Odnosi i veze - 6. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Znanstveno utemeljeni savjeti za poboljšanje ljubavne veze

Istraživanja o ljubavi i vezama upućuju nas na temeljne lekcije koje su istodobno jednostavne, očite, ali zahtjevne

savjeti za poboljsanje ljubavne veze ljubavni odnosi partnerski odnosi intima kriza u vezi

Kada su u pitanju intimni odnosi, u ranim fazama ljubavi većinom smo ushićeni. Ali kako napredujemo po sveopćoj rutini svakodnevice, problemi nam se počinju prikradati: nesporazumi, zanemarivanje, uvrede, provale bijesa, ravnodušnost, dosada. Ne možemo poreći da je teško uspostaviti i održavati sretnu i zdravu vezu.

Za sreću i dobro zdravlje potrebni su nam – prijatelji

No, sve opsežnija istraživanja odnosa pružaju znanstveno utemeljene smjernice o navikama najzdravijih, najsretnijih parova i o borbenim tehnikama za unapređenje veza u teškoćama. Ne postoje dvije jednake veze, niti precizna formula za dugotrajnu sreću, ali su istraživanja rasvijetlila da su među najvažnijim sastojcima uspješna komunikacija i prepoznavanje partnerovih osjećaja.

Četiri jahača apokalipse

Dr. John Gottman, američki psiholog i stručnjak za stabilnost i raskide veza, detektirao je četiri komunikacijske pogreške koje su kobne po odnose: prigovaranje, prezir, obrambeni stav i pasivna agresivnost. Nazvao ih je “četiri jahača apokalipse”.

Česti prigovori poput “nikad ne pomažeš oko kuće”, “stalno visiš na kompjuteru” i “kad si posljednji put iznio smeće” svojstveni su parovima čija veza neće potrajati. Izražavanje prezira, nepoštovanja i podsmijeha pretvara vezu u neprijateljski teren za partnera. Ako vam je stalo do zdrave i sretne veze, obraćajte se životnom suputniku s poštovanjem i hrabrenjem štogod mu imali reći.

Ako zauzimate obrambeni stav kad god vam je upućen prigovor, dolijevate ulje na vatru. Partneri u uspješnim vezama povremeno priznaju pogrešku ili glume da je priznaju ako spor nije od velikog značaja.

Pasivna agresivnost uglavnom poprima oblik zatvaranja u sebe, šutnje i ignoriranja. Takvo postupanje sadrži element neizvjesnosti i nanosi ozbiljan stres partneru koji mu je izložen.

Pazite na omjer pozitive i negative

Istraživanje Gottmanovog instituta, kojeg su osnovali dr. John Gottman i supruga dr. Julie Schwartz, pokazalo je da uspješni parovi imaju pet ugodnih interakcija na svaku neugodnu, primjerice prepirku, nesporazum, odbijanje, uskraćivanje i ignoriranje. Budući da je teško brojati interakcije, najbolje je nastojati da ih što više bude ugodnih.

Naučite se konstruktivno prepirati

Sretni parovi imaju osobit stil prepiranja, koji izbjegava međusobno vrijeđanje i otuđivanje. Pripadnici takvih parova preduhitruju ili ublažavaju ljutnju umjerenim dozama humora, razmjenjuju izraze poštovanja i daju drugoj strani za pravo oko određenih prijepornih točaka.

Češće razgovarajte

Već i samo druženje i razgovaranje ojačavaju vezu. Istraživanja su pokazala da parovi koji vode dulje smislene i konstruktivne konverzacije imaju više izgleda ostati zajedno. Utvrđeno je da najuspješniji parovi razgovaraju pet sati tjedno duže od prosječnog para.

Upuštajte se u nova iskustva

Parovi koji zajedno rade nove stvari – obilaze nova mjesta, kušaju novu hranu, pohađaju tečajeve – tvrde da se više vole i podupiru te da su zadovoljniji vezom. Nova iskustva stvaraju u mozgu nove receptore za dopamin, neuroprijenosnik ugode i uzbuđenja. Oba se partnera pri doživljavanju novih (i netraumatičnih) iskustava osjećaju ugodno i mentalno povezuju taj osjećaj jedno s drugim.

Lijepe sitnice puno znače

Moto kojeg promiče Gottmanov institut glasi “često činite male stvari”. Male geste imaju velik učinak na dugotrajne veze. One uključuju dnevne obrede poput jutarnje kave, popodnevnog čaja, gledanja Dnevnika i govorenja molim, hvala i oprosti. Svakodnevno podarite partneru kompliment bilo da mu odajete priznanje za nešto što je učinio ili rekao, ili da im kažete što volite kod njih.

Čitanje emocionalnih znakova

Uspješni partneri uzajamno prepoznaju emocije i reagiraju na njih. Emocionalni signal može biti štogod – izraz lica, pokret rukom, ton, zastajkivanje u govoru, položaj tijela. Čim jedan od partnera pošalje signal, bilo svjesno ili ne, drugi zna kako se prvi osjeća i daje mu to do znanja. Ako partneri međusobno ne očitavaju emocije, njihov je odnos sličniji odnosu neznanaca.

Što ako vezi nema spasa?

Imajte na umu da su neki odnosi nepopravljivi i osuđeni na raskid ili na nelagodno održavanje na životu iz viših ciljeva, primjerice zbog dobrobiti djece ili zbog financijske ovisnosti. Kompromis između partnera koji se tjelesno ne trpe moguć je samo ako im je seksualni odnos sporedan u odnosu na područja u kojima se slažu.

partner, odnos, veze, brak, Michelangelo efekt

U dobru i zlu: Kako vam partner može pomoći da izvučete ono najbolje iz sebe?

Suvremena istraživanja pokazuju kako na to hoćemo li naše ciljeve ostvariti ili ne, uvelike utječu partnerski odnosi.

SAZNAJTE VIŠE

Izgledi su slabi i za partnere s izraženo sukobljenim navikama, interesima, prioritetima, filozofijama, bioritmovima. Jedan silno želi djecu, a drugi je odlučno i trajno odbija? Jedan je počinio preljub, a drugi ne može i ne želi oprostiti? Mnogo je kamenja smutnje zbog kojih nastavak odnosa ne dolazi u obzir, no ako izgledi i volja za spas veze postoje, isplatit će vam se primjena predloženih savjeta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button