Treća dob - 8. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Inkontinencija – tegoba koju i muškarci dobro poznaju

Urinarna inkontinencija je vrlo česta tegoba, no o kojoj se zbog nelagode i srama rijetko govori, posebno kada je riječ o muškarcima. Ipak, pomoć postoji i trebalo bi je tražiti

Urinarna tegoba je česta pojava

O urinarnoj inkontinenciji većinom se govori kao o ženskoj tegobi zato što se često pojavljuje u trudnoći i nakon poroda te u menopauzi. No, mnogi muškarci također imaju problema s nevoljnim „bježanjem“ mokraće.

Zbog nelagode i srama teško se odlučuju potražiti liječničku pomoć, pa šute i trpe, ili čak smatraju da je gubitak kontrole mokrenja normalna pojava koja dolazi s godinama.

Preosjetljivost mjehura može biti uzrokovana urinarnim infekcijama i loše reguliranim dijabetesom

Premda se učestalost urinarne inkontinencije povećava sa starenjem, ona se može pojaviti u bilo kojoj dobi i nikada je ne valja prihvatiti kao normalnu. Urinarna inkontinencija uvijek se treba liječiti jer inače, osim tjelesnih tegoba, može uzrokovati gubitak samopoštovanja, izbjegavanje intimnosti i depresiju.

Zašto mokraća bježi?

Primjećujete li da vam mokraća kapa ili otječe, svakako otiđite liječniku.

Često su dovoljne već jednostavne promjene svakodnevnih životnih navika da biste ponovno preuzeli kontrolu nad mjehurom, jer urinarna inkontinencija može biti posljedica prekomjerne tjelesne težine, sjedilačkog načina života, stresa, pušenja te konzumiranja alkohola, kofeina i gaziranih napitaka koji iritiraju mjehur i izazivaju naglu potrebu za mokrenjem.

Preosjetljivost mjehura može biti uzrokovana urinarnim infekcijama i loše reguliranim dijabetesom, a može biti i popratna pojava neuroloških poremećaja te uzimanja određenih lijekova.

Kod muškaraca pritom je često povezana s uvećanom prostatom ili se javlja nakon kirurških zahvata na prostati.

>>Nekontrolirano otjecanje mokraće je vrlo neugodan događaj za ženu o kojem se nerado govori, a trebalo bi jer inkontinencija može biti posljedica ozbiljnih tegoba.<<

Tipovi urinarne inkontinencije

Najčešći su tipovi urinarne inkontinencije stresna, urgentna, mješovita i preljevna.

Urgentna (hitna) inkontinencija najčešći je oblik urinarne inkontinencije u muškaraca. To je iznenadan, snažan i nezadrživ nagon za mokrenjem, uslijed čega mokraća nezaustavljivo “bježi”.

Tipičan simptom stresne urinarne inkontinencije nemogućnost je zadržavanja mokraće pri smijanju, kašljanju, kihanju, vježbanju, podizanju teških predmeta i drugim fizičkim naporima. Ovaj oblik inkontinencije najčešći je u žena, no od njega nerijetko pate i muškarci.

Također se i u muškaraca, i u žena, često pojavljuje mješovita inkontinencija – kombinacija stresne i urgentne.

Muškarce češće pogađa preljevna (prelijevajuća) inkontinencija koja se očituje time da se mjehur ne može u potpunosti isprazniti, pa i nakon mokrenja iz penisa “kapa” mokraća. Većinom se to događa kada uvećana prostata i previše proširen mjehur postanu zapreke normalnom otjecanju mokraće.

Riješite se tegoba

Svakako potražite liječničku pomoć jer urinarna inkontinencija neće proći “sama od sebe. S druge strane, uspješno se liječi, i u više od 80 posto slučajeva može se znatno smanjiti ili posve otkloniti.

Osim promjena u načinu života poput skidanja viška kilograma, pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, liječnik po potrebi može propisati fizikalnu terapiju (npr. elektrostimulaciju, magnetoterapiju, vježbe za jačanje mišića zdjelice) i lijekove. 

Svakako potražite liječničku pomoć jer urinarna inkontinencija neće proći „sama od sebe“. S druge strane, uspješno se liječi, i u više od 80 posto slučajeva može se znatno smanjiti ili posve otkloniti

Ako takvo liječenje ne daje zadovoljavajuće rezultate, preporučuju se kirurški zahvati (npr. ubrizgavanje injekcija botoksa ili kolagena, postavljanje slingova, odnosno “trakica” koje podupiru vrat mokraćnog mjehura, ugradnja umjetnog sfinktera, augmentacija mokraćnog mjehura).

Vježbe za mišiće zdjelice

Urinarna inkontinencija često je posljedica slabljenja mišića zdjeličnog dna koji su važna potpora mjehuru. Vježbama za jačanje tih mišića mogu se smanjiti tegobe čak i u ljudi s teškom urinarnom inkontinencijom te se može izbjeći potreba za kirurškim zahvatima.

Vježbanje, osim što smanjuje inkontinenciju, povećava zadovoljstvo seksualnim životom.

Najpoznatije su Kegelove vježbe koje, iako se najčešće preporučuju ženama, jednako tako pomažu i muškarcima.

Još sveobuhvatniji način jačanja mišića zdjelice je Body tehnika, međunarodno priznata hrvatska metoda vježbanja u kojoj je, uz određene pokrete, ključno pravilno disati i osvijestiti vlastito tijelo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button