Odnosi i veze - 2. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

9 moćnih tehnika raspirivanja žara u dugim vezama po savjetu stručnjaka

Kad oduševljenje novom vezom splasne i odnos uđe u rutinu, iskra strasti postaje sve slabija. Je li moguće održati je na životu? Ili, još bolje, pomoći joj da se rasplamsa?

Kako osvježiti seksualne odnose u dugoj vezi?

Istraživanje prof. Cynthije Graham sa Sveučilišta u Southamptonu pokazalo je da 34 posto žena i 15 posto muškaraca gubi zanimanje za intimni odnos ako stanuje s partnerom godinu dana ili dulje. Preciznije, mnogi su od anketiranih izgubili zanimanje za odnos s tadašnjim partnerom, ali ne nužno s nekim novim.

Prof. Graham je utvrdila nekoliko čimbenika povezanih s posrtanjem libida. Kod žena su to duga veza, stanovanje s partnerom, mala djeca, trudnoća i razlike u požudi te spolnim sklonostima naspram partnerovih. Na oba spola podjednako utječu bolesti, nezadovoljstvo vezom, emocionalna odsutnost tijekom spolnog odnosa, njihova slabija učestalost i poodmakla životna dob.

>> Čitajte još: Otkrivamo 5 zdravih prednosti urednog vođenja ljubavi. Kliknite za slatke recepte za bolje zdravlje <<

Neke je slučajeve seksualnog zahlađenja moguće riješiti. Huffington Post je prikupio podatke iz nekoliko istraživanja i svjedočanstava klijenata seksualnih terapeuta te predložio nekoliko praktičnih načina održavanja ili raspirivanja žara u vezi.

1. Zajedno se bacite na nove aktivnosti

Putujte na mjesta koja niste posjetili, istražujte novi grad, kušajte lokalnu hranu. Studije su pokazale da zajedničko sudjelovanje u neistraženim i uzbudljivim aktivnostima raspiruje strast.

2. Tepajte djeci, a ne partneru

Ne nazivajte jedno drugo umanjenicama, nadimcima od milja ili imenima koja pristaju kućnim ljubimcima. To vas navodi da jedno drugo gledate u aseksualnom svjetlu. Umjesto toga, podsjećajte partnera na to koliko vas uzbuđuje.

3. Ne koristite kupaonicu istovremeno

Dajte jedno drugom slobodu obavljanja aktivnosti u kupaonici nasamo. Jedina je iznimka planirana zajednička kupka.

4. Imajte odvojene ormare

(Raz)odijevajte se zasebno osim ako ne želite izvesti poticajnu predstavu u sklopu predigre.
Održavajte na životu djelić tajnovitosti i neizvjesnosti pred partnerom.

5. Ne držite jedno drugo na uzici

Učinite nešto neovisno od partnera, a isto dopustite i njemu. Provedite poneku večer odvojeno uz obostranu suglasnost. Udaljenost često povećava žudnju.

6. Susreti kao na početku…

Dogovarajte se za susrete u gradu umjesto da zajedno idete na odredište. Tako ste se nalazili prije nego što ste počeli živjeti zajedno, dok ste još osjećali leptiriće u trbuhu.

7. Potrudite se

Prisjetite se napora koje ste ulagali u početku veze da biste bili privlačniji voljenom, osobito na polju njegovanja i higijene. Moguće je da vam je poderani ogrtač udoban, ali nije uzbudljiv.

8. Oslobodite vikend

Ako si možete priuštiti, zaposlite spremačicu za vikende. Tako ćete moći ležerno provesti nedjeljna popodneva umjesto da se prepirete oko toga tko će počistiti dnevnu sobu.

9. Budite strastveni

Povremeno zaboravite na vođenje ljubavi i priklonite se sirovim strastima. Budite spontani i nepromišljeni. I ne zaboravite francuske poljupce – ne samo tijekom odnosa već i uvijek kad se pruži prilika.

Emocionalna bliskost donosi sigurnost, ali značajnom broju parova, pogotovo ženama, prigušuje strast. Pomozite si redovnim obogaćivanjem odnosa elementima novosti i spontanosti

Povjerenje i stabilnost nisu dovoljni za održavanje plama u vezi. Emocionalna bliskost donosi sigurnost, ali značajnom broju parova, pogotovo ženama, prigušuje strast. Pomozite si redovnim obogaćivanjem odnosa elementima novosti i spontanosti, kao i povremenim prisjećanjem na taktiku koju ste koristili u vrijeme osvajanja.

Dobro je znati…

  • Ženama koje žive u zajednici požuda opada brže i jače u odnosu na muškarce. Vezane žene koje žive odvojeno od partnera zadržavaju strast u odnosu znatno dulje.
  • Razgovor o seksu može poslužiti za zagrijavanje ozračja. Prema dr. Graham, otvorena komunikacija o seksualnim željama i prigovorima povoljno utječe na kvalitetu i frekvenciju seksa.
  • Za neke je parove razlaz jedino rješenje. Jesu li se između vas ispriječile nepremostive razlike? Je li vaša ili partnerova tjelesna poželjnost na silaznoj putanji? Ako se međusobno ne privlačite ili ne trpite, nećete ni ulaziti u intimni odnos.

Libido se urušava pod teretom godina baš kao i umne sposobnosti i tjelesna kondicija. Ako u mladosti niste imali izrazito jak libido, možda vam je trajno popustio zbog poodmakle dobi.

>> Kliknite i istražite više članaka o ljubavi i zdravlju <<

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button