Treća dob - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Prirodna pomoć za reumu i giht – vražja kandža i tamjan

Sok iz stabla tamjana stoljećima se upotrebljava u indijskoj medicini za ublažavanje bolova i upala u području zglobova, a njegova mješavina s vražjom kandžom izvrsna je pomoć kod gihta

Tamjan je prirodna pomoć za giht

Bolesti sustava za pokretanje među najčešćim su medicinskim problemima. Bolovi u mišićima i zglobovima pogađaju sve dobne skupine, no najčešće su među starijim osobama. Iako nisu opasne za život, za bolesnika su vrlo neugodne.

Na tržištu postoji velik broj pripravaka za liječenje reumatskih bolova u različitim formulacijama u obliku masti, krema, gelova, sprejeva, flastera… U posljednje vrijeme porastao je interes za lokalnu primjenu preparata za bolove. Primarni cilj liječenja je ublažavanje boli i poboljšanje kretanja. 

Porastao je interes za lokalnu primjenu antireumatskih masti i primjenu nekih biljnih vrsta u liječenju bolesti sustava za kretanje. Antireumatske masti u sebi mogu sadržavati lijekove (ketoprofen, diklofenak, ibuprofen, piroksikam), a u njihov sastav dolaze i mentol, kamfor, metil-salicilat, ulje eukaliptusa, arnika, borovica, timijan, vražja kandža…

Porastao je interes za lokalnu primjenu antireumatskih masti i primjenu nekih biljnih vrsta u liječenju bolesti sustava za kretanje

Vražja kandža

Vražja kandža (Harpagophytum procumbens, Pedaliaceae), biljka neobičnog imena, raste u Južnoafričkoj Republici u divljinama stepa i pustinja Namibije. Ime je dobila po drvenastim kukicama koje podsjećaju na kandže i mogu narasti do 2 m. Ima stapku dugačku 1–1,5 m polegnutu na zemlji. Listovi su mesnati, peteljkasti, zelene boje, raspoređeni poput hvataljki na čijim se vrhovima nalaze kukice. U medicinske se svrhe koristi tuberasti dio korijena, koji raste u zemlju i do metra.

Vražja kandža primjenjuje se kod artritisa i reumatizma. Nizom kliničkih studija dokazano je njezino protuupalno djelovanje. 

Sastav

Djelatne tvari u biljci nalaze se u tuberastom dijelu korijena biljke. S obzirom na to da cijeli korijen ne sadrži ljekovite tvari, već samo njegov tuberasti dio, teško je utvrditi kvalitetu materijala.

Za proizvodnju biljnih preparata koristi se cjeloviti ekstrakt. Za cjeloviti ekstrakt biljke, kao i za izolirani harpagozid, dokazano je da su sigurni za korištenje, s time da bolje djelovanje ima cjeloviti ekstrakt. 

Aktivne tvari u biljci su herpagozid, beta-sitosterol, prokumbid, masne kiseline, triterpeni i flavonoidi. Sve te tvari djeluju u sinergiji. Kod artritisa i reumatizma ne djeluju direktno protiv boli, već protiv upale, a njezino smanjenje rezultira smanjenjem boli.

Djelovanje

Neke kliničke studije koje su ispitivale djelotvornost vražje kandže dokazale su:

 • povoljno djelovanje ekstrakta na artritis,
 • reumu,
 • giht i
 • druga oboljenja lokomotornog sustava.
 • Druga studija dokazala je da djeluje slično protuupalnim lijekovima. Prednost ovog prirodnog lijeka je to što ne uzrokuje nuspojave kao većina protuupalnih lijekova.

Brojni podaci podupiru sigurnost uzimanja preparata vražje kandže – harpagofita. Preporučuje se uzimanje kapsuliranih suhih standardiziranih ekstrakata. U njima je točno određena doza aktivnih tvari pa su najsigurniji za primjenu. 

Oprez!

 • Potreban je oprez u korištenju tog preparata (oralno) i korištenja varfarina zbog mogućih interakcija.
 • Oprez je potreban i u osoba koje boluju od čira na želucu i gastritisa.
 • Ne preporučuje se oralno uzimanje trudnicama i dojiljama te osobama koje boluju od čira i gastritisa.

>>Ljekovita svojstva ove iznimne biljke poznata su više od šest tisuća godina, a njezina popularnost posebice raste tijekom vrućih sunčanih mjeseci kada su koži potrebni posebna njega i zaštita.<<

Nuspojave

Nuspojave su rijetke, a one koje su zabilježene su:

 • proljev,
 • mučnine,
 • povraćanje,
 • glavobolje
 • gubitak apetita
 • moguće su alergijske reakcije po koži

Tamjan

Vrste roda Boswellia, kojem pripada i tamjan, su drvenaste biljke, tropskog ili suptropskog podrijetla. U stablu tamjana (Boswellia serrata) stvara se sok koji se stoljećima upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj medicini za ublažavanje bolova i upala u području zglobova. Još 371. godine prije Krista opisano je dobivanje tamjana zarezivanjem u koru stabla i grana.

U stablu tamjana (Boswellia serrata) stvara se sok koji se stoljećima upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj medicini za ublažavanje bolova i upala u području zglobova

Smola se djelomično skrutnjava. Prvi produkt je svijetao i proziran i najkvalitetnija je sirovina. U Indiji se tamjan dobiva od kraja listopada do kraja travnja. Po stablu se dobije oko 1 kg smole. Tamjan sa sastoji od 3 do 8 posto eteričnog ulja, 60–70 posto smole i 27–35 posto gume.

Djelovanje tamjana

Tamjan ima:

 • antiupalno,
 • analgetsko i
 • antimikrobno djelovanje.
 • potvrđeno je i antireumatsko djelovanje.

Kemijski sastav ovisi o biljnoj vrsti Boswellije. Aktivni sastojci ove biljke ometaju rad enzima koji izazivaju oticanje i upale zglobova te se zbog toga ova biljka i njezini ekstrakti koriste za ublažavanje simptoma artritisa i bolnih zglobova.

Tamjan se, osim za liječenje reumatskih oboljenja, koristi i u proizvodnji lijekova, za izradu parfema i slično.

Može se kombinirati s korijenom biljke vražje kandže koja, osim protuupalnih i prirodnih analgetičkih svojstava, potiče i probavu. Zbog toga je ova mješavina idealna za prirodno ublažavanje simptoma u oboljelih od gihta jer je kod njih oticanje zglobova dijelom izazvano lošom i poremećenom probavom proteina čiji se dijelovi kasnije nakupljaju u obliku kristala mokraćne kiseline u džepovima zglobnog tkiva. 

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button