Odnosi i veze - 25. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kvaliteta intimnog života: 10 zdravih razloga za seks

Seksualni odnosi još spadaju u tabu teme iako je kvalitetan seksualni život garancija dobrog zdravlja i stoga zaslužuje prostor

Seksualni odnosi seksualni zivot seks

Seksualni odnosi neiscrpan su izvor inspiracije, no nipošto samo iz perspektivne užitka. Ma koliko još pripadali skupini tabu tema, izuzetno su važni za naše zdravlje, bilo da je riječ o njihovoj „sirovoj“ funkciji (potomstvu), fizičkom zdravlju ili psihičkoj (ne)stabilnosti te općenito kvaliteti života.

Prednost stabilnih ljubavnih veza: zašto se u paru živi dulje i zdravije?

Ne ulazeći dublje u temu koja je dovoljno opsežna da su o njoj dosada napisane brojne knjige, jer prostora je ovdje malo, izdvojit ćemo 10 blagodati seksa koje su nabrojili znanstvenici. Naravno, pritom je riječ o zdravim seksualnim odnosima u kojima nijedna strana nije zakinuta za užitak. Uz to, naglasit ćemo: ne zaboravite voditi računa o zaštiti od spolno prenosivih bolesti!

Dobrobiti za imunitet i krvni tlak

1. Jača imunosni sustav – Osobe koje imaju redovite seksualne odnose rjeđe su bolesne. Seks naime potiče proizvodnju antitijela imunoglobulina A (IgA) koji sudjeluje u obrani tijela od bakterija, virusa i ostalih patogenih mikroorganizama.

2. Dobar seksualni život jača libido – Redovito prakticiranje seksualnih odnosa učinit će seks boljim te ojačati vaš libido, ističu ginekolozi. Seks kod žena potiče vlažnost vagine, čini je elastičnijom te poboljšava cirkulaciju, što će s vremenom neminovno pojačati užitak i potaknuti veću želju.

Prije nego što posegnete za analgetikom, pokušajte bol ublažiti orgazmom, savjetuju znanstvenici

3. Sprečava nastanak inkontinencije – Snažni mišići dna karlice važni su za kontrolu mokrenja, odnosno za izbjegavanje inkontinencije, s kojom će se suočiti tridesetak posto žena u nekom trenutku života. Dobar seks je poput vježbe za ovu mišićnu skupinu – tijekom orgazma dolazi do grčenja tih mišića, a to ih ujedno i jača.

4. Snižava krvni tlak – Znanstvenici su uočili povezanost između seksa i nižeg krvnog tlaka. Provedena su brojna istraživanja, a jednim od njih otkriveno je da seksualni odnos (ne masturbacija) snižava vrijednost sistoličkog krvnog tlaka.

5. Dobra tjelovježba – Seks je doista izvrstan oblik fizičke aktivnosti. Ne može zamijeniti traku za trčanje, ali daje svoj doprinos fizičkoj kondiciji. Tijekom seksualnog odnosa trošimo otprilike pet kalorija u minuti, a ubrzava se i srčani ritam te se aktiviraju mnogi mišići. Najbolji učinci postižu se ako je seksualna aktivnost redovita.

6. Seksualni odnosi smanjuju rizik nastanka srčanog udara – Dobar seksualni život dobar je i za srce. Osim što utječe na poboljšanje srčanog ritma, također održava u ravnoteži razine estrogena i testosterona. Ako imate nisku razinu bilo kojeg od ova dva hormona, to će s vremenom uzrokovati zdravstvene tegobe poput osteoporoze ili čak srčanih bolesti.

Manje bola i stresa

7. Ublažava bol – Prije nego što posegnete za analgetikom, pokušajte bol ublažiti orgazmom. Može pomoći i stimulacija bez orgazma. Američki stručnjaci uočili su da vaginalna stimulacija može blokirati kroničnu bol u leđima i nogama. Žene su, također, potvrdile da samozadovoljavanje može ublažiti menstruacijske bolove, artritičnu bol i glavobolju.

8. Može sniziti rizik razvoja karcinoma prostate – Muškarci koji imaju česte ejakulacije (barem 21 put mjesečno) imaju manji rizik obolijevanja od raka prostate, piše u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association. Broji se svaka ejakulacija, sa i bez samog odnosa. Ipak treba reći da nije sasvim jasno je li seks jedini razlog koji snižava rizik, jer postoji i puno drugih čimbenika.

seksualna anksioznost

Tipični muški i ženski strahovi: Znate li što je seksualna anksioznost?

Seks bi trebao biti ugodan, ali ne možete se dobro provesti ako ste u intimnim situacijama zabrinuti i napeti....

SAZNAJTE VIŠE

9. Seks poboljšava kvalitetu sna – Vjerojatno ste se i sami uvjerili da nakon dobrog seksa bolje spavate. Razlog leži u hormonu prolaktinu koji se oslobađa nakon orgazma, a djeluje opuštajuće.

10. Ublažava stres – Bliskost s partnerom može ublažiti stres i anksioznost. Već samo dodirivanje i zagrljaji mogu osloboditi „hormone sreće“. Seks i intimnost mogu povećati vaše samopouzdanje i sreću. Dakle, seksualni odnos ne preporučuje se samo radi postizanja zdravog nego i sretnog života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button