Odnosi i veze - 7. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Tipični muški i ženski strahovi: Znate li što je seksualna anksioznost?

Razgovor s partnerom mogao bi vam pomoći ako vas doista voli i voljan je tolerirati vašu anksioznost. Partner koji traži uvijek besprijekornu seksualnu izvedbu vjerojatno neće dugo imati razumijevanja za vas

seksualna anksioznost

Seks bi trebao biti ugodan, ali ne možete se dobro provesti ako ste u intimnim situacijama zabrinuti i napeti. Kao što socijalna anksioznost ometa upoznavanje, druženje i istupanje pred većim brojem ljudi, tako seksualna anksioznost otežava, a ponekad i onemogućuje vođenje ljubavi

Seksualna je anksioznost vrlo raširena jer svući se i priljubiti uz drugu osobu nije mala stvar. U takvoj situaciji dopuštamo drugome da vidi ono što inače skrivamo. Želite li unijeti iskru u svoj intimni život doznajte zašto se javlja seksualna anksioznost i kako je nadvladati.

Ako mislite da je adrenalin “dobra stvar” koja pomaže da trčimo brže i skačemo dalje, znajte da on i drugi hormoni stresa nisu nimalo korisni kad se radi o seksu 

Uzroci seksualne anksioznosti

Ako ste pod prevelikim stresom, ne možete se seksualno uzbuditi. Seksualni susret sadrži brojne potencijalne uzroke stresa:

 • Strah da se nećete dovoljno svidjeti partneru
 • Strah da nećete zadovoljiti partnera
 • Strah da ćete prebrzo ejakulirati ili da nećete doživjeti orgazam
 • Strah od zaraze ili neželjene trudnoće

Svaki od spomenutih strahova može navesti vaše tijelo da luči hormone stresa kao što su kortizol, adrenalin i noradrenalin. Ako mislite da je adrenalin “dobra stvar” koja pomaže da trčimo brže i skačemo dalje, znajte da on i drugi hormoni stresa nisu nimalo korisni kad se radi o seksu. U stanju stresa muškarac može imati teškoća s postizanjem ili održavanjem erekcije, stavljanjem kondoma i tempiranjem ejakulacije. Ženi stres može uzrokovati stezanje i suhoću vagine i umanjiti joj sposobnost uživanja. U konačnici, anksioznost može narušiti spolnu želju i navesti na odustajanje od odnosa…pa i od seksa, na duže vrijeme. 

Svladajte seksualnu anksioznost

Pojačana napetost i strepnja pri susretu s novim partnerom nije zabrinjavajuća ako blijedi s usporedno s upoznavanjem i navikavanjem jedno na drugo. Kronična seksualna anksioznost ozbiljan je problem koji zaslužuje vašu intervenciju. Pučke mudrosti poput “nemojte misliti na to”, “opustite se” i “zavolite svoje tijelo” ne pomažu kod seksualne anksioznosti. Umjesto toga, svakodnevno prakticirajte neku od tehnika opuštanja kao što su autogeni trening, meditacija svjesnosti ili transcendentalna meditacija. Redovno opuštanje ojačat će vašu otpornost na stres i ublažiti anksioznost.

Uz opuštanje bacite se na svakodnevno umjereno vježbanje u trajanju od najmanje 45 minuta. Vježbanje može biti jednako učinkovito kao i opuštanje, a ako ih provodite zajedno učinci će biti brži i veći (usput, vježbanjem ćete si podići kondiciju, ojačati i skinuti poneki kilogram). Dobra opcija je odlazak psihologu ili psihijatru, najbolje onom tko je dobro upućen u seksualnost i u kojeg imate povjerenja. Stručnjak će vas pitati za vašu seksualnu povijest, provjeriti koliko dugo imate seksualnu anksioznost i oko čega ste konkretno nervozni i napeti. Kognitivno-bihevioralna psihoterapija popularna je razgovorna tehnika čiji je cilj razuvjeriti pacijenta u njegove pogrešne negativne predodžbe o sebi – ako su one prisutne.

>>U današnje je vrijeme zbog načina života nedostatak seksualne želje češći nego što želimo i sami priznati. Pa ipak, nisu sve lađe potonule, strast se može vratiti.<<

 Razgovor s partnerom bi mogao pomoći

Ako imate anksioznost, vjerojatno ste pomislili na lijekove za smirenje iz klase benzodiazepina, koje je moguće nabaviti na recept. Oni brzo uklanjaju anksioznost, ali donose tromost i sanjivost pa nisu najbolji izbor uoči seksa. Lijekovi za smirenje nisu pogodni za dugotrajno neprekinuto uzimanje zbog potencijala za naviku i ovisnost. Antidepresivi smanjuju anksioznost i mogu se uzimati dugoročno bez opasnosti od razvoja navike i ovisnosti, ali nekim korisnicima razvodnjavaju zanimanje za seks. Iznimke su noviji antidepresivi bupropion, mirtazapin i venlafaksin, koji ne ugrožavaju spolni poriv.

Moguće je da vaša anksioznost nema temelja jer ste dovoljno privlačni i sposobni za dobar seks. No, čak i ako ste s pravom zabrinuti da se nećete dopasti partneru ili da ga nećete zadovoljiti, primjenom navedenih terapija možete ublažiti anksioznost i postati spolno funkcionalni. Ako vaša anksioznost izvire iz erektilne disfunkcije, na tržištu ima lijekova koji će vam ukloniti tu brigu. Ako vam je problem prerana ejakulacija, postoje tehnike koje će vam omogućiti da preuzmete kontrolu. Pokazalo se i da antidepresivi iz klase SIPPS odgađaju ejakulaciju. Razgovor s partnerom mogao bi vam pomoći ako vas doista voli i voljan je tolerirati vašu anksioznost. Partner koji traži uvijek besprijekornu seksualnu izvedbu vjerojatno neće dugo imati razumijevanja za vas.

Tipični ženski strahovi:

 • jesu li mi grudi premale ili mlohave?
 • je li moje spolovilo odbojno?
 • hoće li mi iscuriti puno sluzi?
 • hoće li me boljeti?
 • hoću li uspjeti svršiti?
 • jesam li predebela?

Tipični muški strahovi:

 • hoću li imati erekciju?
 • hoću li moći staviti kondom?
 • hoću li prebrzo svršiti?
 • je li moj penis premali?
 • hoće li me ismijati i izvrijeđati?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button