Odnosi i veze - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

Pamet u glavu jer strastvene noći imaju i mračnu stranu

Spolno prenosive bolesti danas su u Hrvatskoj ozbiljan problem. Naime, kao i u mnogim zemljama Europe i Amerike bilježi se porast oboljelih od velikog broja spolno prenosivih bolesti

Spolno prenosive bolesti su ozbiljan problem

Dvadesetak bolesti može se prenijeti spolnim kontaktom, a najraširenije su klamidijske i infekcije humanim papiloma virusima. One su često neprimjetne ili s vrlo blagom kliničkom slikom, a ako se ne liječe, posljedice mogu biti kobne.

Spolno prenosive bolesti danas su u Hrvatskoj ozbiljan problem. Naime, kao i u mnogim zemljama Europe i Amerike bilježi se porast oboljelih od velikog broja spolno prenosivih bolesti. Većinu oboljelih (u SAD-u čak dvije trećine) čine mladi u dobi 20-25 godina.

Postoji dvadesetak bolesti koje se mogu prenijeti spolnim kontaktom – svrab, ušljivost, infekcije virusom herpes simpleksa, humanim papiloma virusom, zatim gonoreja, sifilis, klamidijske infekcije, hepatitis B i C, infekcije uzrokovane virusom ljudske imunodeficijencije (HIV) te brojne druge.

Podmukle klamidijske infekcije

Među najraširenije i najpodmuklije infekcije spadaju one klamidijske, koje su osobito raširene u populaciji mladih i adolescenata. Takve infekcije često ne izazivaju osobite smetnje (ni kod žena ni kod muškaraca) i prolaze neprimijećene i, nažalost, neliječene!

Ponekad može biti prisutna samo blaga bol ili iscjedak iz uretre kod muškaraca, odnosno iz vagine kod žena. Neprepoznata ili pak neliječena klamidijska infekcija može napredovati i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme – izvanmaternične trudnoće, spontane pobačaje ili sterilitet. Također, tijekom porođaja neliječena klamidijska infekcija može se proširiti i na dijete te uzrokovati upalu oka ili pluća kod novorođenčeta. Ni muškarci nisu pošteđeni trajnih posljedica, koje se očituju u upali i propadanju spermija, a time mogućom neplodnošću. Ponekad, zbog neosjetljivosti uzročnika na pojedine antibiotike, liječenje klamidijske infekcije može biti mukotrpno i dugotrajno, a svakako mora obuhvatiti oba (ili više) partnera!

Neprepoznata ili pak neliječena klamidijska infekcija može napredovati i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme – izvanmaternične trudnoće, spontane pobačaje ili sterilitet

HPV infekcije

Vrlo je velik broj mladih koji su oboljeli od infekcija humanim papiloma virusima (HPV). Nažalost, i u tom slučaju može biti riječ o asimptomatskim infekcijama (infekcije bez smetnji) ili infekcijama s vrlo blagom kliničkom slikom. No, najčešće spomenuti virusi uzrokuju pojavu šiljatih, ravnih ili gigantskih kondiloma (“bradavica”) na području genitalne ili analne regije. Vrlo neugodna i za zdravlje opasna posljedica HPV infekcije je razvoj karcinoma grlića maternice, vulve, vagine te područja penisa ili anusa.

Liječenje HPV infekcija je vrlo dugotrajno, jer su česti recidivi (“vraćanje”) bolesti. Novost je u prevenciji HPV infekcija i njihovih posljedica svakako cijepljenje. Riječ je o vakcini koja u sebi sadrži inaktivirane četiri najvažnije tipove HPV-a (16 i 18 te 6 i 11). Tipovi 16 i 18 vrlo su česti uzročnici karcinoma grlića maternice, dok su tipovi 6 i 11 odgovorni za 90% virusnih bradavica genitalnog trakta. Cjepivo je uglavnom namijenjeno djevojčicama prije prvog spolnog kontakta i dugotrajno ih štiti od bolesti uzrokovanih upravo ovim četirima tipa virusa. Cjepivo, nažalost, ne štiti od svih tipova HPV-a; dosad je, naime, otkriveno više od sto podtipova tog virusa. Jednako tako, cjepivo neće spriječiti daljnji razvoj bolesti kod već zaraženih žena i djevojaka.
S obzirom na brojne bolesti koje se mogu prenijeti spolnim kontaktom potreban je osobit oprez. Moramo poduzeti sve moguće mjere za zaštitu vlastitog zdravlja, jer ponekad je i samo jedan spolni kontakt dovoljan za prijenos infekcije.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Upravo zbog toga prevencija tj. sprečavanje infekcija igra ključnu ulogu. Iako za svaki tip infekcije vrijede neka specifična pravila zaštite, opće smjernice su jednake:

  1. najučinkovitija metoda koja će rizik od infekcije smanjiti na nulu je suzdržavanje od spolnih odnosa – osobito s nepoznatim ili gotovo nepoznatim osobama;
  2. pravilan izbor partnera – stabilna, monogamna veza zdravih partnera svakako je još jedna od najuspješnijih preventivnih mjera;
  3. zaštita koja će pružati zadovoljavajuću sigurnost jest uporaba prezervativa. Istraživanja su utvrdila da lateks prezervativa štiti od većine bakterijskih i virusnih infekcija, a u većoj mjeri može se smanjiti i opasnost od HIV infekcije;
  4. za viruse koji se prenose direktnim kontaktom kože s kožom, poput virusa herpesa ili HPV-a, zaštita s prezervativom neće biti dovoljna ako žarište infekcije nije njime u potpunosti prekriveno;
  5. ako je moguće, potrebno je neprimjetno, ali pažljivo, pregledati partnera – mnoge će infekcije biti vidljive već izvana (na koži ili sluznicama mogu se vidjeti “ranice”, bradavice i sl.)
Sumnju na infekciju pobudit će iscjedak iz penisa ili vagine, mjehurići ili bradavice na području vanjskog spolovila, bol pri mokrenju ili spolnom odnosu, pa čak i neki opći simptomi poput umora, povišene temperature… 

Ako je unatoč upozorenjima došlo do nezaštićenog odnosa s nepoznatom osobom – dobro se pregledajte!

Sumnju na infekciju pobudit će iscjedak iz penisa ili vagine, mjehurići ili bradavice na području vanjskog spolovila, bol pri mokrenju ili spolnom odnosu, pa čak i neki opći simptomi poput umora, povišene temperature… Stoga, u slučaju da primjećujete neke od navedenih simptoma ili ste ih prije imali, a sada su slabije izraženi, potražite liječničku pomoć. Većina infekcija ne prolazi sama, već zahtijeva odgovarajuću terapiju!

I kako bi stari ljudi rekli – “pamet u glavu”!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button