Odnosi i veze - 18. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

“Da, dragi!”: Je li u vezi ili braku dobro baš uvijek biti iskren?

Postoje situacije u kojima je nužno biti iskren, bez obzira na spoznaju da ćemo njome povrijediti partnera. To su situacije u kojima osjećamo da je ono što ćemo reći važno za partnerovu budućnost, dobrobit, sigurnost

ljubavni par, zaljubljeni

Važno je reći kako je iskrenost u vezi preduvjet za povjerenje, budući da bez iskrenosti veza ne može napredovati i razvijati se. Primjerice, moramo biti sigurni da će nam partner reći ako smo pogriješili u nekom postupku prema rodbini ili prijateljima, ako smo se pogrešno ponijeli prema kolegi na poslu, ili, banalnije, ako nam je salata zapela među zubima.

Ovo su samo neki primjeri koji potvrđuju ono što već znamo: dobro je biti iskren. Ipak, i u tom nastojanju trebamo biti oprezni kako svojom iskrenošću ne bismo bez potrebe povrijedili partnera ili utjecali negativno na njegovo ili njezino samopouzdanje. Ponekad su riječi oštrije od mača, stoga bezrezervna i brutalna iskrenost može, umjesto pozitivnog utjecaja na vezu – dovesti do problema u partnerskim odnosima.

Dobro se, prije nego kažemo nešto, zapitati kako će se partner osjećati kad mu to kažemo. Hoće li ta iskrenost biti konstruktivna, hoće li ona pomoći partneru i vašoj vezi da napreduje?

Iskrenost ili okrutnost?

Poznata američka psihoterapeutkinja Jamie Turndorf rekla je kako iskrenost u vezama ponekad može biti motivirana pogrešnim razlogom – ne da pomognemo partneru ili pomognemo u učvršćivanju veze, nego da sebi ugodimo. Jer, kad se neki negativni osjećaji jave, osoba dobiva poriv da se tih istih osjećaja riješi i na taj način se olakša, ugodi si. Najbrži način jest prebaciti ih na partnera.

Često ta početna ugoda rješavanja negativnih osjećaja brzo preraste u grižnju savjesti, kada osoba vidi da je povrijedila nekoga koga voli. Dakle, u mnogim slučajevima nije toliko stvar toga što govorimo, već kako govorimo. Ili, kako izreka kaže: “Iskrenost bez suosjećanja nije ništa drugo nego okrutnost”. Iskrenost se ne sastoji samo u govorenju istine, već u brižnoj komunikaciji u kojoj će, zbog iskrenosti, partner moći napredovati i “rasti”.

>>Socijalni psiholozi definiraju nasilno ponašanje kao namjerno ponašanje kojem je cilj nanošenje fizičke ili psihičke boli. Važna riječ u ovoj definiciji jest “namjerno”.<<

Istinito, dobro i korisno?

Prema priči, Sokrat je davno svoje učenike poučavao da sve što kažu o nekome, mora proći kroz tri sita: istine, dobrote i koristi. Ako ono što nekome želimo reći nije istinito, dobro ili korisno, rekao je Sokrat, tada je to bolje zadržati za sebe. Shodno tome, ako u partnerskim odnosima često imamo potrebu nešto iskomentirati o partneru, potužiti se ili izraziti svoje nezadovoljstvo partnerom i vezom, vrijedno se zapitati s kakvim namjerama to radimo? Što želimo time postići? Je li naša ekspresija nezadovoljstva nekako i prošla kroz prvo Sokratovo sito, ali se zaustavila već na drugom? Odnosno, dobro se, prije nego kažemo nešto, zapitati kako će se partner osjećati kad mu to kažemo. Hoće li ta iskrenost biti konstruktivna, hoće li ona pomoći partneru i vašoj vezi da napreduje?

Kada je iskrenost nužna?

Za kraj, važno je reći da postoje situacije u kojima je nužno biti iskren, bez obzira na spoznaju da ćemo njome povrijediti partnera. To su situacije u kojima osjećamo da je ono što ćemo reći važno za partnerovu budućnost, dobrobit, sigurnost, zdravlje i sl. Dakle, empatična i brižna iskrenost usmjerena na partnerovu dobrobit je apsolutno poželjna, jer to je nešto što će i partner osjetiti i put kojim vezu možemo učiniti snažnijom i stabilnijom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button