati na zajedničkim temeljima. Ili, kako je to lijepo rekao slavni francuski književnik Antoine de Saint-Exupery: “Ljubav nije samo gledanje u oči, nego zajedničko gledanje u istom smjeru“.

Recept za dugovječnu ljubav

Među najiskusnijima u životnom partnerstvu nedvojbeno su Charlotte (105) i John Henderson (107) iz američkoga grada Austina. Zajedno su 85 godina, a nedavno su proslavili 80. obljetnicu braka, te su upisani u Guinessovu knjigu rekorda kao najstariji živući bračni par na svijetu. Ljudi ih često pitaju u čemu je tajna njihove dugovječnosti i ljubavnog sklada.

Baš je dobro zaljubiti se: Zdravstvene prednosti najljepšeg osjećaja na svijetu

Važni životni događaji, poput zaljubljivanja, imaju fizičke i emocionalne učinke. Nova istraživanja pokazala su da je zdravo zaljubiti se....

SAZNAJTE VIŠE

“Zdravo jedite, dobro spavajte, ne pijte puno alkohola, redovito vježbajte. Budite srdačni i u svemu umjereni, a nesuglasice rješavajte prije odlaska u krevet“, kažu bivša učiteljica i trener američkog nogometa. Oni nisu imali djece, a smatraju da ih je vitalnima održalo to što oduvijek zajednički uživaju u raznim aktivnostima. Proputovali su cijeli svijet, a među njihovim najvećim pustolovinama bila su jedrenja oko Južne Amerike, Kine i Skandinavije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button