Muško zdravlje - 25. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Problemi s prostatom moraju se pravovremeno otkriti i liječiti

Prostata ili predstojna žlijezda je muška spolna žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i ispred debelog crijeva, a veličine je kestena. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja tekućine u sjemenu i vezana je uz plodnost muškarca

Problemi s prostatom uobičajeni su kod muškaraca zrele dobi

Bolest prostate je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju muškarci te spada u najčešća oboljenja muškaraca srednje i starije životne dobi. Čak 28% muškaraca starijih od 40 godina te njih 43% starijih od 60 godina imaju simptome uzrokovane povećanom prostatom.

Rizik za oboljenjem se povećava sa starenjem i zato je potrebno pravodobno otići na liječničke preglede i na vrijeme početi s terapijom ako je potrebna. Iako je bolest učestala, većina muškaraca nedovoljno zna o zdravlju i poremećajima prostate. Strah i nelagoda od odlaska liječniku kada se primijete simptomi često dovode do toga da se bolest razvija.

Najčešće bolesti prostate su:

  • upala (prostatitis) i
  • benigna prostatična hipertrofija (BPH).
Čak 28% muškaraca starijih od 40 godina te njih 43% starijih od 60 godina imaju simptome uzrokovane povećanom prostatom

Upala prostate

Prostatitis je najčešća dijagnoza u muškaraca mlađih od 50 godina, a razlikujemo bakterijski i nebakterijski prostatitis.

Akutni bakterijski prostatitis očituje se naglim simptomima i znakovima infekcije. 5-15% bakterijskih prostatitisa uzročnik je E.coli. Simptomi koje možete osjećati su: opća slabost, bolno i otežano mokrenje, temperatura, hladnoća, bol u donjem dijelu leđa i genitalija.

Kronični bakterijski prostatitis također uzrokuje bakterijska infekcija, ali se simptomi sporije razvijaju i često nisu tako teški kao kod akutne upale. Kod liječenja kroničnog bakterijskog prostatitisa problem je uništavanje bakterija jer lijekovi teško prodiru u tkiva. Kronični nebakterijski prostatitis još nazivamo sindromom kronične bolnosti zdjelice. Bolnost se većinom javlja u predjelu između čmara i mošnje, ispod pupka, u vanjskom spolovilu, u preponi ili u križima. Simptomi su: pojačan nagon na mokrenje, bolnost pri ejakulaciji, mogući problemi vezani uz spolnu funkciju, isprekidan mlaz mokraće. Ova bolest nije teška, ali je dugotrajna i neugodna. Liječenje se provodi isključivo po preporuci liječnika uroantisepticima i liječenje traje relativno dugo, 4-6 tjedana. Osim uroantisepticima, u terapiji se još koriste i antimikrobni lijekovi, blokatori alfa receptora i protuupalni lijekovi.

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate – BHP nastaje kod muškaraca starijih od 30 godina kao posljedica hormonskih promjena. Karakterizira ga povećanje tkiva prostate koje tada kod bolesnika uzrokuje određene smetnje.

Rizični čimbenici

Postoje rizični čimbenici koji utječu na povećanje prostate kao što su:

Simptomi

Prvi simptomi dobroćudnog povećanja prostate javljaju se u pravilu oko 50. godine života. Kada žlijezda počne rasti, s obzirom na smještaj prostate, dolazi do pritiska na mokraćnu cijev. Zbog toga dolazi do nemogućnosti mokrenja do kraja, simptoma učestalog mokrenja i do oklijevanja prije početka pražnjenja mjehura. Oboljeli također ima problema sa zadržavanjem mokraće te se često može javiti i noćno mokrenje. Mokrenje se znatno produžuje i mogu se javiti bol i peckanje pri izmokravanju. Svi ovi simptomi nisu karakteristični samo za benignu hipertrofiju prostate, već su isti simptomi prisutni i kod karcinoma prostate. Zbog toga je jako bitno da čim osjetite bilo koji od ovih simptoma , posjetite liječnika – urologa.

Postavljanje dijagnoze

Kad posjetite liječnika, vjerojatno će vas uputiti u labaratorij gdje ćete napraviti PSA test, koji pokazuje ima li pacijent rak te koliko se prostatičnog specifičnog antigena (PSA) nalazi u krvi. PSA je protein koji je dio sperme i održava je u tekućem stanju. PSA vrijednost treba biti ispod 4 ng/ml (nanograma po mililitru). Osim te krvne pretrage, moguće su i druge pretrage.

>>Kod različitih bolesti biljke su pronašle svoje mjesto u terapiji. Tako je i kod uroinfekcija i bolesti prostate.<<

Prevencija i liječenje

Promjene životnih navika – na početku liječenja bilo bi dobro promijeniti neke životne navike koje mogu utjecati na poboljšanje stanja kod BPH. Prevenstveno se tu misli na neke preventivne mjere kao što su:

  • čuvanje od hladnoće i vlage,
  • izbjegavanje konzumiranja kisele, ljute, paprene i slane hrane
  • izbjegavanje kave i alkohola jer mogu pogoršati tegobe s mokrenjem
  • naučite Kegelove vježbe, koje su primarno osmišljene za pomoć kod inkontinencije, a temelje se na ponavljanom otpuštanju i stezanju mišića zdjelice

Promjenom načina života i izbjegavanjem navedenih čimbenika, uvelike možete pomoći liječenju i prevenciji BPH.

Pomoć iz prirode – pomoć u liječenju možete potražiti i u biljnim preparatima i dodacima prehrani. Poznata su povoljna djelovanja brusnice, koprive, selena, cinka, vrbovice, sjemenki bundeva… Na tržištu postoji velik broj preparata namijenjenih liječenju problema s prostatom. Prije upotrebe bilo kojeg od preparata savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom. Kada koristite neki preparat, nemojte očekivati poboljšanje u kratkom razdoblju. Za optimalan učinak potrebno je redovito korištenje preparata tijekom 2-3 mjeseca točno prema uputi.

Lijekovi – liječenje lijekovima (blokatori alfa receptora, inhibitori 5-alfa reduktaze te njihova kombinacija) provodi se isključivo po liječničkoj preporuci te je potrebno pridržavati se točno određenih uputstava.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button