Zanimljivosti i savjeti - 5. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Ljubite se! Nevjerojatno je koliku moć imaju obični poljupci

Brojni stručnjaci pozabavili su se ljubljenjem, odnosno njegovim utjecajem na naše zdravlje. Lijepo, a pritom zdravo, tko može poželjeti više?

Poljupci su važni za zdravlje

Međunarodni dan ljubljenja, koji se obilježava 6. srpnja, slavi ovaj omiljeni simbol ljubavi, intimnosti, prijateljstva, zajedništva i doživotne povezanosti

Koliko ljudi, toliko ćudi, a toliko i različitih poljubaca. Ljubljenje je sastavni dio kulture u našim krajevima – počinje od odnosa djece s roditeljima, nastavlja se preko prijateljstava, a potom se kruni u odnosima s partnerima. Međunarodni dan ljubljenja, koji se obilježava 6. srpnja, slavi ovaj omiljeni simbol ljubavi, intimnosti, prijateljstva, zajedništva i doživotne povezanosti. Uz sve te lijepe vrijednosti, poljupcem možemo ojačati, pa i proslaviti svoje zdravlje. Doznajmo koje su sve blagodati ljubljenja.

Jači imunitet

Više od 700 tipova različitih bakterija živi u našim ustima, no svatko ima specifični mikrobiom. Tako se ljubljenjem unose “strane” bakterije u tijelo, što nije uvijek loše, naprotiv. Mnoge su studije pokazale da je raznolikost bakterijskih vrsta povezana s dobrim zdravljem. Takvi mikrobiomi mogu pomoći u regulaciji imunosnog sustava te nas obraniti od štetnih mikroorganizama. U studiji provedenoj u Nizozemskoj otkriveno je da tijekom poljupca koji traje dulje od deset sekundi dvoje partnera razmijeni više od 80 milijuna bakterija, od kojih neke mogu biti za nas nove i korisne.

Sprječava karijes

Zbog lučenja sline ljubljenje pridonosi očuvanju zubi od štetnih bakterija. Naime, dodatna slina utječe na remineralizaciju zubi te tako jača njihovu zaštitu od kiseline odnodno djeluje na sprječavanje karijesa. Važno je pritom istaknuti da je dobro oralno zdravlje oba partnera preduvjet ovog učinka.

Krvni tlak

Dr. Ryan Neinstein, plastični kirurg iz New Yorka, objasnio je da na snižavanje krvnog tlaka utječe širenje krvnih žilica u usnama. Krv tada navire prema licu, “rasterećuje” ostatak tijela, a rezultat je niži krvni tlak. “Što se više ljubite, više se ubrzavaju otkucaji srca i optok krvi, a sve to snižava visoki krvni tlak”, rekao je dr. Neinstein. Na sniženje tlaka utječe i smanjena razina kortizola.

>>Mnogi poistovjećuju ljetovanje s putovanjem u društvu ljubavnog partnera ili prijatelja, no i putovanje bez pratnje može biti zabavno. Razvedeni, odvojeni, zavađeni, labavo vezani, tek odvezani ili nikad vezani – brojne su vrste ljudi koji putuju sami. Kliknite i doznajte zašto je jako dobro da na ljetovanje odete “solo”<<

Ublažavanje alergija

Japanski alergolog Hajime Kimata 2006. godine objavio je studiju u kojoj je pratio 24 pacijenta s dvije vrste alergija – blagim atopijskim dermatitisom i blagim alergijskim rinitisom. Pratio je pacijente prije i nakon ljubljenja s voljenima u trajanju od 30 minuta uz opuštajuću glazbu. Nakon takvog “tretmana” kod pacijenata su zabilježene niže razine IgE (alergen specifičnog imunoglobulina E), antitijela, odnosno obrambene supstancije imunosnog sustava, blaže alergijske reakcije i simptomi.

>>Kad volimo, postajemo bolja osoba. Emocionalno se punimo, a emocionalno punjenje jedna je od četiriju osnovnih pretpostavki psihičkog zdravlja. Kliknite i doznajte kako izgleda liječenje najljepšom terapijom na svijetu-ljubavlju<<

Smanjuju stres

Govorimo li o “kemiji” poljupca, jedna od osnovnih prednosti ljubljenja jest oslobađanje oksitocina, poznatog kao hormon ljubavi. Njemu možemo zahvaliti smirujući učinak poljubaca koji opuštaju te jačaju povezanost među ljudima. Djelovanje “hormona ljubavi” pokazalo se jednako učinkovitim poput meditacije i mnogih anksiolitika kad je riječ o smirivanju i postizanju zadovoljstva odnodno, smanjenju stresa. S druge strane, istraživanje američkih znanstvenika objavljeno prije desetak godina već je pokazalo da ljubljenje smanjuje razinu hormona kortizola povezanog sa stresom.

Anti-age terapija

Ljubljenjem se poboljšava cirkulacija u licu, povećava se broj malih krvnih žila, čime se osigurava dobra “nahranjenost” kože, a stimulira se i proizvodnja kolagena i elastina, tvari koje čine kožu svježom i napetom. S druge strane, poljupci su pravi fitness za mišiće lica. Drugim riječima, ljubljenje je odlična anti-age terapija!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button