Obiteljsko zdravlje - 14. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Rizici intimnih odnosa u vodi: stavite zdravlje ispred zabave

Iako vođenje ljubavi pod tušem, u bazenu, moru i na sličnim mjestima može zvučati romantično ili zabavno, u stvarnosti treba misliti o zdravstvenim rizicima za koje u filmskim scenarijima nema mjesta

intimni odnosi i vodenje ljubavi u vodi, moru ili bazenu

Intimni odnosi u vodi mnogima bude maštu. No, osim što postoje potencijalne opasnosti od ozljeda i utapanja, intimni odnosi u vodi povezani su s rizikom od spolno prenosivih bolesti te s povećanim rizikom od iritacije vagine te urinarnih infekcija.

Pritom treba misliti i o korištenju odgovarajuće zaštite od neželjene trudnoće poput kontracepcijskih pilula ili spirale. Kondomi mogu biti učinkoviti u vodi, no povećava se vjerojatnost da će puknuti, olabaviti se ili iskliznuti. Treba znati i da je vođenje ljubavi na javnom mjestu u mnogim zemljama regulirano zakonom, odnosno da biste mogli biti skupo kažnjeni za takav trenutak strasti.

9 moćnih tehnika raspirivanja žara u dugim vezama po savjetu stručnjaka

Intimni odnosi u vodi u odgovarajućim uvjetima za neke osobe mogu imati prednosti, olakšavajući tegobe vezane uz pokretljivost zglobova ili ublažavajući bolove.

Zdravstveni portal Medical News Today analizirao je rizike vezane uz seksualne odnose u vodi te donosi preporuke uz koje bi vođenje ljubavi na tim mjestima moglo biti sigurnije i ugodnije.

U bazenu

Zahvaljujući veličini, bazeni dozvoljavaju slobodu, odnosno ne ograničavaju kretanje tijekom seksualnih odnosa. No, rizik od utapanja je veći, osobito ako je netko pod utjecajem droga ili alkohola. Seks u javnom bazenu pak može imati pravne posljedice.

Kako biste uživali u bazenu, trebalo bi se pridržavati ovih savjeta:

 • Za seksualne aktivnosti birajte samo privatne bazene, uz dopuštenje vlasnika te pazite da je zaštićen od tuđih pogleda.
 • Nipošto nemojte imati intimne odnose u bazenu ako ste pod utjecajem alkohola, droga ili opojnih sredstava.
 • Vodite računa o isušujućim učincima klora. Ova kemikalija može iritirati kožu, a možda će vam zatrebati i odgovarajući lubrikant.
 • Izbjegavajte poze koje uključuju uranjanje glave (vaše ili partnerove) u vodu.
 • Za udobniji i stabilniji položaj koristite značajke bazena poput, primjerice, stepenica pod vodom.

Vruće kupke

Vruće kupke mogu biti doista ugodne, osobito u hladnim noćima. Međutim, osoba se lako može pregrijati u vrućoj vodi i možda neće osjetiti koliko se znoji. Kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima, poput bolesti srca, vruće kupke mogu povećati rizik pojave aritmija. Trudnice bi također trebale izbjeći seksualne odnose u jako toploj vodi.

Studija iz 2014. g. pokazala je da dugotrajno korištenje sauna i vrućih kupki može negativno djelovati na spermu te umanjiti plodnost muškarca. Zbog toga bi parovi koji pokušavaju zatrudnjeti trebali razmisliti o izbjegavanju seksualnih odnosa u vrućoj vodi.

Za veću sigurnost preporučuju se sljedeće mjere opreza:

 • Mislite o pauzama i unosu tekućine kako biste spriječili dehidraciju.
 • Provjerite i smanjite temperaturu kade tijekom intenzivnog seksualnog odnosa.
 • Izbjegavajte odnos u vrućoj kadi ako je bilo koji od partnera pod utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava.
 • Obratite pažnju na znakove pregrijavanja i toplinske iscrpljenosti. Svakako treba izaći odmah iz vode ako se pojave simptomi poput jako ubrzanog pulsa, vrtoglavice ili intenzivnog umora.

U kadi

Seksualni odnosi u kadi nude veću udobnost i sigurnost u odnosu na, primjerice, tuš kabine. Neke ljude topla voda za kupanje opušta, a puna kada može olakšati kretanje osobama koje trpe bolove u mišićima ili zglobovima. Međutim, velika kada s vodom može povećati rizik od utapanja, pa partneri moraju biti trijezni te imati mogućnost jednostavnog ulaženja i izlaženja iz kade.

Savjeti za veću udobnost i sigurnost:

 • uklonite predmete oko kade koji mogu pasti u vodu,
 • koristite rukohvat kade za lakše izlaženje i ulaženje te za zauzimanje boljeg položaja,
 • za bolju atmosferu možete koristiti eterična ulja.

Pod tušem

Intimni odnosi pod tušem svakako nose manji rizik od utapanja, no i dalje postoje rizici, osobito ako netko padne ili je pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava.

Za veću sigurnost:

 • u tuš kabini bi trebao biti kupaonski tepih za sprječavanje klizanja,
 • koristite rukohvat, odnosno ručku kako biste smanjili rizik od pada,
 • za veću ugodnost pobrinite se da oboje budete pod mlazom tuša.
libido ljubav partnerski odnos ljubavni odnos strast

Oživite strasti: 6 dobrih ideja za povećanje vašeg libida

Nizak libido može ugroziti partnerski odnos, no postoji više načina na koje se može povisiti – bilo da sami...

SAZNAJTE VIŠE

U prirodi: mora, jezera…

Užitak u prirodi nosi najveći rizik kada je riječ o intimnim odnosima u vodi. Jake struje mogu otjerati ugodu, a značajno povećati rizik utapanja. Vode u prirodi mogu sadržavati i parazite te dovesti do infekcija. Naravno, postavlja se i pitanje vlasništva te s njime povezanih pravnih posljedica.

Preporučuje se:

 • Izbjegavati intimne odnose u dubokoj vodi.
 • Vodite računa o vlasništvu i dozvoli ako je riječ o privatnom posjedu, a bilo bi dobro i da netko zna gdje ste u slučaju da su na tom mjestu jake struje.

Općeniti savjeti za veću sigurnost

Mit je da se u vodi ne može zatrudnjeti ili prenijeti spolno prenosivu bolest. Voda neće iz vas isprati tjelesne tekućine, a ni klor ne može spriječiti spolno prenosive infekcije.

 • Uvijek koristite kontracepciju s ciljem smanjenja rizika od neželjene trudnoće ili spolno prenosivih bolesti.
 • Otvoreno razgovarajte s partnerom o seksualnoj povijesti i posljednjem testiranju na spolno prenosive bolesti.
 • Koristite lubrikant na bazi silikona kako biste spriječili suhoću i iritaciju.
 • Imajte seksualne odnose u vodi samo nakon razgovora s partnerom o čimbenicima rizika za utapanje, nesvjesticu, probleme s kardiovaskularnim zdravljem, padove i druge tegobe.
 • Razmislite o odabiru manje rizične alternative visokorizičnom seksu u vodi, posebice dubokoj, poput odnosa na obali.
 • Nikada se nemojte upuštati u intimne odnose u vodi ako netko osjeća vrtoglavicu, jako je umoran, fizički slab ili je pod utjecajem alkohola.
 • Naravno, za intimne odnose važan je pristanak oba partnera.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button